Кметът Байкушев: Трупана 5 г. тиня бе изрината от басейна в Аквапарка, общината няма да е добър стопанин, ние и от паркингите не печелим

Планове да се отвори аквапаркът крои кметът на община Благоевград Методи Байкушев. Както е известно, доброволци запретнаха ръкави и чистят обекта, който е изключително занемарен. Общината пък предприе действия през декември да го огради, за да блокира свободния достъп.

;
Методи Байкушев

Не пресконференция днес кметът Методи Байкушев беше категоричен, че вариантите за бъдещето на атрактивния обект са три. Общината ще решава дали да го даде на концесия, под наем или сама да се заеме със стопанисването и да се опитва да изкарва пари от там. Байкушев даде заявка, че ще насрочи обществено обсъждане по въпроса.
Аквапаркът е изключително занемарен. Не говорим само за избуяла растителност, паднали тавани, стени… Оборудването е изкъртено, всичко е падащо и опасно. Цялата ел. инсталация е изскубана и я няма. В големия басейн имаше огромно натрупване от тиня, трупано 5 години. От там се носеше страхотна смрад. Две съботи доброволци работиха, за да изгребат тези отлагания. Още продължава изпомпването на водата от помпенето помещение, което се намира до басейна. Трябва да установим какво е състоянието на съоръжението, за да преценим какви инвестиции ще са нужни за ремонта. Това се налага, защото без адекватна оценка не може да решим какво ще правим.
Вариантите пред нас са три. Може да обявим нова процедура за концесия. Процедурата е сложна и скъпа, трябва да се направят финансови анализи, което изисква сериозно време и работа. Цялата процедура може да отнеме и 2 години. Предимството е, че общината в последствие не влага нищо, всичко е ангажимент на концесионера. Той трябва да направи така, че да е на печалба. Ние просто си чакаме концесионната такса, общината вече няма ангажимент.
Вторият вариант е да отдаден обекта под наем. Това обаче предполага, че той трябва да бъде годен за ползване.
И третият изход е общината сама да финансира възстановяването и оперирането на аквапарка. За мен поемането на общински кредит за този обект не е оправдано. Както и търсенето на финансиране по ОП Развитие на регионите. По- добре е тази възможност за финансиране да бъде използвана за обекти, например училища, детски градини, където няма как да привлечем частни средства, както при аквапарка.
Още повече, не смятам, че общината има капацитет да се оправи с един аквапарк. Ние не може с „Паркинги и гаражи“ да извадим на печалба.“, каза Байкушев.
Той припомни, че концесията на аквапарка е прекратена с решение на Общинския съвет през януари 2021г.
Както е известно, ремонтът на обекта беше част от мега проекта за ремонт на парк „Бачиново“. За целта предишният кмет имаше намерение да се тегли заем от около 18 млн.лв. Планираше се изпълнението да се прави на етапи. Методи Байкушев беше сред водачите на общественото недоволство срещу поемането на подобен заем.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here