5 метра са били необходими на пилота на падналия край Гърмен хеликоптер, за да оцелее

Христо Христов, директор на Националния борд за разследване на инциденти при транспорта

5 метра са деляли пилота от падналия край Гърмен хеликоптер от възможността да се спаси. Това стана ясно след направения втори оглед на мястото на тежкия инцидент – между Гърмен и Лещен.

Изгубване на височина е причината за произшествието, довело до смъртта на 61-годишния пилот, обяви Христо Христов, директор на Националния борд за разследвания на инциденти в транспорта.

„Най-вероятно причината е временна загуба на ориентир в много гъста мъгла. Не е набрал достатъчно височина за това лошо време. Търсел е начин да набере височина и да излезе над мъглата, ако беше успял поне с още 5 метра щеше да мине над дървото. Не можахме да го открием веднага заради гъстата растителност“, поясни той.

Той посочи, че през вчерашния ден два пъти са излетели военн хеликоптери „Кугар“, които да търсят машината и един самолет от летище Долна баня, но не са го открили. Имало е пожар, но той не се е видял заради лошото време. Хора от близката ферма са разказали, че сутринта са чули шум, а после гръм и на базата на тази информация пожарната и местната власт са открили къде се намира падналия летателен апарат – в силно пресечена местност, стръмно дере.

Експертът посочи, че вероятно ще има нужда от нови огледи, които да доведе до най-добрите изводи. Ще се търси информация от съдебна медицина за здравословното състояние на пилота, както и за това дали машината е била изправна и дали са отказали някои нейни системи.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here