Кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов взе участие на Консултативния съвет по тютюна

Консултативния съвет по тютюна
Кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов взе участие на Консултативния съвет по тютюна.

Кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов взе участие на Консултативния съвет по тютюна. Той е Председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България.

Вчера се проведе Консултативен съвет по тютюна в Министерство на земеделието и храните. Преходната национална помощ за тютюн за Кампания 2023 година бе единствената точка в дневния ред. Присъстваха представители на браншовите организации в страната, експерти, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министър Александър Йоцев.

Вчерашния Консултативния съвет е предхождан от проведени три работни срещи с представители на браншовите организации и министерство на земеделието и храните, на които се е дебатирало състоянието на бранша и се е защитавала позицията на браншовите организации по повод определянето на ставките по сортови групи в преходната национална помощ за тютюн – Кампания 2023 година.

Кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов взе участие на Консултативния съвет по тютюна. Той е Председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България. Той защитаваше интересите на всички производители на ориенталски тютюн в България с отстояване на искането на тютюнопроизводителите до 2000 кг. на сорта „Басма“, който е традиционен за района на община Сатовча и Гоцеделчевски регион да получат максимално възможно високата сума от 5,50 лева на килограм.

Г-н Мименов подчерта, че ще продължат да настояват Преходната национална помощ за тютюн да продължи и през следващия програмен период.

На заседанието бяха гласувани и одобрени единодушно ставките за помощта по сортови групи. Производителите на Басми до 2000 кг ще получат по 5.50 лв./кг, а тези с производство над 2000 кг. по 4.13 лв./кг.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here