Напрежение в Благоевград! Екскметът И. Стоянов: Днес губим 40 млн. безвъзмездна помощ заради бездействие

Илко Стоянов и Методи Байкушев

„Днес Благоевград ще загуби 40 млн. безвъзмездна финансова помощ заради бездействие.“, това обяви в съобщение до медиите екскметът Илко Стоянов, визирайки проекта за изграждането хайтех парка, който екипът му подготви. Припомняме, че на пресконференция вчера новият кмет Методи Байкушев заяви, че няма информация дали визираният проект е готов да входиране, както обяви Стоянов. Днес обаче е крайният срок за това. Както е известно, спорът се вихри около терена, където трябва да се строи. Той беше предоставен от Министерство на отбраната на общината през 2016 г. с идеята да се построи интер експо център до 5 години. В последствие теренът се разделя на две и се сменя предназначението на единия, като той се преотрежда за „индустриален парк за високотехнологични интензивно базирани на знания услуги“. Заради неизпълнения ангажимент за строителство, държавата си иска обратно земята. Вчера Байкушев заяви, че ще се направи комисия, която да ревизира ситуацията, но не вижда как там може да се стори, при положение, че има спор около собствеността. Изрази мнение, че общината не може да строи през главата на държавата и ще се обсъди вариантът теренът да се върне на държавата и отново да бъде поискан.

Стоянов публикува определение на съда по казуса.

Днес обаче Стоянов отговори, че документите на проекта са изрядни. Ето какво пише той: „По време на предизборната кампания, областният управител от ПП Мария Димова, разпространи прессъобщение в нарушение на всякакви правила. Това прессъобщение имаше за цел да внуши за пореден път, че Благоевград не трябва да има свой индустриален парк, а имотът в бившите казарми да се изземе от община Благоевград.
Днес изтича срокът за подаване на проектно предложение по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“)“ от Националния план за възстановяване и устойчивост, с което община Благоевград може да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ до 40 милиона. Затова и предоставям на новия кмет решение на Административен съд Благоевград, което доказва за пореден път, че документите на община Благоевград за високотехнологичен парк са изрядни и е само въпрос на воля и желание да продължи неговата реализация.“
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here