Родители с писмо към Ив. Константинов: Не попарвайте мечтите на децата ни, оставете „Марек“ в Дупница 

С отворено писмо молба родители от Дупница се обърнаха към президента на волейболния „Марек Юнион- Ивкони“ Ивайло Константинов да не изтегля тима от града, което ще остави детско- юношеската школа с 400 деца в безтегловност, без треньори.

„Знаем, че е трудно да се преглътне нанесената обида, но Ви умоляваме заради бъдещето на нашите деца да не попарвате мечтите им и да продължите.“, пишат в писмото дупничани.

Архив

Както е известно, в края на ноември от новата управа на община Дупница влязоха на проверка в Спортната зала. Зам.- кметът Бойко Христов заяви, че помещения са били използвани нерегламентирано като спални от волейболистите, а клубът ползва доста часове за тренировки и не остава достатъчно място за другите спортове. Ивайло Константинов отрече волейболисти да са спали в залата, подчерта огромната спортна слава, която тимът е донесъл на Дупница, лично вложените от него усилия и средства, и поиска Христов да се извини на цялата волейболна общност. В противен случай подчерта, че обмисля да премести тима в друг град. Извинение не последва, което изправи родителите на нокти.

„Как да обясним на децата си, че няма да тренират волейбол, че повече няма да са в Спортната зала? Вие сте човек с голямо сърце, 23 години безрезервно инвестирахте лични средства, запалихте хиляди спортни сърца. Така държахте децата ни далеч от пороците на улицата, изградихте личности, спортна слава и дух в Дупница. Не заслужавате такова обидно отношение към отбора.“, пишат родителите в отвореното писмо, адресирано до Константинов.

В Дупница всички коментират, че, ако има административни пропуски при управлението и стопанисването на Спортната зала, не бива децата да стават косвена жертва на тази ситуация. Те са категорични, че тук става въпрос и за политическа атака, тъй като Константинов е председател на ГЕРБ Дупница. „Категорично сме против намесването на политиката в спорта, на което, за съжаление, сме свидетели след атаката срещу Вас и клуба. Клуб, през който са преминали хиляди деца, които са се научили да бъдат дисциплинирани и отговорни. От „Марек“ излязоха много именити състезатели като Цветан Соколов, които се превърнаха в емблеми на българския и световен волейбол. Десетки са националните състезатели в различните възрастови групи, деца от школата на клуба.

Няма как да не отбележим, че сме сред малкото клубове в страната във всички спортове, където родителите не плащаме за хотели, храна и екипировка. Осъзнаваме, че след 23 години пълна отдаденост на волейбола и „Марек“ нанесената обида не може да се преглътне лесно. Ние няма как да обясним на децата си, че заради атаката, целяща да бъдете очернен, ще пострада клубът. Нанесена беше обида на цялата волейболна общност, ние сме готови да преглътнем горчилката в името на децата. Умоляваме Ви да го направите и Вие.“

Вижте линка:

Pismo_molba (2)

„Идната седмица Ивайло Константинов е рожденик и много майки му изпратиха благодарствено писмо, като се надяват, че той ще преосмисли решението си и няма да оттегли отбора от Дупница. Обидата е камък за препъване“ – припомнят философски настроени фенове и настояват отбора да остане в Дупница, а общинското ръководство да намери база, където децата да почиват и спортуват, след като имат по- високи критерии.

Константинов обяви, че за 23 години е дал близо 12 000 000 лв. за волейбола в Дупница.

Константинов е общински координатор на ПП ГЕРБ – Дупница. От ноември 2011 г. до януари 2013 г. и от ноември 2015 г. до началото на 2017 г. – Председател на Общински съвет – Дупница. Сега в общинския съвет ГЕРБ има 5-ма съветника от 11 бивши. От септември 1992 г. до началото на 2017 г. – управител на транспортна фирма „Юнион – Ивкони“.По време на професионалния си път е бил председател на Управителния съвет на Национално сдружение на автобусните превозвачи, както и председател на Управителния съвет на волейболен клуб „Марек Юнион – Ивкони“. Вицепрезидент на Българска федерация волейбол и член на Консултативния съвет на фондация „Българска памет“.

Треньорите на отбора припомниха, че Спортната зала в Дупница е построена изцяло с усилията на Ивайло Константинов като лидер на ГЕРБ и спортен деятел №1 на Дупница. „Спомняме си, че тогава беше правителството на Орешарски – роден в Дупница, направи се проект, очертаха се финансовите параметри, започна се една дълга кореспонденция, и какво стана- спортният министър на Орешарски и Орешарски казаха, ахнаха: Много е хубав проектът, но няма да ви дадем пари!“  Тогава ГЕРБ – Дупница организира масови протести, свалиха Орешарски, Константинов държа унищожителни речи срещу Орешарски и спортният министър, сега това вече не се помни. Никой не е казал, че залата трябва да се казва „Ивайло Константинов“, или „Марек Юнион Ивкони“, тя е за всички!“, но трябва и етика! Не се гаси това, що не гасне, е казал бащата на българската литература Иван Вазов!“ – са коментарите в спортните среди.

Ето и цялото писмо:

До
Ивайло Константинов
Президент на ВК „Марек Юнион-Ивкони“

ОТВОРЕНО  ПИСМО – МОЛБА

Уважаеми г-н Константинов,
С тревога наблюдаваме разразилия се скандал около волейбола в Дупница и бъдещето на този най-успешен колективен спорт в нашия град. Като родители, които искаме нашите деца да спортуват, да имат кумири в спорта и да бъдат максимално далеч от пороците на 21 век, сме сериозно притеснени именно и за последващата съдба на нашите деца и спортното им развитие. Категорично сме против намесването на политиката в спорта, на което за съжаление станахме свидетели след атаката към Вас и клуба.
Разбираме огромното огорчение, което Ви бе нанесено при условие, че спортът е по-скоро социална дейност и през отминалите 23 години сте човекът, който отделя от средствата си, за да го има този спорт. Клуб, през който са преминали хиляди деца, научени на дисциплина, на отговорности, изграждани като личности и формирали здравословен начин на живот, не може да бъде заличен с лека ръка. В годините досега, от този клуб са излезли имена като Цветан Соколов и Елица Василева, които се превърнаха в емблеми на българския и световния волейбол. Десетки са още националните състезатели в различните възрастови групи, национали, които имаме и сега. Деца от школата на клуба! Деца, които живеят в община Дупница! Десетки са и момчетата и момичетата, които спечелиха пълни стипендии в университети в чужбина, само защото са показали необходимите качества, и макар да не са станали професионални спортисти, са поели по-лек път в обучението си.
Едва ли има колективен спорт в България, който да играе в най-високото ниво и то разчитайки на собствените си кадри. Не на наемници или знайни и незнайни чужденци, а основно на израсналите с много труд и упоритост от треньори и деца в школата на клуба. И резултатите го показват. Не сме отново сред медалистите, но сме еталон за това как един клуб може да дава път на своите деца да станат личности и да получават шанс.
Няма как да не отбележим, че сме сред малкото клубове в страната във всички видове спорт, където не родителите сме тези, които плащаме разходите на децата си за хотели, транспорт, храна и екипировка за състезания, а клубът. Разходите по тези пера в колективните спортове в Дупница са за сметка на родителите!

Уважаеми г-н Константинов,
Осъзнаваме, че след 23 години да бъде нанесена такава обида – не се преглъща лесно. Дори на нас самите родители ще ни бъде много трудно, невъзможно дори, да обясним на децата ни защо повече няма да тренират любимия си спорт. Няма как да им обясним, че в целта си да бъдете очернен Вие, защото атаката е ясно, че е лично насочена към Вас, ще пострада клубът. Няма как да им обясним, че от утре – няма да бъдат в спортната зала на града и да тренират волейбол, да се срещат с приятелчетата си. Да разрушим мечтите им.
Личност, която толкова години финансира безрезервно и без никакви облаги спорта и стотици деца, той е Човек със Сърце.
Надяваме се, че именно в името на бъдещето на нашите деца, на техните мечти – ще продължите. Ще продължите заради тях, заради техните мечти, защото това са децата на Дупница. Да продължите въпреки обидата, която бе нанесена, както на вас, така и на цялата волейболна общественост.
Ние сме готови да преглътнем. Да, горчилката ще остане, но в името на децата ни сме готови да го направим!
Моля ви, направете го и вие!

С уважение:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


5 COMMENTS

  1. абе съмнявам се дали е финансирал нещо или е точено от общината. сега спреха кранчето и хоп ще мести отбора.

    • Г-н Константинов е президент на клуба повече от 20 години при 5 кмета и при г-н Дангов включително.И тогава ли е точил общината анонимен господине.И дава пари за волейбола от собствения си джоб.Няма клуб на който да не е помагал и това е факт.И мъжко и достойно е г-н Бойко Христов да се извини,че намеси политиката в спорта,а това ще покаже,че не е умишлено атакувал Ивкони,а поради липса на управленски опит.Човек който признава грешката си е стойностен човек.

  2. Ивкони на пресконференция сам каза,че е наредил да се махнат леглата от тези помещения!Освен това там живееха 7 год деца и юноши от школата,без клуба да дава една стотинка за това….редно ли е?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here