Депутатъ Р. Чеканска от Дупница подкрепи протестта на културните дейци: Обидно нисък е бюджетът за тях, отхвърлихме го!

Зам- кметът Крум Милев на Дупница и Радослава Чеканска
Под наслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“ културни дейци от София, Благоевград, Кюстендил и страната протестираха пред сградата на Министерството на културата с искания за законови промени, които да гарантират увеличение на бюджета за култура. „Подкрепям културтрегерите. Ние в комисията по култура не приехме на първо четене бюджета на министерство на културата. Обидно нисък е бюджета, който предвиждат- 0,5 от БВП /Брутен вътрешен продукт./“ – каза депутатът от на ГЕРБ от 10- МИР – Кюстендилска област Радосрава Чеканска, която е член на Комисията по култура и медии.

 

БТА

 

Сред исканията на протестиращите са:

1. Да се приемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

БТА

 

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

След редица неизпълнени обещания за извеждането на културата като приоритет и символични протести, творците излязоха на улицата, за да кажат, че „Народ без култура е народ без бъдеще“ и поискаха промени.

„На първо място – законодателни промени в закона за развитие на културата, така че нашите институции да ползват средствата, които сами са изкарали. На второ място – увеличаване бюджета за култура. Не на последно място, но важно, е общинските културни институти да бъдат съфинансирани от държавата, да не бъдат оставени единствено на ограничените възможности на общините“, каза Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

„Хората на културата сме най-ниско платените хора с високо образование в цяла Европа. Културата стъпва на споделените ценности, а когато някой се опитва да стъпче културата, тези, които споделят тези ценности, трябва да му попречат“, заяви Ивайло Ненов – режисьор.

Исканията, отправени в Триъгълника на властта, бяха повторени от творци в цялата страна.

„При всяко повишение на минималната работна заплата аз на следващия ден разбирам, че съм почти на минималната работна заплата. Не може така. Твърди се, че имало пари в нашия сектор. Като има пари, да измисли методология тези пари да стигат до нас и да се усвояват ефективно“, коментира Симеон Лютаков, актьор.

„Самият бюджет от Министерството на културата да бъде повишен. Към момента той е 0,4%, а ние желаем да бъде вдигнат поне на 1%. Ще имаме финансиране да правим повече спектакли“, посочи актьорът Александър Чепанов.

Председателят на Комисията по култура и медии Тома Биков и Ивайло Вълчев от “Има такъв народ” се срещнаха с недоволните.

„Ще предложа да бъдат отменени рестрикциите за сценичните изкуства. И ще го направим и да извадим от закона и да ги пратим в Министерството на културата и Министерски съвет те да ги определят, а не да се определят по закон. Има 28 млн. лв. Увеличение, които трябваше да отидат за проекти. Аз ще внеса предложение те да отидат за увеличаване на стандартите на музеите, галериите, библиотеките“, каза Тома Биков.

Никой от Министерския съвет обаче не слезе при протестиращите. След призив за разговори и 10 минутен срок, последва опит за влизане в сградата. Хората на изкуството си тръгнаха обидени и обявиха, че са готови да преминат към ефективна стачка.

Малко по-късно финансовият министър отговори на исканията им.

„Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година, с над 50 млн. за сценичните изкуства и с 28.5 млн. за музеи, читалища и библиотеки. Не знам за какво протестират, явно е, че не може да бъдат увеличени заплатите им с 50% при 5% инфлация. Това очевидно няма да се случи“, коментира Василев.

След края на протеста Министърът на културата се срещна с представители на синдикатите. Съгласие не е постигнато. На 18 -ти декември отново ще има протест.

 

 

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Ради,твоята партия подкрепя властта!Протестираш срещу властта,това значи ли че протестираш срещу твоята партия ????Ако не си доволна от партията си,напусни я ,както и парламента!!!Но да протестираш срещу себе си не е признак на добро психично здраве!!!!Или просто плямпаш,и колкото да отбиеш номера подкрепяш културните дейци?!?!

  2. Заради личното оцеляване на Тиквата в политиката,и не само,читави хора като Чеканска са принудени да се правят на маймуни ,и да се унижават!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here