Първан Дангов съсече Плевнелиев: Сложи думи в устата на Левски: „Който ни освободи, той ще ни пороби!“

Първан Дангов съсече Плевнелиев: Сложи думи в устата на Левски: „Който ни освободи, той ще ни пороби!“

Първан Дангов пред стотици: Президент сложи думи в устата на Левски: „Който ни освободи, той ще ни пороби!“

„Не знам колко държави имат такава личност, не очаквайте от мен да бъда статистик, а да изразя, това, което виждам и чувствам, едва ли Левски заслужава всички профили във фейсбук, да почитаме го тържествено и другия ден забравяме. Не поддържаме градинката, люпим семки около паметника и учат за левски от книгите. Но има хора, които му вкараха думи в устата, един президент каза, че Левски казал нещо за Левски: „Този който ни освободи, той ще ни зароби“- но този човек използва Левски, за да използва Левски за политически цели. Политиците и днес стоят в кабинетите си и упражняват лоши политически практики, злоупотребяват с имото му. Това достойно ли е? Левски не е могъл дори да търпи дори! Иван Вазав е писал за него! Патриарха на българската литература трябва да бъде изучаван, думите му трябва да звучат и да се знаят на изуст от малки и възрастни. Те са истината!“

Това обяви кметът Първан Дангов пред паметника на Апостола в присъствието на хиляди дупничани.

Директорът на театъра в Дупница Иван Иванов взриви с блякщавото изпълнение стихотворения на Димчо Димов за Левски със страшните думи: Ти, народе, ти на въжето го окачи!“ Докато рицитираха деца за подвига на Левски, Дангов им подсказва, а на тези, които забравяха по някоя рима, той ги успокоява.

 

Припомняме, че:

От Общобългарският комитет „Васил Левски“ искат извинение от президента Росен Плевнелиев за реплика, която не е писана от Апостола на свободата, но бе казана като цитат от него.

Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев разпространи отворено писмо до президента Росен Плевнелиев заради текст в официалното обръщение на държавния глава от 18 март 2016 г. пред Народното събрание.

Бизнесменът и бивш журналист обвинява в лъжа президента Росен Плевнелиев за реплика, поставена като цитат от Апостола на свободата. (Припомняме – „Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото „който ни освободи, той ще ни пороби“, б.р.)

„В обръщението си на 18 март т.г. пред Народното събрание Вие приписахте на Васил Левски фразата: „Който ни освободи, той ще ни пороби“. Тя бе поместена в кавички, като безспорен цитат, в електронната Ви страница.

Вие излъгахте, г-н ПрезидентГорното словосъчетание не е съществувало никога, никъде и под никаква форма в документалното наследство на Апостола„, гласи писмото от Василев, който е председател на Общобългарският комитет „Васил Левски“.

Той заявява, че подобна реплика, казана от призидента на републиката може да се приеме само като опит за фалшифициране на заветите на Левски или  пренебрежение на труда на всички изследователи на неговото дело. Василев допуска, че подобна гавра с паметта на националния ни герой може да бъде и от невежество, но не бива да бъде премълчана.

„От името на Общобългарския Комитет „Васил Левски“ и на милионите българи, верни на идеите на Апостола, Ви приканвам да се извините публично за фалшификацията и да оттеглите от обръщението си пред Народното събрание цитираната в първото изречение фраза„, гласи писмото на Василев, който очаква извинение.

Гаф в новогодишната реч на президента

Гаф в новогодишната реч на президента

Пейзаж от Колорадо, вместо от България, е използван като снимков материал

Припомняме, това не е първият гаф с официална реч на президента Росен Плевнелиев. По време на първата му новогодишна реч през 2013 годиша бе показан пейзаж от Колорадо, вместо от България. По-късно стана ясно, че снимката е на сайта на Балкантурист в секцията, която рекламира Пампорово.

От президентската администрация реагираха изключително бързо, обяснявайки, че:

Фразата „който ни освободи, той ще ни пороби“ насочва към следния цитат: „Никому не се надявайте, — говореше той. — Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…”.

Цитатът е по книгата на Захари Стоянов „Васил Левски (Дяконът). Черти из животът му“ (стр. 81), издадена в Пловдив през 1883 година.

 

Първан Дангов съсече Плевнелиев: Сложи думи в устата на Левски: „Който ни освободи, той ще ни пороби!“

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


7 COMMENTS

  1. Дангов да прочете текса от предсмъртното писмо на Левски и да не се прави на истина от последна инстанция.Много бързо се взема за голям политик.Нека научи като Плевнелиев няколко езика и после да го критикува.
    За 100 дни ,иначе много знаещия кмет ,натвори само скандали.

  2. Циганин не обелвай и дума за Апостола.Оповръщан пиян шизофрения,псевдо кмет и лапач на руски мъде

  3. ГЕРБ пъпешите още ги боли от загубата на изборите и сипят помия! Ако бяхте много стока вие нямаше да сте изгонени като крастави кучета от управлението на Дупница!

  4. Абе гледам все за пиене пишете и да питам в ГЕРБ Дупница въздържатели ли са?! Че се сещам за едни снимки с гумена кукла и оповръщани пияни нерези дето пиеха нонстоп и се излагат и до днес!

  5. Само да не поискаш Дангов да стане и врачка,като Плевнелиев(от комунистически род),който имаше будка до Ален мак и правеше хороскопи 1990 година…ирландската пастирка….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here