Новият кмет на Самоков: Ще търся варианти за реализация на проекта за „Златен триъгълник“ в Боровец

Новият кмет на община Самоков инж. Ангел Джоргов обяви, че ще търси варианти за реализацията на проекта за „Златния триъгълник” в Боровец. Той даде тази заявка по време на заседание с институциите в курорта, на което беше обсъдена готовността за предстоящия зимен сезон.

Ангел Джоргов

Както е известно, проектът за „Златен триъгълник“ има за цел да промени облика на центъра на Боровец. Темата се върти усилено вече от около 10 години, а през 2018 г. след международен конкурс архитектурно студио, базирано в Лондон, спечели правото да изготви визията. През 2019 г. даже беше подписан договор на стойност 596 960 лв. Жури пресява 40 проекта от 17 държави, като беше обявено, че победителите печелят награда от 20 000 лв. Според разпространената преди 4 години информация, проектът на британците предвижда безопасна полупокрита ски, велосипедна и пешеходна връзка между пистите и станциите на лифтовете, осигуряваща добра организация на различните комуникационни потоци в територията.
Решението съвместява търговски площи, информационен център, пространства за спорт и рекереация, изложби и събития и подземно паркиране. Предложението обвързва съществуващите публични пространства с парковата среда в Триъгълника като изцяло я запазва и е чувствителен към разположените в територията обекти на недвижимо културно наследство.
И до днес обаче нищо от това не е осъществено, на заседание през 2017 г. се коментира, че нужната инвестиция за осъществяването е около 60 млн. лева без ДДС, но днес сумата едва ли е такава.
На заседание на ОбС през пролетта на миналата година беше коментирано, че скъп покрив бавил проекта, а съветникът Петър Георгиев заяви, че Боровец е болното място на община Самоков.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here