Земеделци гарираха трактори край Дупница: За Украйна 50 млрд., за нас диалог, лъжат ни с помощи на цената на кафе в София

Петър Йолов: Финансовата и стопанската година не съвпадат, какво ще видят от декларацията ми? Наказват ни, че се развиваме

Лъчезар Беличев: Продаваме зърно за 30 ст, няма такава ножица, имаме забрана за някои препарати, които не важат за Украйна, вносът не е спирал

Гневни земеделци блокираха за около 40 мин. движението по Е -79 край Дупница в района на Пиперево. На място имаше засилено полицейско присъствие, образуваха се колони от чакащи автомобили, но до напрежение не се стигна. Протестиращите пропуснаха линейка, оказала се в колоната.

„В Румъния дават помощ на колегите от 20 лв., ние и стотинка не сме видели още. А вносът на украинско зърно не е спирал. Влизаше безпроблемно, замаскирано като румънско, даже и брашно се внася. Не искаме да извиваме ръце на политиците, но секторът ни е във въздуха. Ако не ни помогнат, изчезваме. Сега сме малко, защо вчера късно вечерта се организирахме, но може да докараме тук 60 трактора.“ Това обявиха около 20 земеделски производители, които излязоха на пътя по обяд днес. Те настояват държавата да ги защити и подпомогне.
„Не може да сравняват „земеделие“ с банковия сектор. Слушаме пълни абсурди. Ние трябвало да докарваме 3 млрд., банковият сектор също. Искат ни декларации за загуби, за да дадат помощи. Печалбата не значи, че това са налични пари в касата. Колегите са върнали с тях взети заеми, други са инвестирали.“, гневи се  Петър Йолов. Той е категоричен, че представената методология за отпускане на помощи на база представени декларации от земеделците за реализирани загуби е неадекватна.

„Какво ще видят в декларациите? Ще видят разходи за 2023 г и приходите за стопанската 2022 и 2023 г. Това обективно ли е? Искам да им кажа, че стопанската година не съвпада с финансовата. Голяма част от приходите ни за миналата година са от стопанската година 2022. Нещата не трябва да се бъркат. Печалбата се реализира за 12- месечен период. На база доходите, които сме реализирали предишни години, ние сме решили да се развиваме. Това ли е нашата вина? Нека за бюджет 2025 г се предвидят 2 млрд. лв. Едва догодина ще се види и счетоводната загуба за 2024 г.“, обясни Йолов.
Земеделците подчертават, че помощите за колегите им в Румъния са в размер на 20 лв./дка. Обявиха, че биха били доволни на подкрепа като румънската и у нас. Отсичат, че до момента обаче не са видели и 1 лв. нито в ковид кризата, нито заради войната в Украйна.
„Искаме нормално отношение. Не срещаме никаква подкрепа. Тука политика няма. Не ни интересуват партиите. И министърът на земеделието, и премиерът ни лъжат. Трябваше декември да ни платят, после стана януари, вече сме февруари. Излизат онази вечер и казват, че за обработващите над 3000 дка ще има помощ от по 5 лв. сега. Останалите 5 лв. пък щели да дадат през септември. Ами то 5 лв. е едно кафе в София. И тях ще ги дадат, ако докажеш загуба. Есента правителството ни нарече терористи, те не спряха украинския внос на зърно. То влизаше в страната като румънско.“, гневи се Илко Гълъбов.
Лъчезар Беличев беше категоричен, че са принудени да продават продукцията си на загуба заради дъмпинговите цени на зърното от Украйна. Той даде и конкретни цифри. Обясни, че преди войната цената на амониевата селитра била 300 лв./тон, продавали зърното по 50 ст/кг. В момента цената на торта била вече около 600 лв., а продукцията се смъкнала до 30 ст.
„Значи, за Украйна 50 млрд. помощ, а за нас диалог. Но всичко е на наш гръб.  Сега продаваме пшеница, произведена с амониева селитра за 1200 лв. А цената на пшеницата е 300 лв./т. Е, няма така ножица, продаваме под себестойността, защото няма пазар, няма търсене. Пуснаха украинското зърно, не се спазва нищо. В Украйна имат заводи за торове, произвеждат с торове на ниски цени. Война е там, не спазват технологичните изисквания, които на нас са наложени. Ние нямаме право да ползваме определени препарати. При тях нямат такива забрани. Тяхната пшеница е много по- евтина. Тя идва в Българи и сваля цената на нашата. Украинците даже докарват и брашно. Нашият сектор е във въздуха. Затова очакваме помощ от правителството, за да се задържим над водата. Ако продължаваме така още 1-2, ще изчезнем.“, пресмята земеделецът.
Колегите му заявиха, че българското зърно е сред най- качествените. Не искаме да извиваме ръцете на правителството.
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Точно това е начина.В Гърция какво ставна.Стачки до уреждане на сметките.

  2. Вкарвате руски препарати през Турция, ревете !?
    Ами ако сте подавали декларациите всяка година(2021, 2022 ) НЯМЯ как да не излезе 2023 .
    Ама не ви устройва, искате Баце на бел конь !!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here