Министър Цеков: До 3 г може да започне строежът на АМ „Рила“, за 2024 г има 190 млн. за ремонт на пътя София- Костенец

„До 3 години можа да започне строителството на магистрала „Рила“, която е визионерският проект за София област, проекта е приоритетна задача за кабинета.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на форума „Градовете – среща с бизнеса на Софийска област“. Строителният министър подчерта, че аутобанът ще осигури свързаност между три магистрали – „Струма“, „Тракия“ и „Хемус“. Поради това в бюджета за 2024 г. са заложени средства за актуализация на идейния проект, извършване на геоложки проучвания, подробен устройствен план и др. проектантски дейности. След това ще се направят екологичните процедури и ще се направи технически проект. Планира се магистралата да е дълга около 100 км.  Това ще е трансформационният проект за областта, защото ще подобри движението на хора и стоки“, категоричен бе регионалният министър. Проектът ключов също и за Кюстендил и Дупница, тъй като магистралата осигурява връзката от Северна Македония.
По отношение на ремонта н пътя София- Самоков- Костенз Андрей Цеков информира, че в бюджета за догодина са заложени средства около 190 млн. лв. Очаква се през първото тримесечие на 2024 г. да бъде обявена обществена поръчка за проектиране, а до 4-5 месеца след това и за изпълнител, като същинските ремонтни дейности ще приключат през 2025 г. Програмата за пътни ремонти в София област предвижда още основен ремонт на над 7 мостови съоръжения и изграждане на шумозащитни съоръжения, основно  по магистрални участъци.
Цеков информира, че в МРРБ са входирани проекти за близо 2,5 млрд. лв. от 261 общини за финансиране на инфраструктурни проекти от държавата през 2024 г. „Въпреки че Националният фонд за общински проекти ще разполага с ресурс от 1 млрд. лв., съм уверен, че бюджетът може да си позволи да финансира всички проекти, още повече, че голяма част от тях ще са преходни, т.е. изпълнението им ще отнеме повече от 1 година.“
че ще бъде създаден иновативен механизъм в бюджета за догодина, чрез който средствата за капиталови разходи на държавата, които се очаква да бъдат около 9,7 млрд. лв., да могат да се разпределят на конкурентен принцип между общините и държавните институции. „Наблюденията ми за изпълнението на капиталовата програма показват, че колкото и да е бюджетът за капиталови разходи, държавата усвоява около 50% от него заради лошото планиране и липсата на проектна готовност. Всяка година имаме 2 млрд. лв. излишък. Погрешно е тези пари да се връщат обратно в бюджета, затова е по-добре да създадем механизъм, тези пари да влязат в капиталови инвестиции и на общините. Така ще има конкуренция между местната и централна власт за тези средства, по-добро усвояване, а институцията, която има по-добра проектна готовност, ще получи средствата, които ще влязат в икономиката и ще имат по-голям ефект за обществото“, отбеляза министър Цеков.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here