Нинова отне пълномощното на Мая Божинова, удари от земята Николай Георгиев, Съветниците на ГЕРБ начело с Тодор Гюров изоставиха Бойко Борисов!

Бившият съветник от ГЕРБ в сегашния общински съвет на Кресна Васил Христов, обявил се за независим, сега мина с отряда на Мая Божинова, до нея е Валентин Стоичков - сменил дузина партии, действащ зем. кмет, борещ се да оглави следващия общински съвет като председател и Гошо Костов от АБВ , общински съветник от коалицията на Георгиев. Дават нова заявка да утвърдят Кресна като феодално владение.

Тодор Гюров и четата му са готови да сложат край на феодалното царство във Кресна!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отстрани от лидерския пост на БСП  Кресна Мая Божинова, отне и пълномощното да представлява партията в местните избори. Това стана ден след като Божинова регистрира коалиция Местна коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ (ЛЕВИЦАТА, БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД, ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ)“. Божинова се готвела да направи листа от 11 души, който да призовават се гласува пак за кандидатурата за кмет на Николай Георгиев. Корнелия Нинова обаче не била съгласна и оттегля пълномощното. Това стана причина Божинова да регистрира нова коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ (ЛЕВИЦАТА, БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД, ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ)“.

„Това е фал старт като за Божинова, така и за кумирът ѝ Николай Георгиев, защото Корнелия Нинова сваля доверието си от структурите в община Кресна.“ – коментират жители на Кресна. Божинова беше избрана на първото заседание на общински съветници, кметовете на общини и кметовете на кметства през 2019 година за председател на общинския съвет със заплата над 2500 лв с непрекъснат растеж, равен на 70% от заплатата на кмета, която в момента е над 3 900 лв.

 

Общинският съвет в Кресна е 13-ет членен, а сега ще бъдат с двама по- малко, в досегашния влязоха представители само на две политически формации. 8 места спечели местната коалиция БСП ЗА БЪЛГАРИЯ (АБВ), от която е и кметът Николай Георгиев. ГЕРБ има 5-ма съветници. Мая Божинова също е от листата на местна коалиция БСП ЗА БЪЛГАРИЯ (АБВ). Преди 8 години Мая Божинова стана общински съветник от „За Кресна“, но напусна групата на бившия кмет Илиян Кръстев и се присъедини към групата на БСП.  Тя вече има опит  като председател на Общинския съвет – Кресна вече два поредни мандата и си спечели името „Слънчогледа“, Николай Георгиев също си спечели това име, тъй като успя да се примоли и да получи благословията на Бойко Борисов за подкрепа за изборите през ноември, въпреки, че го плю с яки попържни.

„БСП за България („Левицата”, „Български възход”, ВМРО-БНД)“ бе регистрирана за участие в изборите на общински съветници и кмет на кметство. Документите на 18 септември бяха внесени от председателката на червената партийна организация в Кресна Мая Борисова Божинова.

Неочаквано на 19 септември друг представител на коалицията – Георги Асенов Костов, който бе кандидат-депутат от „Левицата” на последните парламентарни избори, депозира в ОИК искане за промяна в състава и наименованието на коалицията и тя бе променена на Местна коалиция „Левицата /”Български възход” , ВМРО-БНД/.

При това положение БСП – Кресна се самоизключва от участие в предстоящите избори, защото времето за регистрация изтече. Единственият шанс на Нинова все пак да не пропусне местния вот в община Кресна е да опита да вкара някой кандидат за съветник в чужди листи.

Според източници на „Струма“ партийната лидерка се вбесила, след като научила, че в Кресна нейната партия не само ще участва в една коалиция с „Левицата” и ВМРО, ами и местните са взели решение да подкрепят бившия си съпартиец Николай Георгиев, който миналия ноември, след 2 мандата като кмет на Кресна от БСП, показно напусна партията и сега излиза на изборите като независим кандидат.

Трета, но не на последно място причина БСП да излезе от коалицията, била и подкрепата за Н. Георгиев, която ГЕРБ вече обяви. Това означава, че поне в предизборната надпревара Нинова трябва да застане рамо до рамо до Бойко Борисов и заедно да градят имидж на бившия й кмет.

Въпреки многократните ни опити да открием вчера председателката на БСП в Кресна Мая Божинова, за да я питаме чия е отговорността за изпадането на БСП от предизборната битка още преди да е започнала, Божинова упорито изключваше телефона си.

Пред аналогична ситуация като в Кресна са и социалистите в Благоевград. Притесненията им възникнаха, след като на 18 септември „БСП за България“ се регистрира в ОИК – Благоевград с Решения № 57 и №58 за участие в изборите за общински съветници и кметове на селата Логодаж, Лешко, Българчево, Падеш, Бело поле, Дренково, Еленово, Горно Хърсово, Бистрица и Габрово. Регистрацията бе направена от областния координатор Костадин Юнчов и лидера на БСП в Благоевград Любен Милев.

Два часа по-късно, в последните минути, дадени от закона за регистрация на партиите и коалициите за участие в местния вот – 17.00 часа на 18 септември, Юнчов се върнал сам в ОИК и подал документи за участие на БСП – Благоевград и в избора за общински кмет. Това решение на ОИК – Благоевград е взето под №86.

От БСП – Благоевград разказаха, че първоначално Корнелия Нинова била съгласна с решението на местния пленум, взето само с 1 глас „въздържал се“, организацията в Благоевград да подкрепи независимия кандидат за кмет Николай Шушков. Името му било одобрено и на заседанието на НС на партията. На 18 септември тя обаче се отметнала и заявила, че кандидадът за кмет на БСП трябва да е в листата, затова пратила Юнчов да направи резервната регистрация.

„Няма как да вляза в листа за съветници на БСП, аз от 33 г. не съм член на тази партия“, коментира Н. Шушков.

След като преди дни ИК на ГЕРБ изненадващо обяви , че партията ще подкрепи настоящия кмет на града Николай Георгиев, в структурата на партията настъпи отлив. Изпълнителната комисия елиминира решението на местната структура на ГЕРБ да издигнат собствен партиен кандидат, с което взривиха небивало напрежение в партията, която вече беше започнала да работи за изборите.

След дни на размисли, днес, излъганият кандидат Тодор Гюрев и 11 от кандидатите за общински съветници от партията обявиха официално, че напускат партията на Бойко Борисов и влизат в надпреварата от „ПП Обединени Земеделци“.

Ето какво каза кандидатът за кмет Тодор Гюрев: В живота на всеки един от нас се налага да взимаме важни и трудни решения! Дали са правилни или грешни, ще покаже бъдещето! По-важното е след тези решения, да можем да погледнем с чиста съвест хората в очите! Да запазим своите принципи, морал и достойнство!
След взетото решение на ИК на ПП Герб, аз и голяма част от екипа ни, няма как да останем при поставените ни условия и ще продължим по своя път самостоятелно!
Благодаря на г-жа Петя Ставрева ( лидер на ПП “ Обединени земеделци” ), която безусловно ни предостави възможността да участваме на местните избори с тяхната регистрация!
На предстоящите избори ще участваме със следната листа :
За Кмет на Община Кресна – Тодор Гюрев
За кмет на с. Долна Градешница – Милка Стоева Ристевска
За общински съветници : Тодор Гюрев, Димитър Лазаров, Валентина Таскова, Борис Иванов, Людмила Въчкова, Диана Панталеева, Надежда Георгиева, Евгени Тодоров, Антон Георгиев, Веселин Костадинов
Ще водим позитивна кампания с ясни идеи и приоритети за развитието на община Кресна, казва кандидатът за кмет.

Припомняме, че герберите в Кресна бяха убедени в успеха на Тодор Гюрев и решението на Изпълнителната комисия буквално ги попари. От месеци работиха сред хората ,за избора на съветници и кмет и дни преди началото на кампанията получиха вестта от горе, която ги постави в изключително неловка ситуация пред членове и симпатизанти.

Обидени, групата съветници и кандидат за кмет, взеха тежкото решение да се разделят с партията на Бойко Борисов. Случаят не е прецедент . Същият казус е и в Разлог, където очакванията на врид кмета В. Гърменов се оправдаха, той не бе избран за кандидатът на ГЕРБ и ще се кандидатира от друга политическа формация.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here