Три версии за катастрофата с хеликоптера край Гърмен, тялото на пилота още не е извадено

Три са основните версии за авиокатастрофата край гоцеделчевското село Гърмен от петък. Това съобщи директорът на Националния борд за разследвания на произшествията във въздушния транспорт.

По думите му най-вероятната причина е загуба на ориентировката на пилота заради влошаване на метеорологичните условия в района около Гърмен. Според свидетели в момента на излитането на машината е имало гъста мъгла. Друга причина за авиоинцидента е технически отказ може би на двигател или на системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота след на излитането, поясни Христов.

Председателят на Националния борд за разследване на произшествия в транспорта посочи, че повече информация ще има, след като се направи пълен оглед на мястото. Трябва да се види къде са отломките от летателната машшина и къде е намерено тялото на пилота.

Предположенията са, че машината е прелетяла над храсти и дървета и последвал удар. Кметът на село Горно Дряново Ибрахим Пингов също предположи, че хеликоптерът е паднал в труднодостъпното дере, след като се е ударил в дърво.

„Може би ударът не е бил рязък, над храсти и дървета, затова и системата за идентификация на мястото не е сработила. Това е създало трудности при откриването на авариралото средство“, обясни Христо Христов.

Той поясни, че летателните апарати от този тип нямат черна кутия. А за всяка хипотеза трябва да се търси потвърждение на база на фактите и останките, които ще се намерят на мястото на инцидента.

Както вече писахме машината е излетяла около 7.40 часа в петък сутринта, а пет минути по-късно е изгубена радиовръзката с нея. През целия ден вчера военен хеликоптер „Кугар“ и екипи на МВР и Министерството на транспорта провеждаха акция по издирването й.

По думите на кмета на Гърмен Феим Иса хеликоптерът се е разбил. Останките му са изпепелени.

Около 19 часа снощи той е открит в пропаст, дълбока около 50 метра, на около 1,5 километра от Гърмен. Тялото на пилота все още е на мястото.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here