Община Сапарева баня ще има енергиен мениджър, кметът: Сметките за ток са космически, третират общините като фирми

Сапарева баня

С енергиен мениджър ще разполага общинска администрация Сапарева баня. Позицията е заложена в новата структура на общината, утвърдена от съветниците на последната сесия. С това обаче няма да се изменя числеността на администрацията, енергийният мениджър ще замени позицията „юрисконсулт“.
Разяснение за задачите, които ще изпълнява новият експерт внесе кметът Калин Гелев. „Ще следи не само разхода на вода, на ток, а на всякаква енергия и суровини. А разходът за ток стана голям, защото от 2022г. цените скочиха три пъти. За жалост, общините ни третират като фирми и цените са изключително високи. Сметките се трупат главно от уличното осветление. Ние сме една от малкото общини, която не си позволиха да спират уличното осветление. Издал съм заповед в района на нашия гараж и по кметствата, където това е възможно, да се отопляват с дърва, вместо на ток.“, обясни градоначалникът.
В Сапарева баня се надяват, че ще реализират сериозни икономии след успешното изпълнение на няколко проекта. Сред тях е този за енергийна ефективност на Професионалната гимназия по туризъм. Проектът в момента се разработва, след като общината най- сетне успя да се пребори за собствеността на сградата на школото.
Калин Гелев уточни, че общината в момента покрива разходите за ток за помпите, обезпечаващи отоплението на всички общински сгради. Това училището, детската градина, поликлиниката, общината, полицията и ВИК. Те се отопляват с гореща минерална вода, но големият разход за ток навъртат именно помпите.
„Плащаме ремонта на всяка една помпа, а те са над 22. Те аварират в рамките на три до четири месеца. Нито една фирма у нас или в Европа не дава гаранция, защото водата е изключително агресивна.“, коментира Калин Гелев.

Самото разкриване на позицията енергиен мениджър също е във връзка с участието на общината  в проект MENERGERS – Служби „Енергиен мениджър“ в общините. Той се  изпълнява от Национален доверителен екофонд, Енергийна агенция „Софена“ в България и партньори от Германия и Румъния. Целта е да се оптимизира работният процес и разширяване обхвата на енергийната ефективност. Община Сапарева баня е определена за пилотна при изпълнението на проекта. останалите са Русе и Свиленград. Новият енергиен експерт ще премине обучение от Националния доверителен екофонд и енергийна агенция „Софена“. Работата му ще бъде подпомагана от тези институции.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here