С три присъди Асен Гогов от Сандански стана общински съветник, лидерът Марио Костурков пусна жалба, ОИК: Няма проблем да е съветник!

Марио Костурков и Росен Христов

Новоизбраният общински съветник от „Партия на Зелените“ в Сандански Асен Гогов е с криминално досие.

На сайта на ОИК Сандански можете да намерите интересно решение. От него можем да научим 2 неща:

Асен Гогов, избран за общински съветник от партията на Зелените, която издигна Марио Костурков за кмет е с ДЕЙСТВАЩА УСЛОВНА ПРИСЪДА. ОИК взе решение, че това не е причина Гогов да бъде отстранен от общински съвет.
Лицето, което е пуснало сигнала срещу Гогов е председателя на партията, която го е издигнала.

Дали не се опитват да вкарат Марио Костурков, който беше изместен до трето място заради малкото преференциални гласове и защо лицето Гогов е регистриран като кандидат от същата партия и не е проверен предварително остава загадка. Морално ли е да има съветник с условна присъда оставяме на вас да прецените. Асен Гогов е с криминално досие. Осъждан е три пъти, като две от присъдите са изтърпени, а третата е постановена през 2020 г. по чл. 316 – пробация със срок 7 месеца, която е изтекла на 26.01.2021 г., а датата за реабилитация на Гогов е 26.04.2024 г. Това стана ясно вчера от електронно съобщение, което председателят на „Партия на Зелените“ Владимир Николов изпратил до Общинската избирателна комисия.

Справка показва, че през 2015 година Гогов е осъден на 3 години пробация по чл. 343 „в“ – управление на МПС в срока на административно наказание. През 2012 г. е осъждан за същото нарушение на 2 години пробация. През 2010 г. е осъждан за кражба по чл. 195, ал. 1 на 3 месеца условно с три години изпитателен срок.

Асен Гогов е на 32 години, роден е в Сандански, живял е в Германия, но преди няколко месеца се е върнал в родния си град и работи като таксиметров шофьор. Гогов бе избран с преференции от листата на „Партия на Зелените“.

Ако Асен Гогов участва на първо заседание на ОбС днес, ще трябва да положи клетва или да депозира заявление до Общинската избирателна комисия за прекратяване на мандата му. Ако Гогов положи клетва, то той ще наруши закона и ще носи съдебна отговорност, тъй като е в условие на изтърпяване на наказание. Другият вариант за него е да подаде заявление за прекратяване на мандата и на негово място да влезе следващият от листата на „Партия на Зелените“ – водачът и неуспял кандидат за кмет Марио Костурков.

Председателят на ОИК – Сандански Диана Башлиева заяви пред вестник „Струма“, че не е запозната със случая. До вчера при тях такъв сигнал не е бил получен и не знае, че сред избраните за общински съветници има лице, което е осъждано.

„Това са обстоятелства, които се проверяват от прокуратурата. ОИК има достъп до националната база чрез електронната компютърна система, с която работи, и със служба ГРАО, за да установим дали съответното лице има уседналост по постоянен и настоящ адрес. Всички кандидати за общински съветници попълват декларации и ако това лице е попълнило съответно неверни данни и следва несъответствие, то тогава носи отговорност и прокуратурата ще трябва да се заеме със случая”, каза Д. Башлиева и допълни, че ако е имало сигнал в ОИК, че дадено лице е осъждано, те са щели да проверят и ако е така, да не допуснат да го регистрират.

Това е нов прецедент в Общинския съвет в Сандански, след като през 2007 г. в тогавашния ОбС влязоха 10 роми, 6-има от тях бяха с основно образование и не можеха да пишат и да четат. Изборите тогава бяха оспорени и касирани и се стигна до провеждане на нови избори за общински съветници.

До вчера в ОИК – Сандански не бе постъпило заявление за прекратяване на мандат от нито един от 29-имата, избрани за общински съветници.

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here