Кметът Калин Гелев замрази парите за снегопочистване, 144 000 лв. остава масрафът за снегорините по пътищата в Сапарева баня

Кметът Калин Гелев заяви притесненията си, че, ако не се състави правителство, общините отново ще останат без бюджет до лятото, което може да да доведе до фалити.

Община Сапарева баня замрази парите за зимно поддържане на пътищата за предстоящия сезон. Обявена е вече обществената поръчка, а сумата остава 120 000 лв. без ДДС или 144 000 лв. с ДДС. Офертите на кандидатите сапаревобанци ще очакват до 11 октомври. За отминалата зима договор беше подписан с дупнишката „Меридиан“ на Райна Георгиева, която действа и в Дупница.
Общината трябва да подсигури снегопочистването и опесъчаването на пътища с обща дължина 72,45 км в града и селата Паничище, Сапарево, Ресилово и Овчарци. Фирмата трябва да се грижи за осигуряване на достъпа до здравни и учебни заведения, квартални търговски обекти, общински и държавни служби и др.
Сумата от 144 000 лв. беше определена през 2022 година. От години иначе общината оперираше с 69 999 лв. без ДДС или 83 998,80 лв. с ДДС за услугата, докато в началото на миналата година не се наложи допълнителна поръчка поради изчерпване на наличния ресурс. Години наред със снега по пътищата в Сапарева баня се бореше на „Боби къмпани” на Бойко Йовев от Ресилово, но в последствие се отказа. През сезон 2021- 2022 г. услугата пое самоковската фирма „Дил Транс”, а през изминалия дупнишката „Меридиан“
Подлежащите на поддръжка общински пътища в общината са общо 23,90 км, а уличната мрежа 48,55 км. Почиства се пътят от Сапарева баня до Паничище и хижа „Пионерска” с дължина 14,9 км, пътят Дупница- Клисура/Сапарева баня от 2,7 км, уличната мрежа в града от 17,100 км, също улиците в село Паничище от 7,8 км, в село Сапарево от 5,8 км, Овчарци също 7,8 км, пътят към Овчарченския водопад от 1км, улиците в Ресилово от 11,85 км и пътят Ресилово-Овчарци/ Ресиловски манастир. Дейностите включват почистване на снежната покривка от пътните платна, разпръскване на пясък и химически вещества. Договорът е със срок от 7 месеца.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here