П. Дангов: 50 пъти скок на такса „смет“, не платим ли депото, спасяваме Дупница от предишния кметски екип

„50 пъти ще скочи такса „Смет“, не спасим ли проекта за депото край Джерман. Водим интензивни срещи на най- високо равнище, последното за годината заседание на Управителния съвет на Фонд „ФЛАГ“ е на 12 декември. Ако не вземем този заем от 4 млн. лв., за да платим проекта за сепариращата инсталация, в началото на годината може да се окажем с около 18 млн. лв. задължения. Общината е оставена в такова състояние, че трябва да действаме аварийно и кризисно. Докладната е много сериозна, касае това което са работили или не са работили предишните управляващи. Трябва да спасяваме община Дупница от предишния кметски екип.“, това заяви на сесията днес кметът Първан Дангов. Дневният ред включваше само една точка- поемането на краткосрочен заем в размер на 4 млн. лв. от Фонд „Фалг“ за спешни плащания по проекта до края на годината. Конкретни цифри по темата изнесе зам.- кметът Дафинка Георгиева.

Дафинка Георгиева

Тя информира, че осигуреното финансиране от финансиращия орган е в размер 8 620 701 лв. От тях собственият принос е 4 008 555 лв. Става ясно, че към момента общината разполага с 1 294 616 лв. остатък по усвояване по договор с ФЛАГ и още 1 726 130 лв. наличност по сметката на проекта, а трябва да се платят още 3 596 019 лв. Осигуреният от община Дупница собствен принос е 1 711 000 лв. Участието на общините партньори Сапарева баня е в размер на 290 688 лв. и на на Бобов дол- 333 824 лв. Първан Дангов обаче коментира, че никой не е водил преговори с кметовете на двете общини Калин Гелев и Елза Величкова. През тази седмица Величкова гостува на Дангов в Дупница. Градоначалникът  заяви, че след проведените разговори и от двете общини са обещали да изпълнят своя ангажимент. Това обаче няма как да се случи до края на годината, тъй като разходът не е предвиден в бюджетите им.
„По проекти, включително и за депото, пътуващата от София през миналия мандат служителка на общината е взела около 20 000 лв. възнаграждение. Ако не се справим с проекта и той не се осъществи, ще задлъжнеем с още близо 6,5 млн. България е получила финансиране за това и неизпълнението на нашия проект ще бъде докладвано в ЕК, за което ще на страната ще има наложени санкции.
Управлението на отпадъците е тежка тема, ако този проект не се случи, ще се изправим през невъзможност да събираме отпадъците и да ги оползотворяваме законово. Такса „смет“ ще скочи поне 50 пъти, отделно ще има щети по имиджа на общината, тя ще бъде провалила се при изпълнението на проекта.
Бил съм на протестите срещу избора на този терен за депото. Ако беше избрано друго, работещо решение, този проект можеше да се случи. Имаше обещани един 32 млн., ние не може да защитим проект за 12 млн., а гоним 32. От тях са откраднати поне половината, това са съмненията ми, ще го докажа на следващи сесия.“, каза Дангов.

Емил Гущеров и Йордан Йорданов от ГЕРБ.

Изказване от името на групата на ГЕРБ направи съветникът Емил Гущеров: „Дангов и Тасков бяха в основата на това да се забави този проект и те имат своя принос от 32 стойността да стане само 12 млн.  Дълговете на общината към момента може да са 6,8 млн., но през 2012 бяха 22 млн. В кампанията обявихте „Знаем проблемите, имаме решения.“ Да, всяка седмица заеми за милиони, които ще ги плащат гражданите на община Дупница. ГЕРБ ще подкрепим докладната. Ако имате нуждата от помощ, знания, умения, лобизъм, ще помогнем. Знаем, че трябва да се върнат на общината над 3 млн. за рекултивацията на старото сметище, което не се случва. Ние сме насреща, но да не товарим хората със заеми.“, каза съветникът и поиска уточняващи въпроси във връзка с цитираните суми по проекта за депото в Джерман, подчертавайки, че има 150% увеличение на общинския дълг, който става над 9 млн.

Зам.- кметовете Бойко Христов и Дафинка Георгиева, до тях е счетоводителят на общината, най- вляво финансистът Павел Петров.

„Няма как да не вземаме нови заеми, като предишните са откраднали де що има. Имам добър екип във финансовия отдел, работим законово и не сме надвишили прага по Закона за публичните финанси и общински дълг. 500 000 лв., които взехме за  Младежкия дом, не може да ги прехвърлим за друг проект.
Не искаме помощ, а да не се пречи. В ГЕРБ имам приятели, има свестни хора там, но от ръководството препоръчвам да не пречат. Не искам подадена ръка от клетвопрестъпници и крадци от предишното управление на общината. Не приемам такава ръка.“, заяви Дангов.
В крайна сметка докладната за тегленето на заема беше гласувана с 26 за имаше. Дуото от ДПС гласуваха с въздържал се.
„Финансирането от общината за депото става вече 30%, кредите ни три, които подлежат на връщане в рамките на 1 година. Това са твърде много пари, а дори не е ясно, че проектът ще бъде спасен.“, обоснова вота Шейхриар Златарска и добави:

„Недостатъчна информираност на гражданите относно финансовите параметри на инвестиционния проект до края на изпълнението му, ефекта на нов краткосрочен дълг от 4 000 000 лв. върху бюджета на Община Дупница за 2024, успешното реализиране на проекта за нас е поставено под риск поради кратките срокове за реакция на общинското ръководство. Липсата на гаранции, че частта на собственото финансиране на Община Дупница след предявени авансови, междинни и окончателно искания за плащане към момента на приключване на проекта ще си остане в рамките на заложените 30% от стойността му.“

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


3 COMMENTS

  1. Защо се учудваш кмете ,нали беше в предишния Общински съвет и беше против депото,а сега оле ле.

  2. Боклуците от ГЕРБ да връщат парите! Да се продаде имуществото на Ивкони, Гущеров и компания и готово това са все откраднати пари от дупничани

  3. Емил Гущеров от ГЕРБ е осъден на 1 година затвор с 3 години условен изпитателен срок за нанасяне на телесна повреда и принуда над длъжностно лице от РС-Дупница

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here