С кулинарния театър на Ути Бъчваров и песните на Чакардъкова приветстваха световния ски елит в Банско

Банско
Банско

Церемонията за откриване на Световното първенство по алпийски ски за мъже препълни площада в Банско. За доброто настроение на състезатели, многобройните гости и жителите на Банско допринесе Кулинарният театър на Ути Бъчваров и фолклорната феерия на Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл.

Кметът Стойчо Баненски посрещна на сцената в центъра на Банско официалните гости на откриването. Сред тях Зарица Динкова, министър на туризма, Димитър Илиев, министър на младежта и спорта. Също Цеко Минев – член на Съвета на Международната федерация по ски и президент на Българската федерация, Мая Христоскова – изпълнителен директор на Юлен АД. Присъства и Христо Стоичков – почетен гражданин на Банско.
Кметът на Банско пожела на скиори, треньори, организатори и ръководители достойно представяне в стартовете.
На 10 и 11 февруари, на писта Томба ще се състезават най-добрите скиори на планетата в дисциплините слалом и гигантски слалом. Чрез телевизионните излъчвания на стартовете Банско ще „влезе“ в домовете на над 500 млн. зрители от цял свят.
От сезон 2007/08 Банско е домакин на осем събития от календара на Световната купа по алпийски ски на ФИС. Включително четири състезания за жени и четири за мъже в различни ски дисциплини. Банско организира три състезания от Световната купа на FIS по сноуборд и бе удостоен с честта да бъде домакин на Световното  по алпийски дисциплини на FIS за юноши през 2021 г. Банско допълнително затвърди репутацията си, като успешно домакинства на Световното първенство по сноуборд за юноши март 2023 г.
Перфектната организация на състезания от такъв ранг е атестатът FIS да повери на Банско организирането на най-зрелищното събитие в алпийските ски – световната купа за мъже. А слоганът – „Банско, където Световната купа се чувства у дома си“ изразява мнението на състезатели, организатори, домакини и зрители.
Състезанията по ски са празник на младостта, спорта, здравето и общуването с природата. Така е вече цял век! Така в Банско ще се отбележат два вековни юбилея. 100-годишнина на Международната федерация и век от създаването на Българската федерация по ски, емоционално обяви Баненски.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here