През април избират нов шеф на болницата в Дупница, ОбС освобождава Жайгарова и назначава временен управител

Maria jaigarova
Мария Жайгарова е начело на болницата от края на януари 2018 г.

Общински съвет Дупница ще решава утре кой да поеме юздите на общинската болница МБАЛ „Свети Иван Рилски“. Съветниците трябва да изковат няколко решения, касаещи съдбата на лечебното заведение. Първото е за освобождаването на Мария Жайгарова от поста прокурист. След това трябва да се избере човек, който да заеме поста управител до провеждането на конкурс, но с мандат не по- дълъг от 6 месеца. На финала ще се вземе решение и за провеждането на самия конкурс. Планирано е документите на кандидатите да се приемат до 3 април, а същинската процедура по избора да започне на 4.

Мария Жайарова беше назначена за прокурист с решение на Общинския съвет от 24 ноември 2017 г. За целта беше приет нов Учредителен акт на лечебното заведение. След това на 15 декември 2017 г. Общински съвет-Дупница избра Жайгарова, а тя подписа договор в края на януари 2018г.
До тази стъпка се стигна, след като така и не се появи човек, който да бъде назначен дългосрочно за управител. След освобождаването на дългогодишния шеф д-р Любомир Таушански стартираха серия от конкурс, повечето неуспешни. Първоначално поста зае гинекологът д-р Владимир Миков, но той бързо напусна. Тогава за временен шеф беше избран Росен Тимчев, след това и доц. Димитър Недин. В последствие Димитър Стоилов от РЗОК – Кюстендил мина ситото на конкурса, но не беше одобрен от Общинския съвет. На поредния конкурс комисията не одобри кандидатурата на единствения кандидат Михаил Кметски. И последният опит за намирането на управител беше в края на 2020 г. Д-р Радой Стоянов не беше допуснат до втория етап, а другият кандидат беше входирал само заявление, без никакви други документи.

Последният проведен конкурс беше през ноември 2020 г, но завърши безславно.

Позицията не е особено атрактивна, предлаганата заплата е в размер на 3000 лв. Изискванията към кандидатите са да имат магистърска степен по медицина или дентална медицина в комплект с квалификация по здравен мениджмънт. Другият вариант е магистърска степен по икономика. Също така да имат най- малко 5 години трудов стаж като лекар или икономист. Конкурсът ще протече на три етапа- одобрение по документи, представяне на програма за развитие с обхват от 3 години и събеседване.
С друга докладна се очаква съветниците да разрешат извършването на независим външен одит в болницата. Искането е отправено от кмета Първан Дангов. В докладната председателят Костадин Костадинов е записал, че одитът е наложителен, за да се добие обективна представа за финансовото състояние на дружеството и даде оценка на действията на управата.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here