Незаконна сграда скверни Девическия манастир в Самоков, след хабер от МРРБ Л. Кленова подписва решение за събаряне  

Незаконно вдигната сграда в двора скверни девическия манастир „Покров Богородичен“ в Самоков, обявен за паметник на културата от национално значение. Това съобщиха за „4Власт- Информационна агенция“ от Коалиция за граждански проекти ”Самоков“, които искат да знаят кой е допуснал това светотатство? Те информираха, че след проверка от РДНСК- София област е установено, че постройката е незаконна, вдигната без одобрен проект и издадено разрешение за строеж. След проверка е издаден констативен протокол от 23 август. Проверка по преписката извършва и гл. директор на Главна дирекция „Строителен контрол” към ДНСК на МРРБ инж. Георги Даракчиев. След констативен акт от 18 октомври той е дал 5 дневен срок на кмета на Самоков да вземе законосъобразно решение по казуса. Тогава начело на общината е зам.- кметът Люба Кленова, която изпълнява функциите на кмет. Така в края на октомври тя е подписала заповед за премахване на постройката.
В констативния протокол от проверката на РДНСК- София област се посочва, че построената сграда се отличава от автентичната архитектурно- художествена и градоустройствена среда на манастира. Новото здание няма статут на самостоятелен паметник на културата, който да е категоризиран като такъв от „Национално значение” , а единствено попада в границите на групов паметник на културата- Девически Метох „Покров Богородичен”.
„Кой си позволи да извършва противоправни действия пред очите на целия град, кой си затваряше очите в продължение на цели три години при изграждането на сградата? Какви средства са изразходени за строежа и за чия сметка ще бъде разрушена? Нали в община Самоков съществува специален отдел, който носи страховитото име „Контрол на незаконното строителство“? Въпросът е защо не са разбрали за това незаконно строителство и то в двора на храм, който е със специален статут? Те би трябвало да знаят.“, питат от Коалиция за граждански проекти „Самоков“. Според тях отговорът се крие в рокадите и скандалите, които разтърсиха в преди няколко години манастира във връзка с отстраняването на игумения Палагия. Те споделят, че в момента в манастира има само две монахини, ефимерий пък е свещеник Любомир Мишков, a архиерейски наместник отец Михайл Колев. Председател на монашеския съвет на Софийска област е игуменът на Гигинския манастир – Никанор.  „Коментираше, че при напускането на Палагия в банковата сметка на манастира са били събрани около 170 хил. лв. Освен това тя даде началото на неделното училище в манастира- събираше сираците от община Самоков и им преподаваше Вероучение. По нейно време беше сформиран и детски хор на децата в нужда, което днес липсва.“, изреждат самоковци.
Потърсихме за коментар Архиерейският наместник отец Михаил Колев, който заяви, че манастирът в Самоков е подчинен на прякото ръководство на Софийска Митрополия. „Единствено заповеди и окръжни послания се връчват по административен път от Архиерейското наместничество. В канцеларията на наместничеството до този момент не са постъпвали сигнали или предписания от официални държавни институции, свързани с темата, за да могат за бъдат изпратени към Софийска Митрополия.“
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here