Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов : Изказванията на гражданите ще бъдат в началото на заседанията на ОбС, те трябва да бъдат чути

На днешната втора сесия председателят на ОбС – Кюстендил, адв. Димитър Велинов направи предложение общинските комисии сами да си избират председателите

По време на второто заседание на ОбС- Кюстендил, кметът инж. Огнян Атанасов излезе с предложение изказванията и питанията от страна на граждани да бъдат в началото на заседанията на Общински съвет, вместо в края, както беше досега. Целта на градоначалника е продиктувана от предложения на граждани.

„През изминалите години идваха само по един или двама човека, които се изказваха. Според мен една от причините е, че изказванията бяха в края на сесията, тоест трябва да си плануваш целия следобяд, защото не се знае кога заседанието на ОбС ще приключи. Имаше наши съграждани, които идваха, заявяваха се, отиваха си до вкъщи или до работата и пак се връщаха, нещо, което смятам, че не беше продуктивно. Именно поради тази причина направих предложението изказванията на гражданите да бъдат в началото. Смятам, че така ще стимулираме нашите съграждани да бъдат по-активни и в тази връзка гледам да им създам предпоставки затова нещо, защото винаги съм вярвал, че гражданското общество трябва да бъде чуто“, обоснова се кметът. Инж. Атанасов определи проведената днес сесия като организационна, на която бяха формирани и комисиите към общината. Той благодари на всички свои колеги за диалога, който се е получил между тях и затова, че предварително са успели да разпределят в кои комисии да участват, съгласно своите компетентности.

От своя страна председателят на ОбС – Кюстендил, адв. Димитър Велинов направи предложение общинските комисии сами да си избират председатели. „През годините в много от групите в ОбС имаше неразбирателство относно кой да бъде председател и заместник – председател на дадена комисия. С всички групи стигнахме до заключението, че най-демократичния начин да се случва това нещо е като самите членове на съответната комисия предложат председател и зам.-председател на Общинския съвет за гласуване. Смятам, че това е най-удачният вариант и с изработването на новия правилник на ОбС това ще се случи“, коментира адв. Велинов. Той доуточни, че през месец декември ще бъдат проведени две заседания на Общински съвет. „За жалост предходното управление на Община Кюстендил не се съобрази с нашето предложение да се направи още една сесия през месец октомври, което доведе до там, че нашите съграждани и институциите, които имат входирани заявления и преписки, са забавени с два месеца, за което аз от името на сегашното ръководство на Общината, се извинявам. Целта на общинския съвет в Кюстендил ще бъде през следващия месец всички тези докладни записки, които са забавени, да бъдат разгледани, да се приемат решения по тях, за да може работата и нашата община да върви напред“, категоричен бе и председателят на Общински съвет – Кюстендил.

По време на днешното заседание на ОбС-Кюстендил, клетва положи и общинският съветник Илиян Фусков от групата на ПП- ДБ. Той заема мястото на Кристиян Иванчов, който вече е назначен за зам.-кмет на Община Кюстендил.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here