П. Дангов: Подготвям 10 сигнала за прокуратурата, искам среща с председателя на партията, загубила балотажа в Дупница

„Подготвям около 10 сигнала за прокуратурата. Дупница е преживяла много кризи пред годините, а в най- новата история най- крадливото управление е от 2019 до 2023 г. Пълна лъжа е твърдението, че има готови проекти на стойност 20 млн. Единственият наследен проект, който е финансиран и предстои да се подпише договор, е за младежкия център на мястото на бившия КЕЧ на стойност 1 798 000 млн. лв. Ще поискам срещам с председателя на партията, която загуби изборите в балотажа, и ще му изнеса цифри, числа и факти, за да прецени до колко се ползва неговото име в града и дали той има доверие на тези хора.“, това каза кметът Първан Дангов, който на заседание на Общинския съвет коментира финансовото състояние на общината. На въпрос за повече конкретика по установеното, пред камерата на „4Власт“ Дангов съобщи, че за коледна украса през миналата година са били броени 57 000 лв., докато сега масрафът е струвал само 1000 лв. „Може би с хеликоптер са украсявали.“
Както вече съобщихме, на днешната сесия съветниците дадоха разрешение да се вземе краткосрочен заем от 4 млн. лв. за спешни плащания за новоизграждащото се депо, тъй като наличните средства са недостатъчни за задаващия се харч.
„Към момента на встъпването ми в длъжност общите задължения са 6 805 024 лв. Наблюдава се тенденция за увеличаване на неразплатените разходи всяка следваща година в последния мандат. 2020 г. е приключена с просрочени задължения от 1 348 000 лв., 2021 г. с неразплатени 1 381 000 лв. През 2022 вече са 2 418 000 лв., а в изборната 2023- 2 914 000 лв. За какъв успешен мандат говорим, очевидно на най- голямото крадене. Ако не вземем кредита за депото, за да платим проекта, към наличните 6 млн. добавете още 6 и стават 12. Към тях, ще има още, ако се провали и проектът за Младежкия дом, но там перспективата вече е по- добра.“, коментира от микрофона Дангов. Той заяви още, че на 8 ноември, ден преди да положи клетва, на фирма „Благоустройствени строежи“ са били платени 300 000 лв. за кърпене на дупки по улиците. На фона на това, неразплатени са останали осигуровките на служителите на общината.

Кърпенето на дупките по улиците стартира през октомври.

„На 3 ноември, в нарушение на закона един член на предишния кметски екип, който идваше от София за по няколко часа на работа, подписва договор с изпълнител по процедура, която е в КЗК. Щетата тук е 10 500 лв., става въпрос за гордостта на предишните управници за подмяната на уличното осветлени по селата.“, посочи още новият кмет.

Костадин Костадинов

В темата се включи и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. „Един нисичък бизнесмен ми лепна името Коце истината. Оказва се, че не просто съм казвал истината, а то положението е даже по- лошо, отколкото съм мислил. Според мен над 50 % е вероятността да не завършим проекта за депото и ще задлъжнеем с 6 млн..
4,5 млн. са задълженията към банки и кредитни институции, така общо сумата набъбва на 10,5 млн. Да не говорим за задълженията по Закона за отпадъците, които са 6,8 млн. лв. Наследството на Чимев е 17 млн. чисти.

Пред октомври от общината проведоха брифинг на терена на новото депо, като показаха закупената техника.

За последните 4 години имаме санкции по проекти от 1,4 млн., те са проведени фалшиви обществени поръчки. За сепариращата инсталация са около 400 000 лв. Кюстендилската вече работи, а нашата не, а тръгнахме заедно. Според мен Младежкият дом е загубен, той е грандиозна корупционна схема, която е загубена.
За депото няколко пъти отправях питания защо не се завършва, има ли пари, правят ли се външните връзки за ток, вода, достъп. Трябваше от министъра на околната среда да разберем, че те не се правят, а не от кмета и Китанова. Осигуриха се 1 млн., които се дадоха по милост, за да се направят външните връзки, а те още не са готови и не знаем дали ще се направят. Всички проекти се бутаха за след изборите, за да се отлага този заем, който ни се налага да гласуваме сега. Ще подкрепим докладната, но се молете проектът да бъде спасен.“, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

Емил Гущеров

„Меденото шестмесечие ще свърши и хората ще питат защо ни вдигат данъците? Всичко, което се случва от 9 ноември, ще се случва благодарение на спасителите, всичко направено до сега ще е проблем. Говорите за вода с цена от над 3 лв., а в кампанията казахте, че трябва да е най- много 2,5 лв. Хората да знаят, че вдигането на данъците ще бъде благодарение на действията на тези спасители. С усмивки и голи думи в тази зала не става.“, обяви Емил Гущеров от ГЕРБ, но декларира, че от партията са готови да окажат подкрепа- със знания, умения, лобизъм. Посочи конкретно, че общината очаква да й бъдат възстановени около 3 млн. след приключилия проект за рекултивация на депото, което не се случва и явно ще трябва да се водят много разговори.
„Не искам подадена ръка от клетвопрестъпници и крадци от предишното управление на общината. Ще поискам среща с председателя на партията, която загуби изборите в балотажа и ще му изнеса цифри, числа и факти, за да прецени до колко се ползва неговото име в града и дали той има доверие на тези хора. Когато публичната власт е взема от шайка крадци, след тях и потоп, работят активно, без да преценят какви са щетите. Не искам крадливата ръка, защото е мръсна.“, отхвърли предложената помощ Дангов, като подчерта, че иска ръководството на ГЕРБ просто да не пречат.

 

 
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Общинският съветник и бивш депутат от ГЕРБ в Дупница Емил Гущеров е осъден на 1 година затвор с 3 години условен изпитателен срок за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди и принуда над длъжностно лице

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here