Над 3 мил. лв. за нова техника ще получи „Кюстендилска вода“ за отстраняване на аварии по ВиК мрежата

Над 3 мил. лева за нова техника ще получи „Кюстендилска вода“ от МРРБ за по-бързо отстраняване на аварии по ВиК мрежата. Това беше обявено след среща на областния управител инж. Александър Пандурски и министъра на регионалното развитие Андрей Цеков. Срещата беше предизвикана заради тежката ситуация  с питейната вода в някои от населените места в Кюстендилска област, а 4-5 от тях са на режим.

В почти всяка от 7-те общини в региона, които се обслужват от „Кюстендилска вода“, има сериозни проблеми с чести аварии по ВиК мрежата, с непочистени каптажи и водохващания, а в Рила и Кочериново общините харчат от своя бюджет при отстраняване на авариите. От МРРБ припомнят възможността общините да кандидатстват по малки проекти до 2 млн. лв. по облекчена процедура, което ще стане.

Областният управител инж. Александър Пандурски посочи:

„3 млн. лв. ще бъдат получени за нова техника – автомобили, багери. Говорим за оператора „Кюстендилска вода“. Търговското дружество ще получи техника, с която да може да оперира на територията. Това няма нищо общо с изборите“.

Пред министър Цеков  е бил повдигнат и  въпросът за недоизградения язовир „Кюстендил“, чието изграждане е започнало в далечната 1973 г. и са издигнати 42 от проектираната 72-метрова язовирна стена. Стигнало се е до извода, че трябва да се стартира процедура по техническо обследване на язовира с цел добиване  представа за реалното му състояние и за стъпките, които следва да се извършат, за да се поднови строителството му.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here