Кметът Горов разчисти около паметникът „Св. Ив. Рилски“ при завоя за Кочериново, събират 150 000 лв за паметник и в с. Скрино!

„Пространството около паметника „Свети Иван Рилски“ беше занемарено, неподдържано години с високо избуяла трева – вече е почистен. Започна процес на облагородяване, за да бъде приятна гледка за живущи и посетители на Община Кочериново.“ – обявиха днес от кабината на кмета на община Кочериново Станислав Горов.

Фондация „Св. Иван Рилски роден в Скрино“ започва кампания за набиране на средства, с които да бъде построен паметник на светеца в родното му село. Той е роден в Западна България, в с. Скрино, където има и манастир с неговото име. Селото се намира в района на гр. Бо̀бошево, област Кюстендил, в близост до градовете Рила и Кочериново.

Основната цел, с която е учредена фондацията е да се изработи и постави скулптура на светеца в Скрино и да се оформи прилежащото пространство, в което да бъдат организирани различни дейности по програми, свързани с живота на светеца. Това е и един от начините мястото да бъде съживено и да напомня къде са били първите стъпки от живота на великия чудотворец.

Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“, който се намира в този регион, е друга забележителност и място, в което духовният живот на монасите събира много поклонници. Манастирът отдавна има свое издателство и успешна дейност и мисия в тази насока, която би помогнала този регион в Западна България не само да напомня за своя закрилник, но и да свидетелства за духовния Завет на св. Йоан Рилски, който той остави на своя народ. Повече за Руенския манастир виж на:

Руенски манастир „Св. Йоан Рилски“ с. Скрино (ruenskimanastir.bg)

Идейният проект на паметника на св. Йоан Рилски е на проф. Емил Попов от с. Дрен – известен скулптор и преподавател в Художествената академия в София. Общият размер на композицията е 260/260/330 см. Преди няколко години БНР направи фоторазходка в ателието на художника, с която дарителите могат да придобият представа за неговата работа:

Под 100 – годишен орех твори склупторът Емил Попов в с. Дрен

 Учредителите на фондацията се обръщат към всички, които желаят да помогнат с дарителска сметка, на която да бъдат събрани необходимите средства. Ръководството на община Бобошево  и общинските съветници са подкрепили идеята за издигане на скулптура на светеца с решение на Общинския съвет, но сумата от 150 000 лв. е непосилна за общината.

Инициаторите за построяването на паметника и дарителската кампания са провели срещи и разговори с Белоградчишкия епископ Поликарп, викариен на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за изясняване на възможностите и процедурата от гледна точка на Св. Синод.

Дарителска сметка:

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА

BG41UBBS80021018382150

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here