Министър Цеков: Обявяваме поръчка за проектиране на АМ „Струма“ извън Кресненското дефиле

Андрей Цеков: На 20 февруари откриваме тунел „Железница“
Андрей Цеков: На 20 февруари откриваме тунел „Железница“, уникално съоръжение с всички системи за защита.

„Според мен не е удачен избор едното платно на АМ „Струма“ да остане в Кресненското  дефиле, преминавайки по съществуващото трасе на Е-79. Ето защо обявяваме обществена поръчка за проектиране и на второто платно на магистралата извън дефилето – така ще запазим биоразнообразието и Е-79 като локален път“, това коментира министър Андрей Цеков в телевизионно интервю, в което заяви, че е напълно реалистично до 2030 г. да имаме изградени 5 магистрали. Той изброи „Европа“, „Видин-Ботевград“, „Струма“, „Русе – Велико Търново“ и „Хемус“.
По отношение на „Струма“ заяви, че според него, това което може да забави проекта, е да се откажем от сега избрания вариант и да не започне да се строи източният обход, по който ще минава трафикът от Гърция към София.
„Ако стартираме процеса по избор на изцяло ново трасе, това ще забави началото на строителството с между 3 и 5 години. При положение, че имаме сключен договор, че имаме влязъл в сила ОВОС, източното трасе трябва да започне да се строи. Процедурите са в ход, имаме преписка в МОСВ за произнасяне по мерките за опазване на околната среда, има предвидени средства в бюджета, очакваме и финалното становище на Европейската комисия и можем веднага да започнем строителството, а паралелно с това ще търсим вариант и за второто платно“, посочи Цеков.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here