Методи Байкушев посрешна премиера Н. Денков и К. Петков, обяви: Задълженията на ФК „Пирин“ за осигуровки са над 270 000 лв., дългове за заплати и доставчици отделно, искам смяна на ръководството


Министър-председателят акад. Николай Денков бе на посещение в Благоевград. Визитата бе по покана на Студентския клуб „Модел Европейски съюз“ в Американския университет в България и кмета на Благоевград Методи Байкушев.
„Финансовата дупка на община Благоевград е огромна, назначил съм ревизия, недоумявам как предшественикът Илко Стоянов твърди, че няма дългове, просто е недопустимо, ще говоря истината и ще оповестя цялата истина. Положението във ФК „Пирин“ е трагично, дълговете към футболисти и доставчици са огромни, искам смяна на ръководството, в петък на сесията ще предложа нов управител, налага се, за да извади наяве цялата финансова ситуация.“ – каза кметът методи Байкушев.

Приятно е човек да бъде сред съмишленици, но далеч по-приятно е, че ние успяхме в кампанията в Благоевград да привлечен вот от всички социални кръгове и всички представители на общността. Успяхме да спечелим доверието на гражданите, че Благоевград може да има нов модел на управление, с прозрачност и в който няма институционална лъжа.

Това каза новоизбраният кмет на община Благоевград – Методи Байкушев, който откри партийната среща на ПП в Благоевград.

Байкушев уточни, както нарича именно „институционална лъжа“ – от името на Общината, от името на кмет да се изнасят неверни данни. Работата на кмета не е да провежда пиар на стероиди и демагогия, а да информира общността за реалните промени и проблеми.

На събитието присъстваха премиерът – акад. Николай Денков, министърът на финансите – Асен Василев, и съпредседателят на ПП – Кирил Петков.

По отношение на Байкушев и неговата работа в първите дни на кметския пост, Петков каза:

Когато видя, че имаме премиер като акад. Денков, министър на финансите, който се бори всички общини да са равнопоставени, когато имаме депутати, които са в НС само да подпомогнат промяната и реформите, за които бленуваме, когато имаме кмет на Благоевград, знаейки, че местната власт ще изчисти корупцията в общината, аз съм истински удовлетворен. Преди 4 години нямахме тези инструменти. Сега заедно доказахме, че съединението прави силата. Можем да докажем, че когато имаме модел на управление без корупция, когато единствената кауза е отключването на потенциала на България, ще имаме позитивно бъдеще.

Методи Байкушев коментира актуални за общината теми, свързани с финансовото ѝ състояние.

Очакваме доклад от АДФИ след проверка, извършена в Общината, каза Байкушев.

Ние ще сезираме органите за гигантската финансова дупка и чиито измерения всеки ден стават все по-сериозни. Утре ще внеса доклад в ОбС за реалните измерения, който е съгласуван от експертите във финансовата дирекция, каза Байкушев.

Той уточни, че ще сезира и прокуратурата, ако се наложи, за да се изясни къде са парите на Благоевград.

Относно ФК „Пирин“ и подадената оставка на управителя Атанас Дафинов, Байкушев каза:

„Пирин“ има огромни дългове, което е шокиращо! Наскоро имаше пресконференция от бившия кмет, който каза, че оставя клуба в цветущо състояние. Клубът има 0 лв. по сметките, а в понеделник преведохме 7 000 лв., за да може да се проведат планираните футболни срещи на ДЮШ, допълни Байкушев.

Следващото заседание на ОбС-Благоевград ще бъде в последния петък на ноември – 24, когато ще се внесе искане до ОбС за назначаване на временен изпълнителен директор на ФК „Пирин“, който да опита да извади клуба от състоянието му.

Ние в момента не можем да подпомогнем клуба като Община, каза Байкушев.

Има задължения и за осигуровки за над 270 000 лв., а новият директор, очаква Байкушев, да даде повече подробности за финансовата картина.

Аз като кмет нямам достъп за парите на дружеството, каза Байкушев.

Недоумявам как целият град знае, че клубът е затънал в дългове и някой излиза и казва, че го оставя без дългове! Казвам „край“ на това! Оттук натам Общината ще изнася само истинска информация за състоянието на администрацията, за дружествата, предприятията, клуба, завърши Байкушев.

В дискусията със студенти и преподаватели от висшето училище бяха обсъдени преимуществата от предстоящата интеграция на България в Еврозоната.
Премиерът коментира обсъденото тази сутрин предложение за отпадане на дерогацията за руски петрол. „Беше много важно да се седне заедно с другите лидери и да се обсъди какво е реалистично. Това, което е реалистично и смислено, е да се събират свръхпечалбите на „Лукойл“ от разликата в цените на двата вида нефт. Това е, което беше фокус на дискусията сутринта. Има голяма разлика между това, рафинерията да може да работи с различен петрол, от това да го има различния петрол. Различният петрол се осигурява с дългосрочни договори. Те изискват месеци на преговори.  Имено това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи“, каза акад. Денков и допълни, че очакванията са „Лукойл“ да спази законите такива, каквито са. “Свръхпечалбите трябва да се обложат с общо около 60% данък, който да влезе в държавата. Това са 500-те милиона, за които става дума. И те трябва да влязат в хазната до края на годината“ каза още Денков.
„Нека видим изпълнението на бюджета за ноември, тогава ще говорим за коледни добавки за пенсионерите. Този разговор не е приключил“, коментира министър-председателят Николай Денков. Припомняме, че вчера министърът на финансите Асен Василев съобщи пред БНР, че не са  заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази календарна година.

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here