4 икони на св. И. Рилски вградени в тунел „Железница“, проектът премина през 3 редовни и 4 служебни кабинета 

тунел Железница

До 2 седмици се очаква решение за трасето на спорния участък Симитли и Кресна

 

Четири икони на св. „Иван Рилски“ са вградени в тунел „Железница“, стана ясно при откриването на съоръжението днес. Изображенията на светеца са поставени в началото и в края на двете тръби. Иконите не се виждат, тъй като са покрити при изграждането на вторичната облицовка. Това е традиция, вярва се, че те пазят работниците при строителството на обекта, а след това и всички пътуващи.Тунелът беше открит от премиера акад. Николай Денков. На церемонията присъстваха още председателят на НС Росен Желязков, министрите на регионалното развитие Андрей Цеков и на транспорта Георги Гвоздейков, Малина Кирова и др. Гост беше кметът на община Благоевград Методи Байкушев, зам.-кметът по строителство Светла Захариева, областният управител Мария Димова. Също народни представители, кметове на общини от областта, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков и др.

Министър Андрей Цеков подчерта, че строителството на съоръжението стартира през 2019 г., а проектът е преживял 3 редовни и 4 служебни кабинета. Той коментира, че откритият днес участък от АМ „Струма“ е само 4,4 км, но е изключително сложен като инженерни решения. Цеков допълни, че от магистралата остават 26 км между Симитли и Кресна, за които през следващите 2 седмици очаква решение. Изрази надежда през 2027 или 2028 г. да има пълноценна магистрална свързаност между София границата ни с Гърция.

„Това сложно технологично съоръжение е крачка към така дългоочакваната връзка между Централна Европа, през България, Видин, Кулата и Гърция.“, посочи премиерът акад. Денков. Той напомни, че магистралата трябваше да бъде готова още за олимпийските игри през август 2004 година. Премиерът изтъкна, че във връзка с темата за трасето, преминаващо през Кресненското дефиле, са проведени разговори с Европейската комисия. „Предложили сме решение, което е логично, разбираемо, щадящо за природата. То е възможно най-прагматично и очакваме положително решение в най-кратки срокове.“

Марина Кирова, съветник по икономическо управление и европейски семестър в Представителството на Европейската комисия в България, коментира, че в досега построената част от автомагистрала „Струма“ са вложени близо 580 млн. евро от политиката на сближаване на ЕС подсилва. Тя добави, че в бъдеще ЕС ще продължи да подкрепя развитието и подобряването на пътната безопасност в България като инвестира 1,9 млрд. евро в още мащабни проекти през програмния период до 2027 г.

Тунел „Железница“ е с дължина около 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан у нас. Заедно с отсечките преди и след него, в експлоатация се въвеждат 5 км автомагистрален път. АМ „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който свързва Видин с Кулата. По нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия. Тунелът е с две отделни тръби за движение. Съоръжението е снабдено всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и др. машини. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли. Има  площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

Тунелът е изграден по нов австрийски метод. На денонощие са прокопавани около метър и половина във всяка тръба и веднага след това е изграждана първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. При строителството на мостовото съоръжение над река Струма преди „Железница“ за първи път у нас е използвана технологията „потактово избутване“ на стоманобетоновата конструкция. Това улеснява преминаването на участъка над 6 препятствия – р. Струма, път I-1 София – Кулата, жп линията София – Кулата, общинския път Благоевград – Симитли и служебен път до северния портал. Характерното при тази иновативна технология е, че работна площадка се използва за изработване на отделните елементи, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един елемент се монтира пред готовия. Виадуктът е с две самостоятелни съоръжения за двете посоки на движение. Платното за Кулата е с дължина 510 м, а за София – 560 м. Височината на моста е между 10 м и 18 м, а разстоянието между колоните е от 45 до 60 м.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here