Елза Величкова: 50 000 лв. сме предвидили за семейства с репродуктивни проблеми в Бобов дол!

Елза Величкова
Кметът на община Бобов дол Елза Величкова

По 5 хиляди лева на семейство с репродуктивни проблеми ще отпуска Община Бобов дол, а предвидената субсидия в бюджета е 50 000 лв.

Това съобщи кметът на община Бобов дол Елза Величкова. 10 семейства от община Бобов дол ще могат да разчитат на това финансово подпомагане за инвитро процедури. Миньорската община се старае да увеличи раждаемостта, демографският срив е голям, населението е под 10 хиляди. Преди няколко години Бобов дол се включи и в кампанията по разясняване на ползата от кърменето на бебетата.

Община Кюстендил пък от 2013 до 2023 година е финансирала 109 подадени заявления на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, сочи отчетният доклад на комисията по организиране на дейността и разпределяне на средствата от Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала на територията на общината.

За 11 години са предоставени близо 290 хил.  за общински програми за асистирана репродукция, по нея са изплатени 97 ин витро процедури от които са се родили 35 бебета. Отпусканата сума на семейство или двойка е по 3 хиляди лева.

Дупница пък е една от първите 5 общини в България, започнала подпомагане на инвитро процедури. Прави го от 2012 година.И общините Кюстендил и Дупница залагат достатъчно средства в бюджетите си за ин витро процедури, като имат готовност и да ги увеличат.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here