13 любопитни факта за Наполеон

Той прославя
Библията: Бог прославя човека! Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, затова… Ще го поставя на високо… и ще го прославя.
Псалм 91:14,15
По-скоро бих искал да бъда прославен от Бог, отколкото да имам цялата почит, която светът може да предложи.
Разказва се, че когато един ден Наполеон държал реч пред армията си, внезапно конят му се разлудувал. Един млад мьж излязъл напред, хванал юздите на коня и го усмирил. Затова Наполеон го направил капитан. Но останалите офицери избягвали този млад човек, защото те били заслужили ранга си, докато той го получил даром. Наполеон забелязал това и наредил армията да се строи за официален парад, на който той дошъл, яздейки редом с младия мъж до себе си. Тогава останалите офицери заговорил, че той е любимец на Наполеон и започнали да търсят благоразположението му.
Светът може да не знае, но ще дойде време, когато ще открие, че ние сме любимци на Царя на Царете и ще потърси благоволението ни. Самият Исус каза: „На този, който победи ще дам да седне с Мене на Моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол“ (Откровение 3:21). Милостта на Исус надминава всичко, което може да предложи светът.
ИЗПОВЕД: Понеже съм положил любовта си в Бога, Той ще ме издигне и ще ме прослави. Аз имам благоволението на Царя на Царете и на Ел Шадай, Който е повече от достатъчен!
Из „Храната на вярата“ – Кенет Хегин
Наполеон

 

 

Всички сме чували, че Наполеон бил един от най-великите военачалници в историята. Чува ли сме за военния му гений, възходът на страната му, реформите, военните кампании и разпадът на империите. Ето обаче още някои малко известни неща за него.

№1 Наполеон не бил французин

Семейството на Наполеон било повече италианско, отколкото френско. Той бил роден на остров Корсика, който не бил 100% френска територия. Когато бил на 9г. приятелите му казвали Набульо. Той ходел на училище във Франция, където и научил френския език. Акцентът му обаче не можел да се скрие, заради което и в училище му се подигравали.

Наполеон

№2 Малкият ефрейтор бил достатъчно висок!

В ранната си военна кариера, Наполеон бил наричан „Малкият ефрейтор”, заради ниския си ръст. Но той все пак не бил толкова нисък – 1,70м. Експерти смятат, че теориите за ниския му ръст се дължат на грешка в превода, а и защото обичал да бъде заобиколен от много високи войници.

Наполеон

№3 Не бил чак толкова смел

Великият пълководец не бил чак толкова безстрашен. Той имал фобия от котки. Освен това се страхувал да отваря врати.

№4 Играел шах с машина

Наполеон обожавал шаха и често побеждавал. И понеже си мислел, че няма предизвикателство да играе с друг човек, той играел с машина. Той обаче не знаел, че всъщност в машината се криел човек.

Наполеон

№5 Наполеон мамел на карти

Той мразел да губи и правел всичко възможно да не се случи, и съответно мамел.

№6 Наполеон ходел инкогнито

Наполеон наистина много обичал да се преоблича в бедни дрехи и да се разхожда в Париж. Той спирал хората по улицата и говорел с тях. По този начин знаел как хората приемат управлението му и колко популярен е.

Наполеон

№7 Консервите били негова идея

Консервираната храна била една от великите военни тактики на Наполеон. Запасите преминавали половината континент, за да достигнат до войниците. Затова французите започнали да консервират хранителните доставки.

№8 И още една промяна

Наполеон променил начина на шофиране. По онова време хората държали юздите на коня с лявата си ръка, за да може с дясната да държат меча и да нападат. Наполеон решил да изненада враговете си и това бързо се разпространило.

Наполеон

№9 Отрова около врата му

Наполеон носел пакет с отрова около врата си в случай, че бъде пленен.

№10 Бил суеверен

Наполеон вярвал в демони и концепцията за щастието. Винаги носил картина на жена си, за да му носи късмет. Не обичал петък 13-ти.

Наполеон

№11 Връзката с Хитлер

Приликите между животите на Наполеон и Хитлер са забележителни. Всички важни събития в животите на двамата съвпадат – дата на раждане, издигане на власт, завладяването на австрийската столица и загубата на война – с разлика от 129 години.

Наполеон

№12 Никой не знае причината за смъртта му

Има много дебати около смъртта на Наполеон и много легенди. Някои теории са, че е бил убит или отровен, като се имат предвид високите нива на арсен в черния му дроб. Някои историци предполагат, че умрял от рак на стомаха.

Наполеон

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here