Кметът Огнян Атанасов: Християнин съм! Над 1 500 кукерите в Кюстендил гониха зимата от сърцата на хората, стопиха ледовете, надмина очакванията ми!

Огнян Атанасов: Фестивалат на кукерите в Кюстендил гони зимата от сърцата на хората, стопи ледовете, надмина очакванията ми!

„Фестивалат надмина моите очаквания! Аз съм християнин! Всички тук сме православни християни, а кукерите носят радост, артистичност и обич! Те гонят зимата от сърцата на хората със сигурност, получи се топъл и сърцат празник, целият град е радостен, бяхме заедно, от това по- хубава няма- да сме зрави, единни, весели и радостни! Получи се! Имахме гости, заподнахме се, спечелихме нови приятели!“ – това каза кметът на община Кюстендил Огнян Атанасов за 4ВЛАСТ- Информационна агенция. Огнян Атанасов заяви още, че тази година фестивалът е национален, амбицията е от следващата да е международен.

Над 1500 джамалджии, кукери, сурвакари, мечкари, бабугери, се събраха днес на пл. Велбъжд в Кюстендил и представиха богатството на маскарадните игри!

В първия национален маскараден фестивал „Джамала“ участие взеха 16 групи от кюстендилските села Ябълково, Гирчевци, Багренци, Пиперков чифлик, Слокощица, Жабокрът, както и гости от общините Земен, Брезник, Ковачевци, Перник, Разлог, Радомир, Благоевград, Петрич. В центъра на града е построено цяло джамалджийско село и всеки, който присъства, се потопи в един особен дух и атмосфера с много история, традиция и емоция.

Кирил Петков от фестивала на Кюстендил дойде със спругата си Линда и актива на ПП от Пиринско: Справихме се, прогонихме злото от Кюстендил! Вярвам в кукерите! Трябва да дойдет и в парламента, и по останалите институции!

Кметът на Радомир Кирил Стоев гостува в Кюстендил за празника, той е голям почитател на българският форклор: Радвам се много, фестивалът е чудесен, традицията възкресена, празникът събира хората, гони депресията, вдъхва нови сили и дух, той съчетава история, култура и психология! Поздравления за организаторите!

Председателят на Общинският съвет Димитър Велинов беше като омагьосан от музиката и хлопките. Потопи в шума и дух, той не свали широката си усмивка от лицето. Журито определи големите победители. „Тези традиции са важна част от нашата духовно народност култура“, каза председателят на журито Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. Тя посочи, че критериите за оценка са били маска, костюм, артистичност, хореография, обред, звънчарска група, персонажи и пресъздаването на характерните им черти. Самите участници са показали идейност, ритуал и спектакъл.

Гости на събитието, дошли специално в Кюстендил за маскарадния празник „Джамала“ 2024, бяха и областният управител на София – Вяра Тодева, областният управител на Благоевград – Мария Димова, народни представители, кметове и представители на общините, от които взеха участие маскарадни групи в първото издание на фестивала.

Първото място беше присъдено на сурвакарската група от село Ярджиловци, Община Перник. Второто място е за мечкарска и сурвакарска група от село Пиперков чифлик, Община Кюстендил. Третото отличие получиха от кукерската група към читалище „Пробуда“ – Жабокрът, Община Кюстендил.

Бяха връчени и специални награди. Групата „Старчевата“ от Разлог получи диплом за представяне на местните традиции. За най-атрактивна група бяха отличени групата от читалище „Васил Левски“ – Кюстендил, ромската сурвакарска група от град Радомир и джамалджийската група от кюстендилското село Багренци.

За най-добра сурвакарска група беше отличена тази към читалище „Просвета“ от село Гирчевци, Община Кюстендил. Наградата за младоженска двойка отиде към читалище „Светлина“ от Еловдол, Община Земен.

Сурвакарската група към читалище „Зора“ – село Ябълково, получи награда за маска и костюм. Същата награда се присъди и на, сурвакарската група от Кошарево, Брезник.

Кукерската група при читалище „Просвета“ от село Слокощица взе отличие за поддържане и представяне на местна традиция. Такава награда беше присъдена и на сурвакарската група от град Земен. За традиция и приемственост беше наградена групата от радомирското село Прибой.

За най-добра мечкарска група награда взеха представителите на читалище „Светлина“ от община Ковачевци. Станчинарската група от читалище „Център“ – Петрич, е най-добра при автентичното пресъздаване на обред. Като най-атрактивна група бяха отличени и представителите на „Струмско“ – Благоевград.

Бяха връчени и награди за най-малък участник, сурвакане и наричане, най-атрактивни баба и дядо.

„Благодаря на всички вас, които бяхте гости, които взехте участие, на хората зад сцената, че  спомогнахте този фестивал да го има. Благодарение на вас се получи този прекрасен празник“ каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

 

 

 

Огнян Атанасов: Фестивалат на кукерите в Кюстендил гони зимата от сърцата на хората, стопи ледовете, надмина очакванията ми!

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here