Концесионерът на банята чисти стари сметки към общината, изсипал над 470 000 лв., кметът Байкушев: От киното чакаме още 105 920 лв.

Концесионерът на банята чисти стари сметки към общината, изсипал над 470 000 лв., кметът Байкушев: От киното чакаме още 105 920 лв.

Над 470 000 лв. стари задължения е погасил концесионерът на хигиенната баня в Благоевград. Това съобщи на пресконференция днес кметът Методи Байкушев. Официално зад дружеството „Кристо 2008“ стои Владимир Ников, но на място се разпорежда бившият съветник Христо Ковачки. Именно той беше на предна линия по време на проверката, извършена на място в края на януари от комисия по следприватизационен контрол към ОбС. На брифинга днес Методи Байкушев информира, че в последните 3 месеца екипът му е стартирал активни дейности по събиране на борчовете от големите длъжници на общината. Това е дало ефект за банята в момента е станала само една непогасена вноска по договора за концесия.

„През последните 20 дни концесионерът е платил над 470 000 лв. 110 000 от тях са данък „недвижими имоти“, 190 000 са от „такса смет“, 174 000 са от концесията по договора. Остава една вноска за края за 2023 г., по която просрочието е малко.“, информира кметът. Освен това е на финалната права и ремонтът в помещенията на банята, който беше крайно необходим. Благоевградчани бяха отвратени от плъзналите плесен и мухъл по таваните в обекта.

Общината чака постъпления и от дружества, оглавявани от Ангел Ризов, познат в Благоевград като човека зад кино „Синемакс“. Задълженията са около 150 000 лв., натрупани от неплатени данъци. Методи Байкушев не беше категоричен, но заяви, че е почти убеден, че става въпрос за имота, където се намира сградата на киното.

„Техно парк активи“ ЕАД дължи 58 000 лв. местни данъци и такси. По- късно въпросният имот апортиран на дружеството „Нано тех активи“, тук  задълженията са 105 920 лв. Изследваме правните възможности да съберем тези средства, почти съм сигурен, че става въпрос за киното.“, уточни кметът.

;
Методи Байкушев

Градоначалникът информира също, че ще се затегне контролът по отчитане на ползваната минерална вода в Благоевград. Заяви, че не е заварил надеждна система, която да гарантира точна отчетност.

„Още тази седмица ще назнача работна група, която да установи какви са процедурите, по които се отпуска и отчита ползваната вода. Имаме ползватели, които се оплакват, че водата не достатъчно. След проверката ще бъде ясно с колко вода разполагаме, кой я ползва, на какво основание, как се отчита и колко се плаща. Не заварвам надежден контрол. Резултатите от докладът на комисията ще бъде обявени публичен.“

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here