Кметът на Долна баня Владимир Джамбазов откри „Медицински център“ с 20 лекарски кабинета с асансьор

Центърът „Бижу“ Носи името на основателя на здравеопазването у нас д-р Ясен Шамов

Кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов тържествено преряза лентата на общинския Медицински център „Д-р Ясен Шамов” пред очите на съпругата на именития лекар д-р Шамова и двете му дъщери Александра и Велислава Шамови, положили основите на здравеопазването в община Долна баня. В обновената сграда ще се помещават – травматолози, кардиолози, специалисти по вътрешни болести, гинеколози, педиатри, стоматолози в 20 кабинета.


Джамбазов лиснаха менчето с вода и пожела здраве на всички и разказа: „Да ни е честита новата придобивка. В далечната 1976 година в Долна баня идва един млад лекар, които е изпратен по разпределение.Този човек за кратко време се утвърждава като лекар специалист не само сред пациентите си, но и сред своите колеги. Създал е семейство в гр. Долна баня и заедно със своята съпруга, която също е лекар се грижат за здравето на жителите на Долна баня. И така до 1993г., в която за съжаление докторът ни напуска. Става въпрос за д-р Ясен Шамов. Едва ли има днес къща, където името му да не се споменава с благодарност, едва ли има човек в нужда за когото д-р Шамов да не се е погрижил без значение от часа или времето. Точно този лекар е патрон на нашия нов Медицински център. Избрахме неговото име, защото смятаме, че историята трябва да се помни, а д-р Шамов е част от нашата история с делата, с пациентите, с името си. Радвам се, че сред нас е съпругата му д-р Шамова и двете му дъщери Александра и Велислава Шамови. Ремонта на сградата отне дълго време, през което време вие, здравните работници, бяхте принудени да се съобразявате с много неудобства, за което се извиняваме и за пореден път ви благодарим за проявеното търпение. Днес това е минало, имаме изцяло реновирана сграда с нови мебели и оборудване. Нашето желание е да привлечем специалисти за да не се налага да ходим до столицата или до други места да търсим лекари за прегледи . Вече работим в тази посока. Имаме очен лекар, кардиолог, гинеколог, педиатър, съдов хирург, травматолог и специалист вътрешни болести. За в бъдеще ще продължим с тенденции да привличаме още специалисти, така че жителите на община Долна баня да бъдат максимално облекчени. Може би ще ни обвинят , че откриването на Медицинския център е предизборно събитие, аз обаче ще ви кажа, че за мен като кмет и като човек е важно какво наследство ще оставим на децата ни, а не какво ще кажат група хора сега. И ние искахме доста по-рано да открием центъра, но знаете последните две- три години се наложи да работим без бюджети с намалени средства и без проекти. Все пак се справихме и днес сме горди с нашата придобивка. Напълно обновения двуетажен център е направен само със собствени средства на община Долна баня”, подчерта кмета Владимир Джамбазов в приветственото си слово при откриването, а ремонтните дейности са извършени от общинско строително предприятие „Долна баня -Строй”
Всички гости бяха възхитени от създадените условия за работа на медиците и лично поздравяваха кмета Джамбазов като всички му пожелаваха здраве и да управлява общината още дълги години. Модерната сграда отговаря на всички стандарти и съвременни изисквания, включително и тези за достъпна среда. Центъра разполага с над 20 самостоятелни стаи предназначени за лекарски кабинети, всички със санитарен възел. Всички кабинети са напълно оборудвани, изграден е и модерен асансьор, които осигурява достъп до всички кабинети.
Към прилежащият терен са заложени специфични цели състоящи се в облагородяване, подменена настилка, бордюри, подменени са всички врати, прозорци, покриви, стени, подове.
В обновената сграда ще се помещават – травматолози, кардиолози, специалисти по вътрешни болести, гинеколози, педиатри, стоматолози.
Специално „Благодаря” отправи Владимир Джамбазов към своите колеги, които през почивните дни са работили и почистили сградата, засадили цветя, дървета, обърна се и с мили думи към общинското строително предприятие за качественото изпълнение на работите на обекта. А резултата от трудът им е блестящ.

Той покани на коктейл всички присъстващи на откриването на новата придобивка.
По време на официалната церемония бе отслужен водосвет за здраве и благополучие от отец Пламен Димитров – Ставрофорен иконом и отец Емилиян Димитров, а лентата на Медицинския център прерязаха кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов и областният управител на Софийска област Юлиян Леков. Официални гости на церемонията бяха Народният представител от ПП ГЕРБ София област Валентин Милушев, Иван Димитров -заместник- областен управител, Мая Цанова- главен секретар на Областна администрация на Софийска област, д-р Красимира Ковачка- управител на МБАЛ- Самоков, медицински сестри, лекари, стоматолози и жители на общината.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here