Броят на загиналите в Газа журналисти достигна 57

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) съобщи, че от началото на войната между Израел и Хамас са били убити 57 журналисти.

Първият месец от войната между Израел и Газа е най-смъртоносният месец за журналисти, откакто КЗЖ започна да документира смъртните случаи при журналисти през 1992 г., се казва в изявление на базираната в Ню Йорк организация с нестопанска цел, съобщи „Гардиън“.

Комитетът заяви, че разследва и множество непотвърдени съобщения за други журналисти, „убити, изчезнали, задържани, наранени или заплашвани, както и за нанесени щети на медийни офиси и домове на журналисти“.

Шериф Мансур, координатор на програмата на организацията за Близкия изток и Северна Африка, заяви:

„CPJ подчертава, че журналистите са цивилни лица, които извършват важна работа по време на криза и не трябва да бъдат обект на нападения от страна на воюващите страни. Журналистите в целия регион правят големи жертви, за да отразяват този сърцераздирателен конфликт.

Особено тези в Газа платиха и продължават да плащат безпрецедентна цена и са изправени пред експоненциални заплахи. Много от тях загубиха колеги, семейства и медийни съоръжения и избягаха в търсене на безопасност, когато няма сигурно убежище или изход“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here