Студ в ОБУ „Н. Рилски” в Самоков, радиаторите ледени, родители не пускат децата в клас, директорът: Топло е, парно има!

„Държат учениците от Обединено училище „Неофит Рилски” в Самоков на студено. Спираме децата от училище, това не се издържа. Парното работи само по няколко часа на ден.“ С този сигнал към „4Власт- Информационна агенция“ се обърна Татулова, за да изкаже своето възмущение от ситуацията. Потърсихме за коментар по телефона директора на школото Евтимия Босева. Тя отрече да има проблем с отоплението. „Няма такова нещо, не сме на никакъв режим. Има парно в училище, топло е. За коя сграда става въпрос, принципно и в двете има парно? В момента е толкова топло, че децата доже са на отворен прозорец, когато и да минете, можете да го видите.”, заяви тя. На наш въпрос дали може да проверим на място отсече: „Къде ще дойдете, аз няма да ви убеждавам, да дойдат родителите да говорят с мен, не вие. Зная, че в момента е топло в училище. Парното е на газ, не правим икономии, а здравето на децата стои на първо място и е приоритет №1. Бюджетът на училището го има на сайта на училището и там се виждат разходи, приходи. Не мога да ги цитирам в момента и не мога да ви обърна внимание, това което направих е достатъчно.“ каза директорката.
Според родителите обаче класните стаи и коридорите са студени от няколко дни. Парното работило сутрин за около час-два, след което се спирало и от 10:30ч до 15:30ч. топло няма. „При това условие ние спираме децата от училище. Никои не смее да каже нищо на директорката.”, отсече Татулова. Отидохме на място, за да проверим, посрещна ни охраната, човекът потвърди, че е студено. Лично ни заведе до директорския кабинет, където заварихме зам.- директорите наметнати с елеци.

Зам.- директорът Искра Ангелова заяви, че не може да дава интервюта в отговор на въпроса дали има отопление и поиска да изчакаме директора. Тя отказа поканата да се докосне до радиатора и ни смъмри: „За да влезете в училище, трябва да имате разрешение от МОН и от РУО София област. Вземете си такова и тогава елате. На ваши въпроси не отговарям. Децата се чувстват комфортно, изчакайте директорката отвън”. Лично се уверихме, че радиаторите в коридора са ледени. По- словоохотливи в коридора бяха децата, които споделиха, че им е студено.
От екипа на школото неофициално коментираха, че директорката карала учителите да обхождат махалата и да довеждат децата, които не посещават редовно училището. „Какъв е смисълът, щом заниманията се провеждат в студ. Този проблем е от няколко дни, за първи път се случва тази година. Школото е общинско. По 10-12 деца посещават училище в клас от 21 броя, което е около 60 %. Училището пък е с близо 5 млн. лв. бюджет.” , споделиха от училището.
Директорът така и не се появи, продължихме разговора по телефона: „Вие знаете, че трябва да имате уведомлението от Министерството, за да ви разрешат да влизате в училище, аз също, за да разговаряме и да ви дам интервюта. В момента имам друг ангажимент и не мога да се срещна с вас. В днешния ден няма как да се видим, утре също няма да бъда в училището, в командировка ще съм и няма да бъда в Самоков. Трябва да си погледна програмата, затрупани сме от много срещи в края на годината сме, много ангажименти. Ще се чуем в петък.”, заяви Босева.

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here