Ексаграрният зам. министър от протеста в Ихтиман: Цената на зелената сделка плащаме ние, масрафът за Украйна пак ли ще е наш?

протест земеделци
протест земеделци

Стотици земеделски производители се събраха на протест днес и затвориха  главния път Костенец- Самоков и Ихтиман- Костенец –Самоков. В недоволството се включиха зърнопроизводители, оранжерийни производители, земеделци и от трите общини. Те настояват държавата да ги подкрепи, за да може да оцелее секторът. Сред недоволните беше и самоковецът Тодор Джиков. Припомняме, че той беше зам.- министър на земеделието, в момента е част от Националната асоциация на картофопроизводителите.
Джиков коментира ситуацията със земеделието пред „4ВЛАСТ”. Той беше категоричен, че Зелената сделка, вносът на храни от трети страни, включително Украйна, и търговските вериги, които изкупуват продукцията, буквално ги убиват.
„Агро секторът е най-чувствителният в Европа. Вече се видя, цената на Зелената сделка я плащаме само ние, земеделските производители. Засипани сме от регламенти, политики, директиви и ограничения, спуснати за целите на Зелената сделка. Всичко това носи на 100% загуби на земеделците в Европа. Спазвайки всички правила, ние не сме конкуренти на пазара от трети страни. Време е да се вземе крайно решениe. Време е в Европа да се променят кардинално нещата. Искаме ЕС да каже каква ще е цената на присъединяването на украинските земеделци на единния европейски пазар без мита и квоти? И най-важното кой ще плати масрафа? Да не се окаже, че пак ние земеделските производители, както при Зелената сделка, трябва да поемем изцяло разходите.“, подчерта Тодор Джиков.
Той обясни, че няма как секторът да издържи на либерализирането на търговията и сключването на договори с трети държави. Цитира конкретно Меркосур и Америка. Също и бизмитния внос от Украйна.
„Ние произвеждаме на различна себестойност заради ограниченията на Зелената сделка. Нашите производствени разходи са много по- големи. Нищо вече не е същото след ковид кризата и войната в Украйна. Работят нови пазарни механизми, а загубите са за наша сметка.
Допълнителни ни смачкват търговските вериги. Те пласират 82% от произведената от нас стока в Европа и ни натискат за възможно най-ниски цени. Просто ни унищожават, ние нямаме избор. Това е монопол, защото ние не може да продаваме без тях. Губят и потребителите, защото големите надценки остават във веригите.“
Джиков настоя политиците да защитят българския интерес. Според него в последните 20 години не е направено нищо, за да са защити аграрният сектор. В резултат производителите не са защитени по никакъв начин. Той изреди, че българските земеделци не може да разчитат на каквито и да е буфери. “Нито имаме кооперативи както на запад, нито кризисни фондове. Нямаме компенсаторни инструменти за управление на риска-при дъмпинг на цените от трети държави. Нито работещи застраховки, които да ни пазят от неблагоприятни метрологични условия. Реално погледнато, когато нямаш политики, трябва да даваш пари.”, каза Тодор Джиков пред наш екип.
Той подчерта, че затова в мандата си като зам.- министър с ресор „растениевъдство“ е работил в посока продукцията да се застрахова. „Събрах застрахователите и поисках да се смени концепцията и методиката за покриване на разходите при климатични проблеми. Трябваше да се изработи продукт, който да задоволи изцяло земеделските производители. По време на моето управление подсигурихме 16 млн. лв., за да се покрият 80% от стойността на водата на тези, които поливат от държавните дружества. Подсигурихме през месец април 2023г изплащането на половината от помощта за Украйна. В края на месец септември цялата беше платена, когато на практика земеделските производители изпитаха на гърба си сериозни финансови затруднения. Успяхме да издействаме половината от сумата, за да може земеделците да започнат разходите по пролетната кампания. Тогава започнахме да работим в посока промяна на стратегическия план и да включим възможна помощ по обвързано подпомагане на картофите. То стана факт тази година. Ще има обвързано подпомагане за семепроизводство на стойност 220 лв. за декар. Напарихме една изключително добра наредба, която осветлява целия процес от фермата до трапезата. Контрол на храните, на търговците, на посредниците, надценките.“, изреди бившият зам. -министър.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here