Е. Желязкова: От 2 седмици се работи по Младежкия дом в Дупница, преди се имитираше дейност, фасадата не беше част от проекта за 2,8 млн.

„От две седмици Младежкият дом доби различен облик, иначе се имитираше работа, което много тревожеше целия екип. Проектът не предвиждаше ремонт на фасадата. Имаше писма от фирмата изпълнител и беше решено това да се случи. Тъй като на обекта нямаше строителни работници, неколкократно съм искала информация от фирмата, отговаряше ми се, че нещата ще се случат до петък. Не съм виновна, че няма 30 работника на място.“, това заяви пред Общинския съвет ръководителят на проекта по ремонт на Младежкия дом в Дупница Елена Желязкова, началник на отдел „Устройство на територията“ в общината. Днес съветниците дадоха разрешение на кмета Първан Дангов да се вземе безлихвен заем от 920 000 лв. от Фонд ФЛАГ за разплащания във връзка със заложените дейности. Междувременно дойде и добрата новина, че официално срокът за това е удължен до 30 декември.
В залата се коментира, че за момента на общината е наложена финансова санкция по проекта от 25%, което в пари е около 400 000 лв. Тя в момента се обжалва и надеждите са да падне. Поръчано е вече и обзавеждането за музея, който ще се настани на място, стойността е около 190 000 лв. с ДДС.
Съветникът от КОД Георги Георгиев коментира, че част от проекта е и стената на улица „Христо Ботев“, по която обаче нищо не е пипано. „Пред Младежкия дом най- добре да запазим 1 минута мълчание. Хората се шегуват, че, ако бяхме в община Белоградчик, сигурно щяхме да санираме и скалите.“
Председателят на ОбС Костадин Костадинов коментира, че съфинансирането, с което общината участва, е в размер 1 133 000 лв. „Изскочиха много непредвидени разходи, това са 460 000 лв. за ремонт на покрива, над 300 000 лв. за боядисване. Почти 2 млн. общината е дала за този проект. Какво следва? Какво ще се случи с градския исторически музей и ще може ли да оправдаем този разход? 100 000 лв. е издръжката на музея.“
Кметът Първан Дангов обрисува положението в момента като гасене на пожар. Зам.- кметът по строителството Бойко Христов коментира, че над 1 година обектът е бил с Акт 10, чрез който дейността по ремонта се замразява. „Заварих там двама човека, задвижили сме нещата, има куп пропуски по проекта, по договора за оборудване също. Има доплащане лично от общината, което ние трябва да направим. Нямам идея какво още ще излезе, но проектът тръгна добре.“

Зам.- кметовете Бойко Христов и Валентина Караганова

„Към настоящия момент целта е да се спаси проектът и да не загубим милиони левове. И аз като ръководител на проекта имам вина за това, което се случи, но се надявам и целта ни е да не изгубим 3 млн. лв. Музеят би могъл да стане прекрасно място.“, отчете Желязкова.
Емил Гущеров от ГЕРБ контрира, че дейността е била замразена около ковид кризата, а в последствие и поради забавеното решение на държавата за индексиране на всички договори заради инфлацията. При гласуването на докладната за овърдрафт кредит на общината в размер на 500 000 лв., герб съветникът подчерта, че в миналото кметът Дангов като съветник е бил против този финансов прийом.
„Дангов гласува против овърдрафт, който вече е изплатен. Чертаете черна картина, но тези проекти като се верифицират, парите се възстановяват.“, каза Гущеров, който по даде отрицателен вот по докладната, за да вземе думата и да се изкаже след гласуването.
Зачекната беше темата и с другия проблемен проект- депото край Джерман. „Бяхме на среща по темата, питахме шефката на ОПОС какво ще се случи, ако не завършим проекта. Тя каза: „Не ми се мисли за това.“ Ако това се случи, трябва да върнем 6 млн., които сме получили за проекта. Само ние нямаме депо.“, обясни Костадинов. Кметът додаде, че стигне ли се до провал, общината ще се окаже с дългове от порядъка на 15-17 млн. от 1 януари. Той подчерта, че последният издаден протокол за работа по депото е с дата от 15 юли, според него нещата там са извън контрол, нямало комуникация при изпълнението. А за Младежкия дом добави: „Това беше проектът, с който бяха платени изборите през 2019 г.“
От докладната за вземането на безлихвения кредит става ясно, че стойността на проекта е 2 824 002.74лв., от които безвъзмездна финансова помощ 1 690 500.00 лв. и съфинансиране 1 133 520.74 лв., осигурени чрез „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД. Към настоящия момент разплатените средства в частта, финансирана с безвъзмездна финансова помощ, са в размер на 760 725,05 лв. Остатъкът за разплащане от този източник на финансиране е в размер на 929 774,95лв. Разплатените средства по отношение на другия източник на финансиране са в размер на 501 222,88лв. Неразплатеният остатък е в размер на 631 301,87 лв. Подадено е верифицирано едно междинно искане за плащане към Управляващия орган на ОПРР, чрез което са възстановени 220 000 лв. Предприети са активни действия и по усвояване на останалата част от финансирането чрез финансов инструмент. Вече са верифицирани 2 искания за плащане от този източник на финансиране и е подадено трето на стойност 103 705,88лв.

Сериозна полемика предизвиква боядисването на варовиковите плочи по Младежкия дом.

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Ебати прасетата са в тоя общински съвет.Кмете пази се от тия кръвняци.Да не станеш като тях

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here