Дупнишката гордост Кирил Милов се връща в състава за ЕП по борба в Букурещ

Дупнишката гордост Кирил Милов се връща в състава за ЕП по борба в Букурещ.
Дупнишката гордост Кирил Милов се връща в състава за ЕП по борба в Букурещ.Сн: БФ Борба, Start-Photo.bg

Дупнишката гордост Кирил Милов се връща в състава за ЕП по борба в Букурещ. При жените се завръща и Тайбе Юсеин.

Югозапада ще бъде представен още от петричанката Евелина Николова и дупничанката Миглена Селишка. Бронзовата олимпийска медалистка Николова (57) ще мери сили в своята категория. Селишка се завръща на тепиха след лечение на тежка травма.

Милов получи травма в навечерието на световното през септември, а Юсеин за последно се бори на голямо първенство на континенталния шампионат през 2022-а, когато спечели и титлата. Оттогава тя претърпя две операции от дискова херния. Сега капитанката на националките ще излезе в по-горната за нея категория до 65 кг.

В олимпийската до 62 кг ще се бори Биляна Дудова, световна и 4-кратна европейска шампионка. През януари стана и шампионка на България. И двете спорят за титулярното място при 62-килограмовите в оставащите две квалификации за игрите Париж 2024. Според регламента, определен от управителния съвет на федерацията, Тайбе трябва да направи по-добро класиране от Биляна на турнира „Дан Колов“, за да се стигне до преборване, в които Юсеин се нуждае от две победи.

В другата интригуваща категория при жените до 68 кг на тепиха в Букурещ ще излезе двукратната европейска шампионка Мими Христова. Тя стана първа на първенството на България миналия месец, като победи основната си конкурентка Юлияна Янева. Самата Янева, №1 в Европа от 2023-а, ще излезе в по-горната категория до 72 кг.

Европейското първенство не е квалификация за олимпиадата! Затова и някои от националите ще излязат в по-горните за тях категории.

Едмонд Назарян, двукратен европейски шампион и втори в света, ще се бори при 63-килограмовите, както и Стоян Кубатов в олимпийската 77 кг и Айк Мнацаканян в неолимпийската до 82 кг.

Дебют за България на голямо първенство ще направи Ален Хубулов в категория до 125 кг на свободния стил. Осетинецът с български паспорт победи основния си конкурент Георги Иванов, еврошампион за кадети, на първенството на страната през януари.

За първи път на континентален шампион за България ще участва и Магомед Рамазанов (86). През януари натурализираният у нас дагестанец стана първи на турнира Гран при в Загреб. Неговият брат Рамазан Рамазанов ще се бори при 70-килограмовите.

На тепиха ще излязат още Георги Вангелов (61), пети от олимпийските игри, както и Микяй Наим (65), втори в Европа от 2023-а.

Първенството започва със схватки в класическия стил в понеделник. Жребият ще бъде теглен в неделя.

На шампионата ще има трима български съдии – Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев.
За надпреварата са заявени борци от 26 държави.

Дупнишката гордост Кирил Милов се връща в състава за ЕП по борба в Букурещ. При жените се завръща и Тайбе Юсеин.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here