Д-р ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители посети Шияковския манастир „Свети Архангел Михаил“

Шияковският манастир е знаков за община Костинброд. Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата Васил Левски. В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Манастирът „Св. Архангел Михаил“ е сгушен в покрайнините на град Костинброд и дава възможност за големи чествания и водосвети на костинбродчани. А с всяка изминала година се увеличат курбаните за здраве, сватбите и кръщенетата. От тази година манастирът приема и деца в предучилищна възраст или ученици в прогимназиален етап, с цел еднодневни екскурзии или православни летни лагери.

Само след две седмици манастирът ще бъде изпълнен с деца от 176 Обединено училище „Свети Свети Кирил и Методий“, село Негован. 20 деца с техните класни ръководители ще проведат часовете си по „Занимания по интереси. Учениците ще проведат своите извънкласни занимания, с цел опознаване на историята, с възстановка на тайния революционен комитет на Васил Левски, разказан от историка Мария Христова. Ще проведат час по опазване на природата като ще засаждат цветя в двора на манастира и ще научат повече за Глаголицата – първата азбука, специално адаптирана за писане на славянските езици и предназначена за превод на богослужебна литература за християнската църква във Великоморавия в периода между 855 и 862 година.
Днес, по покана на отец Крум и настоятелството на манастира, Д-р ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, заедно с г-жа Цветелина Генчева – председател на Асоциация на работодателите в системата от институциите в предучилищното и училищно образование /АРСИПУО/, г-н Николай Радулов – директор на 176 обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ посетиха Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“.
От община Костинброд присъстваха г-жа Таня Иванова – началник отдел „Социални и хуманитарни дейности“, г-жа Бистра Боянова – PR на община Костинброд, г-жа Юлияна Лозанова – директор на НУ „Отец Паисий“, село Драговищица, учители от Второ ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд и ОУ „Отец Паисий“, село Петърч.
Шияковският манастир бе показан от г-н Богомил Тодор и г-жа Мария Христова. Те презентираха как преминават летните православни лагери с ученици. В Модул: етнография, децата опознават местните традиции на шопите, а чрез приказка с куклите Мила и Ангел хранител се запознават с глаголицата и историята на буквите. Децата играят, рисуват и се радват на домашните животни в двора на манастира. Накрая на посещението всяко дете получава свидетелство за преминаване на всички модули за опознаване на своята родина!
Гостите посетиха храма „Свети Архангел Михаил“, запалиха по свещ и си закупиха сувенири от църковния магазин в двора на манастира.

Д-р ик.н. Янка Такева заяви, че подкрепя всяка такава инициатива, с цел опазване на традициите, християнските ценности и историята ни! Тя бе възхитена от манастира и подчерта, че винаги е добре посрещана в община Костинброд.

„Нашите деца трябва да се учат на историята, традицията и религията и върху нея съвремието!“, така завърши д-р ик.н. Такева.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here