В очакване на откриването на тунел „Желецница“! „Грома Холд“ излели 80 000 куб. м бетон, вложени са 3500 т желязо

тунел Железница

Изключително сложен за изпълнение е проектът за тунела „Железница“ от АМ „Струма“, който предстои да бъде открит днес. Съоръжението е най- модерното в страната. 5 км. автомагистрален път с 2-километровият пътен тунел се въвеждат в експлоатация като част от АМ „Струма“. Това ще бъде отсечката между Благоевград и Симитли. Част от участъка е и важното тунелно съоръжение, укрепващо свлачището при с. Железница. То бе изградено от ДЗЗД „АМ Струма 3.1“ с водещ партньор „Грома Холд“ за по-малко от 10 месеца.
„Само компания с много сериозен опит в мащабната инфраструктура, с нужния експертен и технически потенциал, каквато е Грома Холд, можеше да се справи с тази предизвикателна задача. За рекордно кратко време извършихме огромен брой СМР-та. Това 400 броя изливни пилоти, замонолитени в скала, с дълбочини до 32 м. Укрепващи анкери с дължини до 34 м., вложихме около 3500 т. желязна армировка и изляхме над 80 000 куб.м. бетон. Целта на тунела е да бъде контрафорс, който да възпира и укрепва свлачищните процеси във високата част на планинския склон над тази част от магистралата.“, споделят от ръководството на Грома Холд.
Заедно с укрепващия тунел „Грома Холд“ завършва и последната 500 метрова отсечка от Лот 3.1. на АМ „Струма“. Тунелът е с обща дължина от 250 м. До изграждането му се стигна, след като се появи необходимост да се осигури безопасното преминаване по автомагистралата поради възникнали свлачищни процеси до дясното платно на магистралата.
Тунелът е оборудван с модерни системи за безопасност. Сред които системи за пожароизвесяване, за осветление и аварийно осветление, което индикира и разстоянието до най-близките изходи в случай на евакуация. Има водещо осветление, което е монтирано в тротоарните блокове, както и светофарна уредба съгласно нормативните изисквания.
Всички системи за безопасност и трафик контрол по АМ „Струма“ ще се следят в специалния Контролен център за управление на трафика, ръководен от АПИ и Областното пътно управление в Благоевград, чието изграждане също е изпълнено от Грома холд.
След въвеждането на новите 5 км. от АМ „Струма“ трафикът в района ще бъде облекчен, но рискът от тапи при Симитли остава реален, а нуждата от цялостно завършване на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле- все по-голяма.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here