Станислав Горов ще обновява осветлението в 11 селища за 2 000 000 лв., 50% от сумата е депозит от общината

Кметът на Кочериново Станислав Горов
Кметът на Кочериново Станислав Горов

Станислав Горов ще обновява осветлението в 11 селища за 2 000 000 лв., 50% от сумата е депозит от общината, пишат ни жители на Кочериново.

Съветниците на Кочериново дадоха зелена светлина на кмета Станислав Горов. Негов екип кандидатства с проектно предложение ,,Постигане на енергийно ефективна система за улично осветление в община Кочериново“ по процедура BG RRP-4.028 Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление-Покана 2, с финансиране по линия на Механизма за възстяновяване и устойчивост.“

Кметът Станислав Горов заяви, че проекта ще обхване всички 11 населени места.

Безвъзмездна финансова помощ, но колко ще е безвъзмездно след като общината се задължава да депозира 50% от сумата във Фонда за декарбонизация в рамките на пет години.- чудяс се хората.

„А пари от къде, след като едно от изискванията за проекта е финансов капацитет, тоест общината следва да може да осигури необходимото финансиране за изпълнение на дейноститепо проекта. Рамката е от 100 000 лв. до 2 000 000 лв.

И така….

Щом за лампи има, значи и за детската градина ще се намери, иначе, ще излезем на протест.“ – категорична е Маня Дойчинова от Кочериново.

„Едно от изискванията на фонда за енергийна ефективност е да се върнат 50% от сумата от строителството. Принципно фонда го финансира, а не общината. Общината след това има задължението от спестената електроенергия да си връща 10% всяка година за срок от пет години. Ние не можем да знаем преди да сме направили проекта, колко пари ще ни струва СМР-то. Ако, например, ни струва един милион строителството с проектирането, ние трябва да върнем половин милион за 5 години. Ясно е разписано в регламента, че го финансира самата програма, а ние след това ги връщаме от спестеното като електроенергия. Общината няма да ги връща тези средства. Самата програма ги дава и ние след това връщаме всяка година по 10% . Процедурата е отворена от 02.01. 2024 до 02.04.2024г., за да кандидатстват общините.“ – каза кметът Станислав Горов.

 Маня Дойчинова
Станислав Горов ще обновява осветлението в 11 селища за 2 000 000 лв., 50% от сумата е депозит от общината

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here