Банско мечтае за Младежка зимна олимпиада, Румен Радев: Имаме огромен потенциал

Банско

Обмисля се идеята България, разчитайки на Банско, да кандидатства за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри. Темата е била дискутирана вчера при визата на президента Румен Радев в курорта. Както е известно, през уикенда Банско беше домакин на Световна купа по ски, посрещна най- добрите състезатели и много гости. Пристигна и държавният глава, който се срещна с кмета Стойчо Баненски. Разговаря също с президента на Международната федерация по ски Йохан Елиаш и президента на българската федерация по ски Цеко Минев. Впечатлен от организацията, Румен Радев коментира, че амбицията е не само догодина отново да има Световна купа, но и България да е домакин на младежка олимпиада.

„Мисля, че вече имаме потенциала и подготвени хора. От това, което чух от президента на ФИС, нашите експерти, които организират Световната купа и с това, което сме изградили като база в Банско и София, България може и заслужава да бъде домакин на подобно събитие и ние ще работим това да се случи.“, добави Радев.

February 11, 2024, Банско: Световна купа по ски Банско /слалом/ в , Sunday
(Photo by Костадин Андонов/Стартфото Kostadin Andonov/startphoto.bg 2023)

На брифинга в пресцентъра на Бъндеришка поляна, президентът съобщи, че амбицията е догодина отново да имам кръг от Световната купа в Банско, но и не само. Има покана и към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, като амбицията е в скоро време България да кандидатства за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри, заяви Радев. Обсъден е бил огромният потенциал на Банско и България като дестинация за практикуване на зимни спортове и провеждане на световни спортни състезания.

Румен Радев се срещна и с представители на туристическия бранш и с представители на Планинската спасителна служба, като по време на срещата спасителите откроиха необходимостта от приемането на Закон за доброволчеството, който ясно да регламентира тяхната дейност, статута на спасителите, стандартите на работа и заплащане.

А иначе отминалият уикенд още дълго ще бъде коментиран в Банско и не само. Състезанията привлякоха огромен интерес заради участието на световния мъжки елит в алпийския ски спорт.

Световната купа в Банско се проведе под знака на два вековни юбилея – 100-годишнината на Международната федерация по ски и 100-годишнината на Българската федерация по ски, учредени през февруари 1924 г.

Влошената метеорологична обстановка наложи трудното решение за прекратяване на състезанията през втория ден, но той беше изпълнен с работни и неформални срещи.

Кметът Стойчо Баненски обсъди с държавния глава Румен Радев предизвикателствата пред местното управление и възможностите за развитие на туризма и популяризирането на българските туристически дестинации в световен мащаб. Туризмът е входна врата за инвестициите във всяка страна, а Банско е едно от разпознаваемите лица на България не само в Европа, но и по света, заяви президентът.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here