Методи Байкушев: 6 786 000 лв. липсват в касата на община Благоевград! Заемите към банки 17 500 000 лв.!


6 786 000 лв. липсват в касата на община Благоевград. Ще проследим къде са отишли парите. Общината ще бъде управлявана прозрачно, информацията ще бъде споделяна с гражданите. Това обяви кметът Методи Байкушев на първата си пресконференция в община Благоевград., на която подчерта, че Благоеврад се намира в тежко финансово положение. 
„До края на ноември трябва да посрещнем разходи в размер на 4 352 000 лв., оказва се обаче, че разполагаме само с около 480 000 лв. по сметките. А до края на тази година трябва да се разплатят около 7 млн. лв., което са неотложни разходи, за да не се налага общината да затвори врати, да угасне уличното осветление. От отдел „Местни данъци и такси“ ми обясниха, че очакваните постъпления до края на този месец са около 500 000 лв., а до края на годината около 2 млн. С приходите от собственост и др. ще станат общо 3 млн. Това може да очакваме, с това разполагаме.

Проверката показа, че липсват целевите средства, отпуснати от държавата на община Благоевград за укрепване на свлачището в Бодрост. Става въпрос за 4 269 000 лв. Липси установихме и от целевите средства за ремонта на Камерната опера и читалището. Има остатък от 524 000 лв., който трябва е платен, но не е.
Под сериозна угроза са два проекта на общината. Става дума за анаеробната инсталация и доставката на транспортни средства за нея. Те трябва да приключат до края на тази година, иначе ни грозят финансови поражения. ОПОС (Оперативна програма Околна среда), от където идва финансирането, ще покрие само свършеното от изпълнителите по обществените поръчки. Каквото не е свършено, ще трябва ние да си го платим ние, а не разполагаме със собствени средства. За момента нито един проект не се движи в срок.“, очерта в доста черни краски финансовото положение на общината новият кмет. Той уточни, че е установил, че просрочените задължения на общината са в размер на 1,1 млн. лв. Това са суми, заради които всеки момент може да се поиска запор на сметките. Банковите заеми пък са в общ размер на 17,5 млн. лв.  „Не са 9 500 000 лв., както каза Илко Стоянов. Община Благоевград харчи твърде много и твърде бързо, без да се държи сметка къде отиват парите. Оказа се, че както средствата за държавно делегирани дейности, така и собствените приходи попадат в една сметка.
Искам да успокоя, че са осигурени средствата за делегирани от държавата дейности. Това са заплатите на заетите в сферата на образованието, здравеопазването, сигурност. Средно разходите за заплати и осигуровки на администрацията са около 600 000 лв. От държавата са осигурени 480 000 лв. С новия бюджет ще предложим и нова структура на общинска администрация. Искам всички да работят спокойно и да знаят, че целта ни не е чистка.“, каза Байкушев.
На фона на тази картина новият кмет обяви, че вече търси решение на финансовата криза, която, по думите му, ще направи следващите няколко години доста тежки за Благоевград.
„Вече проведох разговори в Министерство на финансите, утре отново съм там. Търсим възможност за помощ от държавата. Трябва обаче да се знае, че държавата не е брашнен чувал, който да изтупаме. Ако се отпусне помощ, то тя ще бъде краткосрочна, а взетите средства ще трябва да се възстановяват в рамките на година. Затова трябва да използваме и последните възможности за външно финансиране, за да посрещнем текущи задължение. Нуждаем се от заем в размер на около 3 500 000 лв. Вече имаме влязло в сила решение за басейна в „Еленово“, където сме осъдени да платим да изпълнителя 2,7 млн. лв. Предишното ръководство на общината обжалва, но съдебното решение е влязло вече в сила, а лихвите междувременно се трупат.
Вчера имах среща с всички директори на дирекции, възложил съм пълен отчет и предложения за решения на проблемите. Очаквам тези доклади.“, коментира още Байкушев.
Градоначалникът доуточни, че коледна украса и коледно градче ще има, ще се ползва наличната елха. „Може да ползваме това, което имаме, нямаме време за други варианти. Още пристигат фактури за празненствата по повод 5-ти октомври, датата на празника съвпадна с откриването на предизборната кампания.“
Във връзка с казуса за изграждането на Хайтек парка, за който бившият кмет Илко Стоянов коментира, че утре изтича срокът за подаване на проекта за финансиране, Байкушев коментира, че не е наясно дали този проект е готов за входиране. Той подчерта, че преди да се пристъпи към строителството на каквото и да е, трябва да се изясни статутът на земята. Както е известно, теренът беше предоставен преди година на общината срещу ангажимента да се построи такъв парк. Тъй като до момента това не е факт, държавата си иска обратно земята. „Нека да проверим дали е оправдано, а не да махаме с брадва. Работим съм дълго в частния сектор и зная, че първото нещо, което се проверява преди да се строи нещо, е статутът на земята. Подготвяме писмо до МРРБ, областен управител, Министерство на отбраната, с което искаме съставяне на работна група за разрешаване на въпроса.“, добави Байкушев. Той е категоричен, че нападките между кмет и областен управител спират, това е история.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here