Home Бизнес Увеличение с 10 на сто на цената на водата в Кюстендилска област...

Увеличение с 10 на сто на цената на водата в Кюстендилска област от 1 януари

Шоково поскъпване на водата в почти цялата страна. От 1 януари цената на ВиК услугата ще скочи със средно 15%. От големите областни градове най-скъпо ще бъде в Бургас и Варна, където абонатите ще плащат над 4 лева за кубик вода.

В част от страната увеличението ще е с 10 на сто.

Това са областите Кюстендил, Шумен, Перник, София-област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

Най-голям ръст се очертава в Разград, където кубик вода ще стигне цена над 6 лева. В Търговище, Ямбол и Хасково за услугите на ВиК оператора ще се плаща над 5 лева. В Сливен гражданите ще трябва да плащат с 1 лев повече спрямо цената в момента.

 От ВиК операторите обясняват, че скокът в цената е необходим, за да съберат нужните приходи за ключови инвестиции във водоснабдителната система. И начисляват в сметките на потребителите инфлацията при строителните материали, а не при малката потребителска кошница.
Окончателното решение ще бъде взето на 22 декември на закрито заседание на енергийния регулатор.

Още в четвъртък на общественото обсъждане от институцията на Омбудсмана реагираха остро на поскъпването, заявявайки, че повече доходи за ВиК дружествата не означава по-малко загуби на годишна база, а сметката дали хората могат или не могат да си позволят тази цена, е грешна.

От институцията на Омбудсмана обаче смятат, че повече приходи заради по-високата цена на водата няма да подобрят финансовото състояние на ВиК операторите.
„От доклада на КЕВР се вижда, че загубите в страната за 2022 г. са били 61%. През 2021 г., преди първото увеличение, са били 59%“, каза Цветанка Илиева, главен експерт към Омбудсмана на Република България.

Според ВиК операторите цената е сметната така, че хората да могат да я платят. „Социалната поносимост се определя на база на доходи, които са дадени от НСИ, но е посочено, че те са с голяма степен на грешка. Те не са коректни“, добави Илиева.

„НСИ многократно посочи, че изследването на домакинските бюджети е единственият официален източник за доходите на домакинствата“, съобщи Ивайло Касчиев, директор на Дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР.

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here