Кметовете на Петрич и Разлог получават час от 200 млн. лв. за ВиК инфраструктура, в списъка са Банско и Перник, Ихтиман и Трекляно, Благоевград, Симитли Долна Баня…!

Красимир Герчев

Общините Петрич и Разлог, Бобов дол, Гърмен, Ихтиман, Благоевград, Перник, Струмяни и Билица, Симитли, Радомир, Рила, Долна Баня, Дупница и Кюстендил ще получат част от още 200 млн. лв., за да продължат изпълнението на 95 инфраструктурни обекта – общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура. За целта Министерство на регионалното развитие и местните власти подписват споразумения за отпускане на средствата, които бяха заложени в бюджета на ведомството за тази година.

Димитър Бръчков

В момента тече последният етап от подписването на споразуменията и с останалите общини. С приключването на процеса до дни всички общински обекти от одобрения от Министерския съвет списък получават 100% от планираното финансиране“, се казва в прессъобщение на МРРБ.

Радослава Чеканска

Депутатът на Дупница от ГЕРБ Радослава Чеканска обяви, че за Дупница, Бобов дол, Кюстендил, Рила и Кочериново сумите са сериозни и министъра на финансите Асен Василев е зачел настояването ѝ проектите да бъдат включени и финансирани. Припомняме, че тя проведе работни срещи с всички кметове от областта и заедно работиха за изпълнение на проектите от стратегическо значение. „В четвъртък ще ги гласуваме окончателно.“ – каза Чеканска.

Припомняме, че през 2022 г. по време на кабинета „Петков“ се заформи драма с въпросните средства. Бившият регионален министър Гроздан Караджов започна да събира проекти на местната власт, които трябваше да бъдат финансирани от специалния Фонд на стойност 1 млрд. лв., който той искаше да създаде. Тази идея не се реализира тогава, но сега е възродена от финансовия министър Асен Василев с Бюджет 2024 г.

Впоследствие сумата рязко бе редуцирана до 418 млн. лв., осигурени от бюджета на МРРБ.  Заради разрива в бившата управляваща коалиция обаче парите на общините така и не бяха отпуснати. Бяха изготвени няколко списъци с проекти на общините от МРРБ и от Министерство на финансите, но двете институции взаимно ги отхвърляха.

През август 2022 г. с идването на служебния кабинет, регионалният министър Иван Шишков реши, че проектите отново трябва да бъдат прецизирани и се зае да изготвя нов списък. Шишков реши да финансира и ремонтите на улици, освен пътища и ВиК мрежи. Министърът заяви, че критериите, по които се готви новия списък, са много по-прозрачни.

В крайна сметка бе взето решение да се отпускат първите 50% от общата стойност на проектите (бел. р. – около 200 млн. лв.), което даде възможност за стартиране на строително-монтажните работи. Предоставянето на остатъка от необходимия финансов ресурс за довършването им беше заложено в средата на настоящата година в бюджета на МРРБ за 2023 г.

През септември тази година започна подписването на допълнителни споразумения с част от общините за получаване на остатъчните 50% от средствата.

Колко пари ще получи всяка община в България?

За първи път с проектобюджета за 2024 г. е ясно разписано какви пари за капиталови инвестиции се дават на общините и точно по какви проекти. Финансовият министър Асен Василев заложи в бъдещата рамка 1 млрд. лв. за общински проекти, а след натиск от страна на ГЕРБ бе публикуван и списък с детайли колко пари за коя община ще отидат. Те са на база подадените от самите общини проекти към финансовото министерство и то в доста бърз порядък – едва за няколко дни местната власт изпрати искане за финансиране на проекти на обща стойност 1.9 млрд. лв.

Детайлна справка на 4ВЛАСТ – Информационна агенция  в списъка показва интересни данни. В общи линии голямата част от проектите са за пътни ремонти, следвани от ВиК инвестиции и други.

Най-много пари иска Пловдив. Градът под тепетата с новия кмет на ГЕРБ Костадин Димитров е подал проекти за близо 100 млн. лв., като в тях влиза и финансиране с 42 млн. лв. от бюджета за стадиона на Локомотив Пловдив, както и 34 млн. лв. за стадиона на Ботев Пловдив. Около 20 млн. лв. общината иска и за реконструкция за „Голямоконарско шосе“.

На второ място е Столична община, която изисква претенции за 66 млн. лв. Най-големият от заложените проекти e ремонт на ул. „Опълченска“ от бул. „Тодор Александров“ до бул. „Сливница“. Проектът е за 14 млн. лв. и е най-големият за Столична община. Тя иска и 8 млн. лв. за две спортни зали към две училища, както и около 10 млн. лв. за разширяване на съществуващи и за нови детски градини. В допълнение към въпросните 66 млн. лв. обаче Асен Василев предоставя и обещаните преди повече от година около 100 млн. лв. за продължението на метрото.

Третата община, която е подала проекти за най-висока сума, е Перник. Новият стар кмет Станислав Владимиров, който се отцепи от БСП и бе подкрепен от ГЕРБ, е подал проекти за малко над 35 млн. лв. Повечето от тях са за реконструкция на пътната мрежа.

Очаквано големите общини са изпратили искане за финансиране на повече и по-скъпи проекти. В това число влиза Бургас с новия стар кмет от ГЕРБ Димитър Николов, който иска 22 млн. лв. Областният град обаче е задминат от Севлиево и Разлог, които са заявили проекти за съответно 30 и 25 млн. лв. И на двете общини кметовете са на ГЕРБ – Иван Иванов и Красимир Герчев.

От областните градове Сливен със стария кмет на ГЕРБ Стефан Радев също иска по-значителна сума – 21 млн. лв., а Габрово – също със стария кмет на ГЕРБ Таня Христова – 20 млн. лв.

Дунавският град Лом с кмет на ГЕРБ Цветан Петров пък е заявил финансиране по проекти за 17 млн. лв., колкото за сравнение искат и областни градове като Стара Загора (Живко Тодоров, ГЕРБ), Пазарджик (Тодор Попов, „Продължаваме промяната“), Шумен (Христо Христов, БСП) и Разград (Добрин Добрев, БСП). Кърджали (Ерол Мюмюн, ДПС) пък заявяват финансиране за 16 млн. лв. за „основен ремонт на улици“, без да са упоменати точно кои участъци.

На ниво по-малки общини също има изненади. Например русенската Ветово (Мехмед Мехмед, ДПС, с 10 хиляди жители) е заявила финансиране за 10 млн. лв. – главно за пътни ремонти. Силистренската община Главиница (Неждет Джевдет, ДПС, 9 хиляди жители) също е заявила финансиране за 10 млн. лв., където също парите са основно за пътни ремонти.

Русенската община Иваново (Георги Миланов, ГЕРБ, 7600 жители) пък иска финансиране за 10 млн. лв. Подобна е и ситуацията с русенската Две могили (Божидар Борисов, ГЕРБ, 7 хиляди жители), която заявява финансиране за 6.4 млн. лв.

За сравнение, около 10 млн. лв. за инвестиции искат Благоевград (Методи Байкушев, „Продължаваме промяната“) и Велико Търново (Даниел Панов, ГЕРБ).

Две от най-малките общини в България – с население около и под 2000 души – Антон (Андрей Симов, независим) и Алфатар (Янка Господинова, ГЕРБ) – пък заявяват финансиране за по 6 млн. лв.

Справката показва още, че туристическият Банско (Стойчо Баненски, ГЕРБ) например също е заявил по-голямо финансиране от 15 млн. лв. – главно за пътища. В съседство Разлог (Красимир Герчев, ГЕРБ) пък иска 25 млн. лв., като половината от сумата е за нова спортна зала в града.

По морето също използват новия фонд за общински проекти и Несебър (Николай Димитров, независим), Приморско (Иван Гайков, ГЕРБ) и Поморие (Иван Алексиев, ГЕРБ) заявяват между 12 и 15 млн. лв. – основно за ремонт на пътища, а в случая на Поморие – и за нова спортна зала. За финансирането на подобни зали кандидатстват и още над 10 общини – Стара Загора, Царево, Плевен, Раковски, Троян, Ихтиман и други.

Във варненските Аксаково и Аврен пък заложените проекти са главно за ВиК мрежа.

Козлодуй кандидатства с проект за мутифункционални игрища за спорт за 5 млн. лв., а Челопеч иска 6 млн. лв. за плувен комплекс.

Ловеч пък иска 12 млн. лв. за преустройство на бившата си казарма в градски парк. Туристически идеи има и от още няколко общини – Кнежа иска 2 млн. лв. за изграждане на еко къмпинг зона, а Априлци – за туристически лифт.

Най-малката община – кюстендилската Трекляно с 470 жители не е подала проекти. Такива не е представила и монтанската Вълчидръм.

Според заложената методология в проектобюджета общини с над 180 000 души могат да предложат проекти на стойност до 100 млн. лв., общини, категория 1 – до 50 млн. лв., за останалите категории лимитите са съответно 30 млн., 15 млн., 10 млн., 6 млн. лв. Правителството твърди, че няма да отхвърля проекти, ако са в рамките на този лимит и имат съответните документи – разрешение за строеж или виза за проектиране.

Списъкът може да претърпи промени между двете четения на законопроекта за бюджета.

Общините ще имат време да подадат проекти и след приемането на бюджета, като е предвидено списъкът да бъде преразгледан еднократно от парламента до 1 март догодина.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна подписването на последните споразумения за дофинансиране на 95 инфраструктурни обекта – общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура. За довършване на и

Реализирането на проектите ще осигури по-добри условия за живот на гражданите в десетки населени места.

Осигуряването на необходимите средства е част от държавната политика за благоустрояването им.

 

Обектите, за които през декември 2023 г. се подписват допълнителни споразумения, пълен списък:

Община Наименование на обектите Предвидени средства, лв.
ОБЩИНСКИ ПЪТИЩА
1 Антоново Рехабилитация на път TGV3030/ІІІ-4082, Капище – Банковец/Свободица-Малка Черковна, община Антоново 1 161 743
2 Ардино Реконструкция и рехабилитация на общински път KRZ3033 /KRZ2003, Седларци – Жълтуша/ – Граница общ. (Ардино – Мадан) – Галище – Буково /SML2133/ от км 0+000 до км 3+244, община Ардино 885 943
3 Батак Реконструкция на общински път PAZ2044, участък на територията на община Батак, община Батак 3 459 952
4 Берковица Рехабилитация на общински път MON1026, от км 1+470 до км 2+8020,  община Берковица 2 040 829
5 Брезово Реконструкция и рехабилитация на общински път PDV1232 от км 5+130 до км 10+285, със съоръжения и принадлежности към него, община Брезово 1 496 305
6 Бяла Реконструкция и рехабилитация на общински път RSE1022, от км 0+000  до км 11+000, община Бяла 6 271 117
7 Варна Основен ремонт на общински път VAR 1082 от пътен възел с републикански път I-9 до свлачище „Трифон Зарезан” и от свлачище „Трифон Зарезан” до кръстовище при комплекс „Ривиера”, община Варна 3 716 367
8 Генерал Тошево Рехабилитация на общински път DOB3033, дължина  5,378,55 км, община Генерал Тошево 2 529 522
9 Гърмен Реконструкция и рехабилитация на общински пътища BLG 2118/III-197, Гоце Делчев – п.к. III -1905/-Гърмен, община Гърмен 1 126 247
10 Димитровград Основен ремонт на общински път HKV1001/I-5 Бял извор-Димитровград/Радиево-Голямо Асеново-Малко Асеново/, от км 0+000 до км 6+300, община Димитровград 2 274 045
11  Елин Пелин Реконструкция и рехабилитация на общински път SFO1232, в участъка от гр. Елин Пелин до яз. стена на аз. Огняново, община Елин Пелин 6 000 000
12 Златарица Рехабилитация на път VTR 1161 /III-4004, Горско Ново село- Златарица/-Росно-Калайджии-Средно село-Дълги Припек, участък Горна Хаджийска-Средно село, община Златарица 2 370 374
13 Исперих Реконструкция и рехабилитация на общински път RAZ1040, участък от км 3+240  до км 9+57,0 община Исперих 2 531 852
14 Кирково Рехабилитация на общински път KRZ1214/III-509, Кукуряк – Токачка/Пашинци-Граница общ. (Крумовград – Кирково)-Делвино-Чорбаджийско /I-5/ от км. 1+700 до км. 8+451,27, община Кирково 1 488 392
15 Котел Рехабилитация на общински път BGS1186/ III- 208 / Дъскотна – Планиница – Рупча – Люляково от км 5+200 до км 12+506, община Котел 2 469 512
16 Лозница Рехабилитация и реконструкция на път RAZ 3081 / I – 2, Разград – п. к. Бели лом / – яз. Бели Лом, община Лозница 409 494
17 Лъки Реконструкция на път PDV2134,участък от км 0+000 до км 6+400, община Лъки 3 180 228
18  Минерални бани Път HKV1125 ЛП-506/, Караманци – Винево – Граница общ. /Минерални бани – Черноочене/ /II-58/ от км 5+007 до км 6+700, община Минерални бани 1 584 282
19 Монтана Реконструкция/рехабилитация на общински път MON2182 от км 0+000 до км 7+127, община Монтана 3 500 000
20 Неделино Реконструкция на общински път SML3181 – (SML3170 – Неделино – Крайна) – с. Еленка – мах. Стамово, общ. Неделино 1 697 549
21 Павел баня  Рехабилитация на общински път SZR1131/11-56, Шипка – Павел баня / – Асен – Скобелево, участък от км 0+000 до км 4+490, община Павел баня 3 957 942
22 Петрич Основен ремонт и реконструкция на път BLG2175 – /III-198, Първомай – Струмешница/ – Боровичене – Гега – мах. Баскалци в участъка от /III-198, Първомай – Струмешница/ до с. Гега, община Петрич 5 143 220
23 Пещера Реконструкция на общински път PAZ1181, участък от км 24+100 до км 42+200, община Пещера 3 717 090
24 Пловдив Реконструкция и разширение на Голямоконарско шосе в обхвата на Община Пловдив от бул. „Дунав” до землищната граница с Община Марица / до транспортен възел Царацово – път III – 805 – в участък от П.Т.1 /км 0+000/ до П.Т. 170 /км 1+260/, община Пловдив 9 000 000
25 Полски Тръмбеш Рехабилитация на общински път VTR 1235 III 504/Стефан Стамболово – Полски Сеновец/ I 5/ в участъка от км 0+661,089 до км 4+149,263, община Полски Тръмбеш 2 088 152
26 Поморие Рехабилитация на общински път BGS1145, от км 0+000 до км 14+800, община Поморие 5 907 567
27 Приморско Основен ремонт на местен общински път BLG1164 от км. 2+337,89 до км. 3+040,98, находящ се в ПИ с идентификатори №37023.502.15 и №37023.15.115 по КККР на гр. Китен, община Приморско 775 521
28 Първомай Реконструкция на общински път PDV1216, от км 0+000 до км 3+01,9 община Първомай 1 584 120
29 Раднево Реконструкция и рехабилитация на общински път SZR1156, от край (указателна табела) с. Свободен до начало с. Трънково, дължина 3+051,91, община Раднево 1 839 473
30 Раковски Рехабилитация на част от път PDV 3234/III565 Маноле-Белозем/-Шишманци- Раковски, кв. Секирово, кв. Парчевич – /II56/от км. 0+000 до км. 4+700, община Раковски 1 181 363
31 Руен Рехабилитация на участък от общински път BLG1236  с дължина 280 м, община Руен 2 051 861
32 Садово Реконструкция и рехабилитация на път PDV3275 /II-66, Поповица – Мирово/ Милево – Граница общ.(Садово – Първомай) – Виница /PDV2215/”,  община Садово 1 543 604
33 Сатовча Реконструкция и рехабилитация на път BLG2274/III-197, Сатовча-Доспат/-Осина -от км 0+000 до км. 1+968,68 , община Сатовча 800 005
34 Сунгурларе Рехабилитация на общински път BGS2267, участък 1 от км 3+560 до км 13+680, участък 2 от км 0+000 до км 2+960, община Сунгурларе 5 896 061
35 Съединение Подобект: PDV 2341 /ІІІ-606/ Неделево – Церетелево – Царимир – Граница общ. (Съединение – Калояново) /ІІ-64/, участък от км 0+000 до км 9+570, към обект: Основен ремонт (рехабилитация) на пътища:  PDV 2340 /ІІІ-6062/ Съединение – Голям Чардак /ІІІ-606/ от км 0+000 до км 8+185 и PDV 2341 /ІІІ-606/ Неделево – Церетелево – Царимир – /ІІ-64/ от км 0+000 до км 9+570, община Съединение 3 344 747
36 Сърница Рехабилитация на общински път PAZ1065/III-843/ДГС Селище – Побит камък-м. Овчарниците км 0+000 до  км 7+296.07, община Сърница 2 721 806
37 Тервел Рехабилитация на общински път DOB3201 / III-207, Кочмар-Тервел /-/ DOB3194/ от км 0+000 до км 1+747, община Тервел 477 693
38 Троян Реконструкция на участък от съществуващ общински път LOV1140 през с. Орешак (ул. „Стара планина”), заедно със съоръженията и принадлежностите към, община Троян 1 428 469
39 Тунджа Основен ремонт на общински път JAM2087 / JAM 1096, Тенево – Маломир / жп гара Тенево – Генерал Инзово / III – 7602 /, участък от км 1+400 до км 7+692,6, община Тунджа 2 085 974
40 Цар Калоян Рехабилитация на общински път RAZ1160, участък от км 0+000 до км 7+115, община Цар Калоян 2 550 445
41 Царево Рехабилитация на общински път BGS2281, от км 2+300 до 8+934,47, община Царево 3 484 648
42 Черноочене Рехабилитация на общински път KRZ1432 – Етап 2.2 от км 10+170 до 11+828 км и Рехабилитация на общински път KRZ1434 – Етап 3.1 от км 0+000 до 2+100 км и Етап 3.3 от км 3+000 до 6+086 км и отбивка за с. Яворово, община Черноочене 1 483 658
43 Струмяни Реконструкция и рехабилитация на общински път BLG2314, от км 15+150 до км 20+330, община Струмяни 3 840 776
44 Суворово Основен ремонт на път VAR2250 / VAR2240 / Суворово – тур. к-с Горски кладенец, община Суворово 2 836 692
45 Белица „Реконструкция на общински път BLG1021 /III–8406/ Белица – лет. Семково, участък от км 6+300 до км 11+360” 5 443 590
ВИК ИНФРАСТРУКТУРА
1 Угърчин ПСОВ с капацитет 3 000 еж на територията на община Угърчин 1 410 336
2 Асеновград Изграждане на водопровод и канализация в нов квартал „Баделема” – I етап, община Асеновград 552 642
3 Белово Реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в гр. Белово, община Белово, област Пазарджик 1 640 691
4 Благоевград Благоустрояване на улица „Промишлена”, Благоевград –  част ВиК 625 000
5 Бобов дол Реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в кв. “Миньор” и ул. “Св. Спас”, гр. Бобов дол, общ. Бобов дол 980 141
6 Върбица „Реконструкция на съществуващ довеждащ водопровод от местността „Рибника” до с. Тушовица”, община Върбица 1 586 825
7 Вършец Реконструкция на водопровод и обновяване на ул. „Република” от ОТ 270 до ОТ 358” втори етап – Реконструкция на водопровод и обновяване на ул. „Република” от ОТ 315 до ОТ 358, гр. Вършец” 521 241
8 Георги Дамяново „Подмяна на водопровод по ул. „Първа” с. Каменна Рикса, Община Георги Дамяново” 154 558
9 Добрич „Битова канализация в кв. „Рилци”, гр. Добрич” – етапи II, III, IV 5 435 790
10 Доспат Подмяна на водопровод и канализация по улици в гр. Доспат, област Смолян. 320 880
11 Драгоман  „Реконструкция и доизграждане на част от канализационната, водопроводната и уличната мрежа в гр. Драгоман, община Драгоман” 1 450 343
12 Земен Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в гр. Земен 2 510 024
13 Казанлък “Изграждане на ВиК инфраструктура за територията на град Крън, I етап на строителство, III подетап” – Доизграждане на Гл. колектор I – от о.к. 244 до о.к. 12 с второстепенна канализационна мрежа към него за квартали 92, 93, 40, 80, 79, 78, 77, 76, 75, 74, 73, 39, 38”, община Казанлък 1 649 805
14 Калояново Подмяна на съществуващ уличен водопровод по ул. „Петър Берон”, ул. Цанко Церковски”, ул. „Васил Левски” в участъците о. т. 218-213-212-211-209-210-161-159-160-154-153-151-114-101-100-69-73-74, с. Калояново, общ. Калояново” 160 734
15 Каолиново Реконструкция на водоснабдителна система „Тодор Икономово”, община Каолиново 721 923
16 Каспичан Рехабилитация на водопроводна мрежа на територията на община Каспичан със следните подобекти:
1. „Рехабилитация и реконструкция на ул. „Христо Ботев” гр. Каспичан”; 2. Изграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения на територията на Община Каспичан”, подобект „Проект за водопровод по ул. „Никола Вапцаров”, ул. „Христо Ботев”,  ул. „Хан Аспарух” и ул. „Пирин” с. Могила, община Каспичан”, Етап 1, водопровод по ул. „Никола Вапцаров”; 3. „Изграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения на територията на Община Каспичан”, подобект „Проект за водопровод по ул. „Никола Вапцаров”, ул. „Христо Ботев”, ул. „Хан Аспарух” и ул. „Пирин” с. Могила, община Каспичан”, Етап 2, водопровод по ул. „Христо Ботев”;
4. „Изграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения на територията на Община Каспичан”, подобект „Проект за водопровод по ул. „Христо Ботев”, ул. „Хаджи Димитър”, ул. „Васил Левски” и ул.”Никола Вапцаров” с. Върбяне, община Каспичан”, Етап 3, водопровод по ул. „Никола Вапцаров”;
5. „Реконструкция на водопроводна мрежа в Община Каспичан»: Първи етап – село Кюлевча с дължина 13,937км.; Втори етап – село Каспичан – по улици: «Цар Симеон», «9-ти май», «Ихтиман», «Генерал Скобелев», «Царевец», «Охрид», «Чапаев» и «Яне Сандански»; Трети етап – град Плиска – по улици: «Малчика», «Васил Левски», «Симеон ІІ» и «Гео Милев», етап 3.1 „ул. „Бузлуджа” („Малчика”);
6. „Изграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения на територията на Община Каспичан”, подобект „Проект за водопровод по ул. „Ропотамо”, ул. „Цар Симеон” и ул. „Хан Аспарух” с. Златна нива, община Каспичан”, Етап 2, водопровод по ул. „Хан Аспарух”
7. „Подмяна на водопроводи в село Косово и село Марково, Община Каспичан”, Подобект „Подмяна на водопроводи в село Косово, Община Каспичан”
134 674
17 Копривщица Подмяна на водопровод и канализация на бул. „Хаджи Ненчо Палавеев” – Източен и Западен бряг на река Тополница, община Копривщица 2 252 097
18 Нова Загора Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа и основен ремонт на ул. “Шипка” от ул. “Кънчо Чамов” до ул. “Изворна”, гр. Нова Загора 557 221
19 Оряхово Реконструкция и рехабилитация на водопровод в село Лесковец, общ. Оряхово 782 168
20  Перник Изграждане на улична водопроводна мрежа на с. Ярджиловци – II – ри етап, община Перник, с. Ярджиловци 1 125 534
21 Пирдоп Реконструкция на част от водопроводна и канализационната мрежа на гр. Пирдоп 2 983 972
22 Правец Реконструкция и модернизация на ПСОВ с извън площадкова довеждаща инфраструктура, доизграждане и реконструкция на канализационна мрежа с реконструкция на съпътстваща водопроводна мрежа на гр. Правец, подобекти: Етап V и Етап VI 2 473 731
23 Радомир Ремонт и реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Извор, община Радомир, област Перник 1 754 007
24 Разлог Реконструкция и изграждане на канализационна и водопроводна мрежа на гр. Разлог – I-ви етап по проект за изпълнение и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на гр. Разлог, общ. Разлог, обл. Благоевград” – Етапно изграждане – II- ри етап 1 285 605
25 Родопи Канализация на село Марково – главен колектор I продължение, главни колектори II и III, община Родопи 1 434 247
26 Садово Довеждаш водопровод от водоем до село Поповица, община Садово, област Пловдив 131 786
27 Своге 1.Изграждане и рехабилитация на канализационната и водоснабдителната мрежа на град Своге”: Първи етап: Рехабилитация на водоснабдителната мрежа на централна градска част на град Своге. “Изграждане и рехабилитация на канализационната мрежа на централна градска част на град Своге” и „Основен ремонт пътна настилка на централна градска част на град Своге” 2 518 181
28 Севлиево Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ “Стоките” и Източен водопроводен клон за питейна вода Участък: Източен водопровод, клон ПСПВ “Стоките” до р.ш. при с. Буря – с. Добромирка -етап 2, участък № 1 водопровод от т. 570 до т. 700 с L1=4205,35 м., община Севлиево 1 089 139
29 Тетевен „Реконструкция на водопроводна мрежа по индикативни улици, гр. Тетевен” 704 336
30 Хайредин Изпълнение СМР за водопроводни клонове – главни клонове ВВМ – 1 етап, с. Михайлово, община Хайредин 1 639 803
31 Якимово Доизграждане на вътрешна водопроводната мрежа, село Дългоделци, община Якимово 1 600 206
32 Сливен Изграждане на  улица, улични водопровод и канализация между бул. “Бургаско шосе” и бул. “Хаджи Димитър” от о.т. 3182 до о.т. 3180 по плана на гр. Сливен – част ВиК 63 500
33 Смолян Реконструкция на вътрешна водоснабдителна мрежа на с. Момчиловци, община Смолян 2 832 012
УЛИЧНА МРЕЖА
1 Белене Реконструкция на ул. “Цвятко Въбленски” в село Деков, община Белене” 887 894
2 Благоевград Благоустрояване на улица „Промишлена”, Благоевград – част “Пътна”, община Благоевград 2 901 375
3 Борово Реконструкция и рехабилитация на общински път RSE1001 от начало с. Горно Абланово до край с. Горно Абланово, община Борово 1 087 639
4 Бургас Локално платно и привързването му към ул. Крайезерна, изграждане на велоалея. Етап 3 от строеж: „Реконструкция на ул. „Крайезерна” дясно платно от о.т. 472 – 471 – 470 – 248 – 455 – 454 – 452 – 449 – 448 – 445 – 444 – 443 – 442 – 441 – 379 – 357 – 356 -313 – 314 – 315 и ляво платно 512- 513-514 – 257 – 456 – 453 – 451 – 450 -424 – 447 – 446 – 437 – 438 – 439 – 440 – 380 – 359 – 358 – 355 – 354 – 353”; Реконструкция на ул. „Шейново” от о.т.359 до о.т.326”, част от проект: Интегрирани проекти за осигуряване на балансирана градска среда, гр. Бургас Реконструкция на ул. „Фердинандова” от о.т.315 до о.т.504”, част от проект: Интегрирани проекти за осигуряване на балансирана градска среда, гр. Бургас с възможност за етапно изпълнение,  община Бургас 3 523 323
5 Годеч Реконструкция на улици, тротоари, съоръжения и принадлежностите към тях в град Годеч, с улици: Етап 3 – Улица “Додовица” в град Годеч – о.т. 246 – 381; Етап 4 – Улица “Мерудая” в град Годеч – о.т. 326 – 354; Етап 5 – Улица “Мерудая” в град Годеч – о.т. 354 – 427; Етап 6 – Улица “Мали Ком” в град Годеч – о.т. 324 – 333; Етап 7- Улица “Мали Ком” в град Годеч – о.т. 333 – 381; Етап 8 – Улица “Александър Милев” в град Годеч – о.т. 321 – 353; Етап 9 – Улица “Александър Милев” в град Годеч – о.т. 353 – 357; Етап 10 – Улица “Незабравка” в град Годеч – о.т. 331 – 374; Етап 11 – Улица “ 1-ви май” в град Годеч – о.т. 336 – 339, община Годеч 1 553 082
6 Долна баня Ремонт/рехабилитация на улична мрежа на територията на гр. Долна баня, общ. Долна баня 1 982 967
7 Ракитово Благоустрояване на улична мрежа в гр. Ракитово, в това число ул. „Вела Пеева” от о.т. 366 до о.т. 58, ул. „Иван Вазов” от о.т. 23 до о.т. 113, ул. „Свобода” от о.т. 386 до о.т. 407, ул. „Хр. Смирненски” о.т.57 до о.т. 17, гр. гр. Ракитово, област Пазарджик 677 012
8 Рила Ремонт на улица с о.т. 12-11-10-9-8, до края на регулацията на гр. Рила, община Рила 96 000
9 Сливен Изграждане на улица, улични водопровод и канализация между бул. „Бургаско шосе” и бул. „Хаджи Димитър” от о.т. 3182 до о.т. 3180 по плана на гр. Сливен – част „Пътна 28 321
10 Сливо поле Реконструкция на кръстовище ул. “Ал. Стамболийски”, с. Бръшлен с републикански път II-21 Русе- Силистра на км 31+624 ляво, община Сливо поле, област Русе 84 455
11 Стара Загора Реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на улици в кв. “Три чучура-юг”, град Стара Загора, община Стара Загора 3 143 705
12 Симитли Основен ремонт на улици в община Симитли – улица „Илинден” от ОТ 119 до ОТ. 147 по плана на гр. Симитли;  улица на “Панайот Хитов”, от О.Т. 32 до О.Т. 30 по плана на гр. Симитли; улица “Христо Ботев”, от О.Т 54 до О.Т. 56 по плана на с. Полена, общ. Симитли;  улица “Георги Бенковски” от ОТ 28 до О.Т. 51 по плана на кв. „Ораново”, гр. Симитли, община Симитли 681 246
13 Стражица Реконструкция и рехабилитация на околовръстен път в гр. Стражица, община Стражица 1 235 259
14 Русе Основен ремонт на първостепенна и второстепенна улична мрежа на гр. Русе – район 3, 4 и 5” – обособена позиция № 2, а именно част от уличната мрежа в район 4 – ул. „Доростол”, ул. „Плиска”, ул. „Тулча” и ул. „Солун”, обособен като обект: „Основен ремонт на ул. „Доростол”, ул. „Плиска”, ул. „Тулча” и ул. „Солун” в гр. Русе” , община Русе 3 201 872
15 Шабла Рехабилитация на улична мрежа в община Шабла, Етап ІХ: град Шабла – ул. „Добруджа” (от км 0+000 до км 1+100”), община Шабла 1 088 437
16 Ямбол „Ремонт, рехабилитация и реконструкция на ул. „Руен“ от РТ2082 до РТ 2133 и изграждане на паркоместа“ – етапно строителство, гр. Ямбол“ 472 537
17 Столична „Реконструкция на ул. „Народно хоро“ от км. 0+000 до км. 1+368.10 (от о.т. 205 до о.т. 144); Първи етап: от о.т. 208 до о.т. 144“ 1 262 588
В съответствие с условията по споразуменията предвидените средства за реализация на общински проекти в направление „ВиК инфраструктура” са без включен ДДС.
Предвидените средства за реализация на общински проекти в направления „Улична мрежа” и „Общински пътища” са с включен ДДС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here