Марио Костурков: С меморандум с НСА и МА осигуряваме кадри в болницата на Сандански! Автогарата в центъра е нужна! Бизнес зона с предприятие за плодове и зеленчуци задължителна!

Образованието на децата и здравето на хората са най- важните приоритети, категоричен е Марио Костурков, който има три дъщери, едната е лекар.

Как Петрич има пет консервни предприятия, а в Сандански нито едно – Бизнес зоната е основен приоритет! Санирането на еднофамилни къщи, а също и възобноваване на автогара в центъра на Сандански, на хората им е терсене с новата на края на града! – категоричен е кандидатът за кмет Марио Костурков

 

„Здравеопазването, санитарето и откриване на индустриални предприятия в Бизнес зона – Дамяница, са двете основни теми, по които хвърлям всичките си сили. Не е нормално болницата в Сандански, по- специално цяло отделение да затвори врати, за да излезе колективът в отпуск, както се случи това лято. Знам как да реша проблема, а именно – имам позиции в НСА, където за първа година се открива специалност „Медицински сестри“ има атрактивни специалности и в областта на спорта.  В качеството си на кмет веднага ще сключа меморандум за сътрудничество с Висши учебни заведения за прием на студенти, включително и с Медицинска академия с местните училища, отдел „Образование“ в общината и университетите. Това е главното! Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев вече го направи. Поздравления!“

Браво! Калин Гелев подписа договор с НСА за прием на студенти и тяхното професионално реализиране в туризъм

Освен това, вече е известно, че еднофамилни къщи ще могат да се санират със средства от ЕС в община Сандански. Сандански попада в обсега на програмата “Развитие на регионите“ в периода до 2027 г. За първи път в новия програмен период ще бъдат санирани еднофамилни къщи с евросредства. За целта ще създам нов отдел за работа с граждани и бизнес по проекти на Европа.

Това обяви кандидатът за кмет на Сандански Марио Костурков, за когото се знае, че една от трите му дъщери е лекар в столицата, и добави още за плановете си:

„Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата, което собствениците могат да възложат на специалисти. Основната цел е след санирането сградата да постига по-висок енергиен клас. Освен саниране на къщи, Европа предлага 15 000 лв. за всяко домакинство за монтаж на фотоволтаици на покрива, за климатици, за обзавеждане на малки фирми, фризьорски салони и баничарници, всичко в средния бизнес. За целта съм решен да обособя отдел от специалисти на първия етаж в община Сандански, който ще работи със местния бизнес, а именно, ще уведомява собствениците на фирми за проектите към днешна дата и ще помага за реализирането на проектите. В Сандански има специалисти, които работят към частни фирми, ще ги ангажирам за работа и в общината, ще обучи и кадри за работа по проекти. Това е първата ми грижа. Разбира се, ще подмяна цялата структура на общинска администрация, няма да има нищо закостеняло или заспало.

Допустими ще са различни мерки за енергийна ефективност, които ще се финансират от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Енергийното обновяване на жилищни сгради, което се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е най-големият проект, изпълняван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Интересът към него е огромен – над 3000 подадени проектни предложения от сдружения на етажната собственост в 152 общини, Сандански трябва да е в тях.

Програмата за управление, която е разработена на база предизборната програма на Марио Костурков, в която са представени поетите ангажименти към жителите на Община Сандански.

Едни от заложените приоритети са активно усвояване на европейски средства, особено за Бизнес зоната до село Дамяница, нищо не се направи там. В Сандански няма нито едно консервно предприятие, в Петрич има пет. Защо да не се обработват плодовете и зеленчуците от оранжериите тук. Проектите стоят на бюрото на бюрократите от Брюксел, някой трябва да ги вземе и да ги реализира, парите не са само за Гърция. Много важна тема е и ефективно управление на общинска собственост, прозрачно партньорство с бизнеса и създаване на условия за привличане на нови инвестиции. Изпълнението на програмата ще бъде съгласно спазване на всички закони и морални принципи, и чрез активен диалог с гражданите и бизнеса.

Всички заложени приоритети и дейности ще бъдат отчетени пред Общински съвет Сандански и се предвижда да бъдат изпълнени в мандат 2023 г.- 2027 г..

Основни приоритети, заложени в програмата на Марио Костурков са тотална смяна на транспортната организация в общината. Хората не са доволни, терсене им е! Сега автогарата е на края на града, това не е нормално и не може да остане така, личи си, че е в угода на един съветник, разследван за конфликт на интереси. Ще направя автогара в центъра на града да има. Разбира се, развитие и модернизация на инфраструктурата – не отричам направеното, никак не е малко, но темпото може да се засили, развитие на туризма – повече реклама в медиите на близо над 50 -те хотела в града, развитие на земеделието и животновъдството чрез създаване на браншови сдружения- само така, сдружени може да се решат проблемите в сектора, развитие в сферата на здравеопазването – странни са ми заплатите на управителите на болницата в Сандански, направо са шокиращи, образованието, спорта и културата, е в това е силата ми. Методите и инструментите за справяне и осъществяване на всяка точка в програмата са подробно описани. Подобряване на транспортната инфраструктура: рехабилитация на съществуващи улици/пътища и тротоари и изграждане на нови такива. Поставяне на нова пътна маркировка и пътни знаци. Тук съм подготвил цял проект. Напълно завършен.

Без Господ не може да сторим нищо, хубаво е да се уверим, че животът не свършва със земните дела, а в Сандански храмовете са най- красиви и пълни с жива история, да си спомним за Преподобна Стойна, тук е живяла, помагала е на хората и цял свят трябва да знае това! -е мнението на Костурков.

В Дупница вече се вади скица и документи за пет минути, въвеждане на електронни услуги, предоставяни на гражданите и бизнеса. Развитие на туризма като основен отрасъл на местната икономика, смятам да  създам работещ Консултативен съвет по въпросите за туризма. Изграждане на пътя Рожен-Златолист с цел развитието на туризма в региона. Изграждане на туристическата инфраструктура – изграждане и възстановяване на пътища, осветление, информационни табели. Задължително трябва да има информационен портал на общината за резервации и настаняване на туристи, съвместно с туристическите организации и хотелиери.“

Марио Костурков заведе 25 малки футболисти от Сандански на „Колежа“ в Пловдив, вяха знамена за България
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here