ДПС с победа на кметовете на Белица и Сърница – Радослав Ревански и Неби Бозов, Арбен Мименов в Сатовча и Мехмед Вакльов в Якоруда

До местните избори има 12 дни, но ДПС вече води на останалите партии с двама кметове. Причината е, че в избирателните комисии в общините Белица и Сърница са се регистрирали само по един кандидат за кмет – съответно Радослав Ревански и Неби Бозов от ДПС. Така те печелят вота, но гласуване все пак ще има, защото в бюлетината за кмет ще има опцията „не подкрепям никого“, така че ако някой все пак не одобрява кандидата, може да упражни правото си на глас по този начин.

За „голямата“ изборна победа на кмета на Белица Ревански се похвали пресцентърът на ДПС от страницата си във фейсбук. „Феноменалното в случая е, че за първи път в историята на демократична България кмет на община заедно с кметовете на всички населени места са единствените кандидати. Избори за кметове на села ще има в Бабяк, Горно Краище, Дагоново, Лютово, Кузьово, Палатик, Черешово, Орцево и Краище, но и там единствените регистрирани кандидати са от ДПС“, се казваше в разпростаранената информация.

Липсата на конкуренти за кметския пост на местни избори не е „феномен“ на ДПС в Белица. На предишните местни избори същото се случи и в община Симитли, всички партии се обединиха около кмета Апостол Апостолов, който управлява града от далечната 2003 г. Апостолов, който до, също нямаше опонент на вота и спечели „служебно“ за пети път кметското място. С по един кандидат бяха и села в община Симитли. Апостолов се яви с регистрацията на Партия на зелените, но от години е подкрепян от ГЕРБ, чийто депутат е синът му. На тези избори

Апостолов все пак ще има конкуренция, защото за участие в кметската надпревара в Симитли се е регистрирал още един кандидат.

Абдикацията на останалите политически сили от участие в изборите за кмет е знак, че за двата мандата управление на община Белица, вече е овладяна тотално от ДПС и Ревански. На предишните избори той имаше конкурент в лицето на Мустафа Калъчов от ГЕРБ, който обаче успя да спечели само 455 гласа срещу около 4800 в полза на кандидата на ДПС. На местните избори през 2015 г., когато Ревански се кандидатира за пръв път, се състезаваха петима претенденти за кметския пост. „Хората в Белица търсят журналистите сами, за да хвалят младият градоначалник, който с голяма грижа се отнася към възрастните хора, с младите лудее.“ – коментира Тодор петров от Белица.

Ревански е известен като близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, който в последните няколко избора за парламент води листата на движението в Благоевград и влиза в парламента като депутат от региона. На вота през ноември 2021 г., когато Пеевски отново се появи в листите на ДПС след кратка пауза, по време на предизборната кампания той беше придружаван навсякъде от Ревански, като обяснението за това беше, че кметът на Белица е шеф на предизборния щаб на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ депутат. „Важни са българските закони, какво значи тук Магнитски, това е Пунта мара на квадрат.“ – коменира Петка Асенова от Белица. Тогава Пеевски гласува в родното село на Ревански Бабяк в община Белица и от 508 бюлетини 493 бяха за ДПС. А фрапиращия резултат на партията в селото Ревански обясни така: „Бабяк е малката Швейцария. Г-н Пеевски е помогнал много за Белица и областта като цяло и сега му показваме, че сме благодарни хора.“

През 2018 г. Ревански сключи брак, а кум на сватбата му беше синът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Демир.

Неби Бозов е кмет на Сърница от 2015 г., когато населеното място се отдели от община Велинград в самостоятелна община. На последните местни избори също беше единствен кандидат за поста.

Белица вече е обединена – без оглед на етнос и на религия. Ето това е моделът на заедността, който д-р Ахмед Доган наложи като основа на българския етнически модел. Този модел беше основа за мирния преход от комунизъм към демокрация в България. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в село Краище, община Белица.

Белица2

Всички етноси еднакво да се чувстваме горди и достойни в средата, в която живеем. Всеки да отстоява своята идентичност и да развива своята идентичност, добави Карадйъ.

Белица1

Белица е пример модела на заедността, на толерантността, тя показва на цяла България, че когато сме обединени може да има просперитет. Успешният модел в Белица трябва да го пренесем на национално ниво, защото ако не го направим, ако живеем в днешната среда, това няма да доведе до нищо добро, категоричен бе лидерът на ДПС.

Белица5

Време е за ново начало не означава нови персони, каза Карадайъ. Той поздрави кмета на Белица Радослав Ревански, който е и единствен кандидат за градоначалник в общината.

Белица6

Родопчаните сме скромни и трудно можем да изтъкнем себе си.  Вършим много неща, откъм съдържание се стараем да сме прецизни, обаче трудно самохвалстваме. Като гледам пълната зала с хора, още от времето на 90-те години на миналия век, поздравявам Ревански затова, че успява да обединява, каза Карадайъ.

Белица3

Новото начало означава нов модел, при който се загърбва омразата, противопоставянето, конфронтацията и разделението. За нас римският принцип „Разделяй и владей“ не е валиден. Нашият модел и принцип е „обединявай, за да управляваш и така са решаваш проблемите на хората“, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Всички видяхме докъде ни доведе старият модел – 5 пъти отидохме на ненужни избори.  ДПС без да участваме във властта в момента крепим тази “сглобка“, за да има стабилност в държавата, заяви още председателят на Движението.

Ако допреди 4 години говорихме за модела Белица, който искахме да бъде модел в цялата държава, днес медиите говорят за феномена Белица, заяви кметът Радослав Ревански.

Никъде другаде няма кмет на община заедно с кмет на кметства от една партия. Това го постигнахме с любов и сдружение, категоричен бе той. За да завършим феномена Белица трябва да знаем, че един кмет на община, независимо кой е той, без общински съвет не може да свърши нищо. В момента ние имаме 13 общински съветници, като 13-ият е избираем. Ако направим това, което ни е заръчано, можем да имаме и централна власт за държавни проекти, които са извън общината, каза Ревански. В Белица всички проекти, които зависят от общината и екипа са решени. Очаквам пълна активност, призова той.

Благодарение на д-р Ахмед Доган ние имаме модел на толерантност и заедност, който направи възможен мирния преход от комунизъм към демокрация в България. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Сатовча. В нея участваха кандидатът за кмет на Движението д-р Арбен Мименов, социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов и екипа на Централния предизборен лъч.

Сатовча1

Карадайъ припомни как след решението за връщане на имената на българските турци г-н Ахмед Доган заминава за Варна и се взема решението за създаване на днешното Движение за права и свободи. И още как светът е очаквал междуетнически конфликт в България.

Сатовча3

Но д-р Доган каза тогава: „Не на реваншизма“, въпреки пресните гробове, въпреки травмата от опита за  насилствена асимилация, подчерта лидерът на ДПС.

Сатовча4

Карадайъ сподели пред множеството от хора, че в общините, където ДПС управлява, всеки със своя произход, идентичност и етнос се чувства еднакво горд и достоен човек.

„Това е философията на заедността, това е българският етнически модел – различните да бъдат заедно, да бъдат равни със своето различие.  Ако е необходимо на различния да му помагаме да отстоява своето различие. Защото само заедно можем да градим общото си бъдеще в нашата Родина България. И това го правим в Сатовча“, каза още лидерът на ДПС.

Сатовча5

Той призова хората да бъдат единни, „за да могат децата и внуците да бъдат горди с Родината си“.

Движението за права и свободи не се роди на основата на омразата, противопоставянето и разделението, както другите партии, които виждаме днес. ДПС се роди от изстраданата мъка на хората, на всички нас за жертвите на Бунцево, Барутин, Корница, Брезница, Лъжница, Момчилград, Груево, Горско Дюлево, Равен, Кус, Климен, Тодор Икономово, Пристое, Каолиново и т.н. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Якоруда. В нея участваха кандидатът за кмет на града Мехмед Вакльов, социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов и екипът на Централния предизборен лъч.

Якоруда2

Ние изстрадахме опитите за насилствена асимилация в нашата Родина. Ние изстрадахме разделението, омразата към нас, противопоставянето. Затова, създавайки ДПС, д-р Ахмед Доган направи възможното, за да има мирен преход от комунизъм към демокрация, подчерта Карадайъ.

Якоруда3

Той припомни историята по създаването на ДПС и разказа как след връщането на имената на българските турци д-р Доган заминава за Варна, където на 4 януари 1990 г. учредява ДПС.

При наличието на пресните гробове в резултат от опитите на насилствена асимилация, със създаването на ДПС ние казваме: не на реваншизма, заяви Карадайъ.

Якоруда4

Жертвите са наши, но ще градим нашата родина и нашето общо бъдеще без реваншизъм, каза още Карадайъ. Той припомни, че по това време целият свят гледа към България, очаквайки междуетнически конфликт. Благодарение на д-р Ахмед Доган, благодарение на ДПС това не се случи и днес имаме 33 години демокрация, подчерта Карадайъ.

Единственият конвертируем политически продукт в България се нарича български етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган, който има за основа философията на толерантността и заедността, категоричен бе Карадайъ.

Якоруда5

Заедността такава, каквато я виждаме в Якоруда. За нас различните не са проблем. Различните по идентичност, различните по етнос, различните по религия, за нас не са проблем. Няма мъст, няма омраза, няма разделение, противопоставяне, напротив, помагаме и на различните да отстояват своята идентичност, посочи още Мустафа Карадайъ.

Еднакво помагаме и за църквата, и за джамията. Еднакво правим и водопроводи, и канализации за всички. Това е философията на заедността. Различните да бъдем заедно, интеграцията да не е асимилация. Заедно да се интегрираме в нашата Родина България. Да бъдем горди и достойни граждани със своята идентичност. Ако е необходимо на различния да му помагаме да отстоява своето различие и различните заедно да градим общото ни бъдеще в нашата Родина България, заяви Карадайъ.

Да, това е така в Якоруда и там където ДПС управлява. Но това така ли е в национален мащаб, попита Карадайъ. И обясни: „В национален мащаб все още виждаме, че единият етнос, едната идентичност се опитва да се самоопределя като доминираща над другите идентичности и етноси. А от историята знаем до какво води това”.

Трябва да направим така, че в нашата родина България, всеки един да се чувства горд и достоен гражданин в нашата Република България, обобщи Карадайъ.

Позволете ми да благодаря на г-н Карадайъ, че е тук сред нас, за да подкрепи всички жители на Якоруда, мен и екипа. Ние направихме – изслушваме проблемите на хората, паралелно с това се опитваме и да ги решаваме, каза кандидатът за кмет на Якоруда Мехмед Вакльов.

Знаете случая с водата в село Юруково, случай който не е решен от десетилетия. В момента багерите са там и до няколко дни проблемът ще бъде решен, съобщи Вакльов. Преди няколко дни бяхме в София с един от най-големите частни инвеститори в курорта “Трещник”, с който се договорихме с общи усилия от негова страна и страната на Общината да осигурим нов влек на “Трещник”, отчете още Вакльов.

Има една махала Зайците от село Смолево, откакто има линия на влака, тя е откъсната от главния път, особено зимата е труднопроходимо. В тази връзка направихме среща с Министъра на транспорта. Получихме уверение, че нещата ще се случат, благодаря на ДПС за съдействието. Вярвам, че ще направим Якоруда една европейска община, обобщи Мехмед Вакльов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here