Вместо тротоари и алеи, фирма напирала да чисти от преспи пътища в Сапарева баня, общината прибира 3 бона след абсурда

„Грижа в дома“ за 49 жители на общината Сапарева баня за още 6 месеца
Сапарева баня

3000 лв. ще чакат в община Сапарева баня от благоевградска фирма, която заявила, че ще чисти сняг по пътищата, вместо по алеи и тротоари. За капак пуснали и жалба до КЗК, че са били отстранени от обществената поръчка. Въпросните 3000 лв. са за покриването на разходи на местната администрация във връзка с жалба. Става въпрос за поръчката на курортната община за поддържка на обществените площи. За изпълнител е избрана местната фирма „Про Ботаник“ на Асен Ничев. Интересното е, че Ничев е регистрирал дружеството в началото на юли 2023 г., а обществената поръчка, която печели е обявена в края на същия месец.
Другите участници по процедурата са ЕТ „Славяна Павлевчева- ЕЛСИ“, която от години извършва дейността. Също дупнишката фирма „Меридиан“ на Райна Георгиева и благоевградската „РКЕМ Груп“ на Райна Янчова. Поръчката е с обхват за следващите 2 години, а заложената сума до 270 000 лв. без ДДС или 324 000 лв. с ДДС. На 15 ноември комисията в община Сапарева баня класира на първо място фирмата на Ничев, а останалите са отстранени. Срещу това решение скача благоевградското дружество „РКЕМ Груп“. Пред антимонополния орган те разтягат тезата, че при подбора е налице субективизъм при оценяване на техническото предложение. Също така се оплакват от неясни стандарти на заложените технически изисквания.
Отговор до КЗК е дал кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, който отхвърля отправените упреци. Той пише, че благоевградската фирма е отстранена, тъй като представената оферта не отговаря на заложените изисквания. Кметът уточнява, че благоевградското дружество представило оферта, в която описва дейности за чистенето на сняг от пътни платна. В поръчката обаче е заложено разчистване по алеи на паркове и тротоари. Така от КЗК отхвърлят отправената жалба и възлагат дружеството да плати направените от община Сапарева баня разноски в размер на 3000 лв.
Както сме писали, заложените дейности предвиждат още ръчно и машинно метене на тротоари, поддържане на обществени и зелени площи в Сапарева баня, на спортните терени в общината, гробищни паркове. Също и цветно оформяне на централна градска част, на кръгово кръстовище в кв. „Гюргево“. Почистване на уличните оттоци в гр. Сапарева баня и извозване на отпадъците на конкретни улици. Според документите, на ръчно метене подлежат тротоарите с обща площ  55 720 кв. м, а на машинно 16 270 кв. м. Тревата трябва да се коси и събира в парк „Гейзер”, парк „Николай Хайтов” и няколко улици, също на стадиона, включително пистата за бягане, игрищата в с. Овчарци и с. Сапарево.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here