Милен Попов: С увеличаване на цената на водата в Дупница не може да се смени мража на 80 г., без ВиК асоциация няма достъп до европейски средства! Нужни са над 100 милиона лв!

Милен Попов

„Промените в Закона за водите, които внесе „Възраждане“ във НС, не знам дали са внесени, но шумно ги рекламираха, те просто не целят решаване на проблема на ВиК- Дупница, защото е напълно ясно, че „промените“ на „Възраждане“ няма да бъдат приети, а местните възрожденци просто печелите политически дивиденти от ситуация, дори да приемем, че Парламента ще ги приеме. Въпросът, който е по- важният, е, какво ще се случи, ако ВиК- Дупница остане самостоятелен оператор, община Дупница не е част от Водната асоциация? В този случай първо- цената на водата пак ще бъде увеличена, за да може да съществува Вик- Дупница, но какво става с тотално компроментираната и унищожена ВиК мрежа в Дупница? Как ще се осигури необходимия финансов ресурс от порядъка на 100 000 000 лв., по какъв начин ще бъде осигурен този финансов ресурс? Защо депутатите мълчат на ГЕРБ и ПП? С увеличение на цената на водата този ресурс не може да бъде осигурен. Именно това е сърцевината на дебата за бъдещето на Вик- Дупница, а не толкова напускането на ВиК асоциация! – категоричен беше юристът на община Дупница, адвоат Милен Попов и добави: Стъпката да излезе община Дупница от Водната асоциация не решава по никакъв начин проблемите на ВиК – Дупница. Водещото за нас трябва да бъде, как да осигурим качеството на доставяната питейна вода по домакинствата и непрекъсваемостта на доставките- да няма аварии. Не може да продължаваме повече, да доставяме вода по водопроводна мрежа на 70-80 години, изградена преимуществено от азбестово- циментови тръби. Това е дискусията, а не напускането на асоциацията. Решението през 2016 година, община Дупница да влезе в асоциацията беше продиктувано от това желание- да се намери финансиране за цялостна подмяна на мрежата. със собствени средства не може да стане това! Община Сапарева баня не влиза в Асоциацията, защото тя си е подменила 90% от своята ВиК мрежа, при тях няма казус като в община Дупница, но тук 280 км. , три пъти повече от мрежата на Сапарева баня. Дупница именно заради това влезе в Асоциацията, с надеждата да получи финансиране за подмяна на ВиК мрежата, а това не се случва заради отказа на Сапарева баня за консолидация, и това пречи за достъпа до европейско финансиране. Лично внесох промяна в Закона за водите, според което, ВиК операторите, които продължават съществуването си и предоставят ВиК услуги на населението, да продължат да съществуват с обособена територия, на която предоставят услугите си, до момента, в кой Асоциацията реално се консолидира.

Самата консолидация и начина да се случи, обаче е в полето на народното събрание и на депутатите. Нека депутатите от Кюстендилска област първи да дадат решение, а също и останалите да намерят решение как консолидацията да се случи на практика, като именно след това вече има възможност и за европейско финансиране. Странно е мълчанието им по темата. Не сме чули нито един от тях какво мисли да прави в тази насока, явно е, че нищо не мислят.“ – каза адвокат Милен Попов, който в момента е кандидат за кмет и водач на синята листа в Дупница.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here