Forbes: ВСУ формират пет нови механизирани бригади с „ретро“ техника от съветската епоха

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и 154-та механизирани бригади представляват значителна сила – пет процента разширение на украинските сухопътни сили.

В действителност те може да се озоват в превозни средства с тънка броня, което ще има очевиден ефект върху тяхната бойна мощ, пише Дейвид Акс в статия за изданието Forbes.

Според съобщенията новите бригади набират своите кадри от опитни офицери и подофицери от съществуващите бригади, като същевременно попълват своите около 2000 места с новобранци.

Това, което не е ясно, е откъде бригадите ще получават оборудването, което ще ги прави механизирани бригади, а не леки пехотни такива, а именно – бойни машини на пехотата.

Украинската армия не се свени от формирането на новите бригади. Няколко от бригадите вече дори имат акаунти в социалните медии, в които са публикувани снимки на новобранците на подразделенията по време на обучение.

 

Няма обаче нито един кадър, който да е уловил превозните средства на бригадите. На някои снимки се появява остаряла верижна бойна машина БМП-1, но вероятно тя принадлежи на учебно подразделение, пише „Фокус“.

В крайна сметка обаче и руската, и украинската армия използват този вид машина, излагайки новите войници на гледките, звуците и чистия ужас от близкия пехотен бой с вражеските бронирани превозни средства.

Това, че заснетото БМП-1 вероятно принадлежи на учебна институция, не означава, че новите механизирани бригади също няма да се возят в ретро превозни средства от 60-те години на миналия век; Украйна вероятно все още има стотици такива в резерв.

Но войниците със сигурност се надяват, че бившата съветска бойна машина няма да е тяхното превозно средство. 15-тонният БМП-1 с 11 места е тънкоброниран. И когато бъде ударен,  „целият екипаж загива“, казва украинският ветеран Микола Мелник.

При преглед на дългия списък с превозни средства, които Украйна е получила от чуждестранните си съюзници, само няколко типа не са напълно отчетени в инвентара на по-старите бригади. Най-многобройната неизползвана бойна машина може да бъде произведеният в Полша Wolverine, вариант на добре защитена финландска машина.

Полша обеща на Украйна 200 от 25-тонните осемколесни превозни средства. Първите сто трябваше да пристигнат тази година; втората партида трябва да бъде предадена през 2024 година. Изглежда, че поне три механизирани бригади – 22-ра, 44-та и 57-ма – оперира с поне един батальон от около 30 Wolverines.

На теория втората партида от сто Wolverine може да оборудва по един батальон във всяка от три нови бригади. На практика украинците изглежда разбират, че бригадите бързо губят бойни машини, докато са в битка, и се нуждаят от достъп до достатъчно запаси от резервни машини.

Неслучайно Украйна е оборудвала само три батальона в една механизирана бригада – 47-а – с произведени в САЩ М-2, въпреки че получи близо 200 от 37-тонните верижни бойни машини. Необходими са 200 M-2, за да се поддържа 47-ма бригада в бой за повече от няколко ротации.

Така че не би трябвало да е изненада, ако 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и 154-та механизирани бригади няма да получат Wolverines, а вместо това се задоволят със стари, уязвими, но налични БМП. Или още по-лошо – МТ-ЛБ.

Съюзниците на Украйна биха могли да направят огромна услуга на войниците от новите бригади, като обещаят няколкостотин допълнителни модерни бойни машини. Не се шокирайте обаче, ако не го направят. Само тази седмица републиканците в Конгреса на САЩ гласуваха против 60 милиарда долара ново финансиране за украинската армия.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here