Вносител на скъпи коли източи 6 милиона ДДС

Вносител на скъпи коли източи 6 милиона ДДС, съобщава SafeNews от свои източници.

Схемата била позната на разследващите. Отново е използвана куха фирма, през която са минавали фактурите за ДДС.

В случая става дума за вносител на скъпи возила от висок клас. Колите идвали у нас, но минавали през лизингова фирма. Тя пък фактурирала всичко на т.нар. кухо дружество.

По този начин не е отчитан ДДС. Хазната е ощетена с близо 6 милиона лева.

По акцията работили МВР, НАП и прокуратурата.

Стигнало се до обиски на офисите на вносителя. Именно там данъчните, антимафиотите и прокурорите открили данни за мащабната схема за измами.

SafeNews разполага с данни за фирмата вносител и лизинговата компания, участвали в схемата.

Друга схема за милиони

Прокуратурата и МВР разкриха схема за документна измама за милиони. Има задържани при операцията.

Парите са от помощните средства за хора с увреждания.

До момента е установено, че за последната година са издадени 8007 протокола. На това основания са платени 5,2 млн. лева. По случая за задържани осем души, от които петима лекари, участвали в експертни комисии.

Вносител на скъпи коли източи 6 милиона ДДС

Схемата започнала да действа през юли 2022 година, когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ.

Тези промени изискват лицата с различна степен на инвалидност да минават лекарски прегледи. Така е трябвало да бъде установена необходимостта от получаване на помощни средства.

Така в Пловдив е създадено дружество, което е принципал на Медицински център със седалище в София. В него имало четири експертни комисии, всяка с по двама лекари – ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична.

Управителят на центъра, който започнал да издава протоколи, притежавал две дружества и магазин за помощни средства. Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here