Над 400 бобошевци начело с децата на Даниела Ценова се стекоха в „Юнайтед Сентър“ аплодираха Александър Везенков

„Еуфория заради бобошевския баскетболист Александър Везенков шашна Чикаго. И Америка пред цял свят разбра къде е Бобошево.“ – пишат ни бобошевци от Чикаго тази вечер.

Над 400 най-запалени български фенове начело с фамилията Ценови, близките на бизнес дамата от Бобошево Даниела Ценова се стекоха в „Юнайтед Сентър“, където отбора „Сакраменто“, на нашия най-добър в Евролигата баскетболист Александър Везенков от Бобошево, игра срещу местния „Чикаго“. Появата на нашенци от Бобошево, Дупница, Благоевград и страната в началото на срещата, когато Везенков се появи на терена скандирайки „Везенков“ направо същиса публиката и играчите с мощни възгласи. Нашенци предизвика възторг в Чикаго и цяло Бобошево наблюдаваше на живо мача.

Даниела Ценова изгледа мача от двора на къщата си в Бобошево, вдигна наздравица и за победа на Трифон зарезан, тя е собственик на къщи за гости и ресторант в Бобошево.

Бобошевци показаха пред цяла Америка какво значи българска солидарност. Александър Везенков, който пропусна и този пореден 6 т. и мач заради контузия, след мача се срещна със своите земляци и фенове от Бобошево и благодари за тяхната подкрепа далеч от родината, раздаде автографи и се снима с тях. Социалната мрежа завря от коментари по повод случката.

8 февруари е последната дата, на която отборите от НБА могат да правят сделки помежду си. Трансферният прозорец в най-силното баскетболно първенство в света официално ще затвори в 22:00 часа българско време утре. Този сезон за първи път от близо четири десетилетия насам и едва за втори в историята в НБА има родно присъствие.

Александър Везенков е част от Сакраменто, игарейки дебютния си сезон с екипа на Кингс, но ситуацията му не е такава, каквато би се искало както на него, така и на всички родни фенове на играта. 28-годишното крило отиде в столицата на Калифорния с репутацията на играч №1 в Европа, след като изведе Олимпиакос до финал в Евролигата и бе избран за „Най-полезен играч“ и най-добър реализатор на сезона в клубната надпревара, сочена за най-добрата такава извън НБА.

Националът обаче получава ограничено игрово време и шанс за изява от треньора Майк Браун, като още от самото начало на сезона името му постоянно се спряга за трансфер в друг клуб. Нещо, което не изглежда зле, ако българинът има повече минути и реална възможност да покаже на какво е способен, защото неведнъж през сезона, когато имаше време на игрището, напомняше защо и как точно доминираше в Европа.

Снимка: AP/БТА

Досега статистическите му показатели са скромни – 5.7 точки и 2.6 борби при 45.6% успеваемост в стрелбата – за 12.7 игрови минути на двубой. В момента обаче той е измъчван от контузия на глезена, като не е играл във вече седем последователни двубоя на „кралете“. С наближаването на крайния срок за трансфери отново се заговори сериозно за бъдещето на Везенков и за това дали то ще бъде свързано със Сакраменто или с някой от другите отбори в НБА.

Последните слухове в медийното пространство в Щатите са свързани с потенциална размяна между Вашингтон и Сакраменто. В която Кингс ще получат гарда Делон Райт, докато към американската столица би потеглил някой измежду Везенков, Крис Дуарте или Давиън Мичъл.

Преди няколко дни името му бе замесено и като възможен участник в сделка за друг играч на Уизърдс – Кайл Кузма, който е един от лидерите на „вълшебниците“.

Извън Райт и Кузма, журналистите в САЩ са обединени около това, че ако в крайна сметка се стигне до трейд от страна на Кингс, той ще бъде с една цел – подсилване на позиция „крило“, точно там, където играе и Везенков.

Снимка: AP/БТА Над 400 бобошевци начело Даниела Ценова се стекоха в „Юнайтед Сентър“ аплодираха Александър Везенков

По-рано през сезона се говореше за интерес от страна на Чикаго Булс. Във Ветровития град е и най-голямата българска общност в Щатите, така че подобен ход би бил добър за всички. При гостуването на Сакраменто в „Юнайтед Сентър“ преди няколко дни около 300 наши сънародници бяха на трибуните, макар че Саша бе извън състава.

Случващото се с Везенков не е приятно, особено предвид фанфарите, с които бе представен през лятото и това как множество представители на отбора го гледаха неведнъж през миналия сезон, изказвайки се повече от ласкаво за него.

А дали бъдещето му в НБА е свързано със Сакраменто или с някой друг отбор?

Ще разберем съвсем скоро.

Междувременно се очаква левичарят да пропусне осми пореден мач на отбора си – гостуването на Детройт тази нощ.

Над 400 бобошевци начело Даниела Ценова се стекоха в „Юнайтед Сентър“ аплодираха Александър Везенков

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Нито Александър Везенков е от Бобошево,нито има 400 бобошевци в Америка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here